Wonderlijk wonen in een ecologische wijk

Foto: Eva-Lanxmeer
Wonderlijk wonen is een HetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken wonen. Van aardehuizen tot kaswoningen, van anti-kraak paleisjes tot duurzame woonschepen. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droomhuis, of juist op weg met niets meer dan een fiets en een tent. Soms zijn het levensstijlen waar jaren planning aan vooraf ging, soms zijn het woonplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Één ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener leven. Vandaag belichten we de ecologische woonwijk waarin Carla de Jonge woont.

In Culemborg ligt een bijzondere wijk met ruim 300 huishoudens: EVA-Lanxmeer. Hier wordt wonen gecombineerd met werken, recreëren, drinkwater winning, voedsel produceren en naar school gaan. Het is een multifunctionele wijk waarin mensen o.a. samenwerken aan de ontwikkeling van de gezamenlijke tuin, het openbaar groen en de stadsboerderij. Waar ze samen materialen en auto’s delen, duurzame energie opwekken en de wijk met liefde beheren. In een van de bijzondere woningen in de wijk woont Carla de Jonge met haar partner Tjerk. We vroegen haar over het wonen in de wijk, de gemeenschap en haar woonwensen voor de toekomst.

Wat is jouw achtergrond?
Ik werk als endoscopie verpleegkundige in een ziekenhuis, daarnaast heb ik de afgelopen 17 jaar (waarvan de eerste 12 jaar intensief) op het projectbureau EVA-Lanxmeer gewerkt.

Je woont op een bijzondere plek, wil je daar iets meer over vertellen?
Wij wonen in een ecologische woonwijk waar wonen, werken en recreëren met elkaar verbonden zijn. Dat vertaalt zich in een grote variëteit van huizen. Relatief veel mensen werken aan huis, zoals mijn echtgenoot die een praktijk voor contextuele relatietherapie heeft. De tuinen vloeien als het ware `schuttingloos’ in elkaar over tussen de woningen is een mandelige tuin, daardoor ontstaat een `spannende’ omgeving waar het voor kinderen heerlijk spelen is. De wijk is autoluw en er wordt door diverse bewoners behoorlijk wat aandacht besteed aan het onderhoud van de eigen leefomgeving. Dat gaat min of meer vanzelf. Zo ruimen wij regelmatig zwerfafval in en rondom de vijver op, maaien het gras en zorgen dat het riet niet tot onze voordeur komt.

Foto: Eva-Lanxmeer
Wil je jouw woning beschrijven?
Wij wonen aan een archeologische heuvel met aan de voorzijde van onze woning een recreatievijver, welke als wateropslag dient en door de wijkbewoners gebruikt wordt als zwemvijver in de zomer en in de winter als schaatsbaan, heel gezellig! Ons keukenraam van 4.5 meter breed kijkt uit op de vijver. We hebben van een wilgentak een `visplek’ gemaakt voor de ijsvogel en deze verschijnt geregeld, evenals de aalscholver en het visdiefje. Enkele weken geleden liep er zelfs een bunzing op het pad.

De woning is aarde bedekt met een patio waar alle ruimtes op uitkomen. Tegen de voorzijde van de woning ligt een aarden wal, zodat de woning verdwijnt in het landschap. De patio geeft privacy waar onze landschildpadden hun ruimte delen met kikkers, padden en van de zomer zelfs een egel die van het dak was gevallen.

Hoe ervaar je het om op een plek te wonen waar je zelf aan mee hebt gebouwd?
De woning is geworden zoals we bedacht hebben het is een zeer comfortabele woning, in de zomer koel, in de winter warm en met veel licht door de grote ramen. Het is een prachtig huis om in te wonen en te werken. De stilte binnen wordt door de cliënten van Tjerk zijn als stil en prettig ervaren.

Welke rol speelt duurzaamheid in de wijk?
De wijk is gebouwd vanuit ecologische principes. Zelf hebben wij met ons huis keuzes gemaakt om degelijkheid te combineren met ecologische principes waar dat kon.

Foto: Eva-Lanxmeer
Wat is je lievelingsplek in jouw huis? En in de wijk?
De keukentafel met uitzicht op de vijver is mijn lievelingsplek. In de wijk ben ik graag rondom en op het dak van onze woning. Dat is een heerlijke plek om te verblijven.

Heb je nog (woon)wensen voor de toekomst?
Het klinkt misschien saai, maar ik heb geen wensen meer. Onze woning is geheel gelijkvloers erg comfortabel en leeftijds-bestendig gebouwd. Een betere plek (wat binnen onze mogelijkheden ligt) kan ik mij niet wensen.

Wil je meer weten over EVA-Lanxmeer? Je kunt alles over haar vinden op hun site. Verder zijn er verschillende mooie filmpjes gemaakt over deze bijzondere wijk. Klik hier voor een Engelstalig filmpje.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van EVA-Lanxmeer

Foto: Eva-Lanxmeer

Over de schrijver

5 gedachten over “Wonderlijk wonen in een ecologische wijk”

  1. (Tip voor de redactie:
    op dit moment wordt in Den Haag, midden in een bestaande wijk op de plek van een voormalige mavo, een buurt van 33 woningen gerealiseerd. Ecologisch, duurzaam. Isolatie, warmtepompen, zonnepanelen. En: we zijn als bewoners zelf de projectontwikkelaar, ‘CPO’!)
    (www.groenemient.nl)

Reacties zijn gesloten.