Wonderlijk wonen in een huis van ramen

Wonderlijk wonen is een hetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken wonen. Van aardehuizen tot kaswoningen, van anti-kraak paleisjes tot duurzame woonschepen. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droomhuis, of juist op weg met niets meer dan een fiets en een tent. Soms zijn het levensstijlen waar jaren planning aan vooraf ging, soms zijn het woonplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Een ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener leven. Vandaag belichten we Lilah Horwitz en Nick Olson en hun huis van ramen.
Ergens in de bergen van West Virginia staat een betoverend mooi huis. Hier komen Nick en Lilah graag om tot rust te komen van alle drukte. Tijdens hun eerste date hadden ze het er al over: de droom om een eigen huis te bouwen. Ondertussen zijn ze al een tijdje bij elkaar en is hun droom tot leven gekomen. Op het land van de familie zochten ze een mooi plekje uit. Ze maakten een road trip door Virginia en stopten onderweg bij alle garage sales en tweedehands winkels om materialen en ramen te verzamelen. Samen bouwden ze een charmant en prachtig huis voor minder dan 500 euro. We vroegen Nick en Lilah naar hun passie, het leven in de natuur en tips om een eigen huis te bouwen.
Wat is jullie achtergrond?
Nick heeft een achtergrond in 19e eeuwse fotografie. Hij heeft zijn Master of Fine Art aan de Cranbrook kunstacademie in Detroit gehaald. Hij is ook een houtbewerker en bouwt houten hutten. Ik heb aan Parsons New School voor Design in New York gestudeerd, waar ik me met name richtte op mode ontwerpen en duurzaam ontwerpen. Op dit moment werk ik voor Eileen Fisher bij haar kleding inname programma Green Eileen. Verder ben ik keramist en maak ik unieke kledingstukken die bij een aantal boetiekjes te koop is.

Foto: Half Cut Tea
Foto: Half Cut Tea

Jullie hebben een prachtig huis gebouwd, willen jullie daar iets meer over vertellen?
We hebben het huis in 2012 gebouwd, pas een jaar na onze eerste ontmoeting. We hebben altijd gedroomd over ruimte, huizen, studio’s, interieur design en aangepaste woningen te creëren. Op onze eerste date zaten we op de heuvel waar het huis is nu. We keken naar de zonsondergang en hoe zonde het eigenlijk is om de zonsondergang in een normaal huis te bekijken. In de meeste huizen heb je dan maar één raam waardoor al dat mooie te zien is. Waarom zouden we niet een hele muur van ramen maken zodat je alles kunt zien? Dat is precies wat we gedaan hebben. Het duurde zes maanden om te bouwen. We hebben een oude schuur neergehaald en het huis daarna zelf in elkaar getimmerd. Het staat op een stuk land dat al generaties lang van Nick zijn familie is. We leven hier jammer genoeg niet full time, maar gaan wel zo vaak mogelijk.
Wat is het verhaal achter de materialen waarvan jullie huis gebouwd is? En welke rol speelt duurzaamheid?
Het enige nieuwe materiaal in het huis zijn de paar triplexplaten op de vloer, een pijp voor het fornuis en de kit rondom de ramen. Verder hebben we al het timmerhout uit een oude veeschuur van het land gebruikt. Die schuur was gebouwd van hout dat direct van het landgoed kwam in de jaren 50, dus zelfs de planken zijn super lokaal. We zijn naar New York gereden om vrienden te bezoeken en zijn onderweg gestopt bij elke kringloopwinkel, rommelmarkt en antiekzaak om ramen te verzamelen. Duurzaamheid speelt een grote rol. Er is geen elektriciteit, alleen kerosine lampen, een houtkachel en kaarsen. Er is een kleine waterpomp en we hebben een mooie vuurplaats om buiten te koken. De grootste duurzame factor is de omgeving, waarmee we in harmonie willen leven. Ons huis staat precies in de juiste hoek naar de zon, waardoor het huis opwarmt in de avond en het op het warmste moment van de dag juist in de schaduw staat. Het aantal vierkante meters van de ruimte is zo klein dat als je daar bent je eigenlijk alsnog de hele dag in daglicht zit en buiten, wat fantastisch is!
Foto: Half Cut Tea
Foto: Half Cut Tea

Wat is de meest waardevolle les die je hebt geleerd tijdens dit proces.
We hadden een klein stukje papier met een schets van onze droom, weinig geld en weinig traditionele wensen zoals een luxe auto of grote T.V. We wilden samen zijn en iets maken dat groter is dan onszelf. Iets moois waar we van konden genieten zoals de zonsondergang en slapen onder het dak dat we zelf hebben gebouwd. Ik denk dat ik heb geleerd dat als je echt iets wilt, en je dat ook uit pure liefde doet, alles mogelijk is.
Wat is je favoriete plek in het huis?
De laatste keer dat we er waren hebben we een grote hangmat opgehangen, dat is mijn nieuwe lievelingsplek.
Veel mensen dromen over kleiner leven en dichter bij de natuur leven. Waar denk je dat dit vandaan komt in deze tijd?
Ik denk dat we eindelijk realiseren dat er leegte zit in McMansions, overconsumeren, spullen, en dat het valse Amerikaanse dromen en idealen zijn. Er is een algemene trend bezig op het gebied van minimalisme. Ik kan dat vanuit esthetisch opzicht wel begrijpen, maar aan de andere kant voel ik ook echte liefde voor dingen. Er zit een dunne lijn tussen spullen willen omdat ze emotionele waarde hebben of dat je denkt dat je ze nodig hebt om gelukkig te zijn. Ik denk niet per se dat tiny houses een antwoord zijn voor al onze problemen. Ik wou soms juist dat ik in een groter huis woonde. Maar ik denk wel dat het een teken is dat we wakker worden en ons realiseren dat groei niet altijd goed is. Het is geweldig om te zien dat mensen anders beginnen te denken, kleiner beginnen te denken. Dat is niet altijd een makkelijke richting om op te gaan, maar ik denk dat het een goed signaal is dat we waarde in andere delen van ons leven zoeken.
Foto: Half Cut Tea
Foto: Half Cut Tea

Wat zou je mensen adviseren die hun eigen huis willen bouwen?
Ga er voor! Doe het op een plek zonder postcode! Dat laatste is natuurlijk een grapje, al werd het daardoor voor ons wel mogelijk om hier een huis te bouwen. Op dit moment wonen we in Seattle, Washington, waar het heel moeilijk is om een plek te bouwen. Je moet je in zoveel bochten wringen dat het moeilijk wordt. Toch denk ik dat als je het echt wilt je een manier moet zoeken hoe het voor jou wel mogelijk is.
Heb je nog (woon)wensen of dromen voor de toekomst?
We willen graag een stukje land in het Noord Westen vinden en kleine hutjes bouwen zoals ons ramen huis om te verhuren en delen met iedereen. We dromen er over om zelf een studio te bouwen met een kleine woonruimte waar we ons eigen werk kunnen maken. En ik wil een kas die aansluit op de keuken.
Wil je meer weten over Lilah Horwitz? Je kunt alles over haar vinden op haar site. Een filmpje over hun huis vind je hier onder.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Half Cut Tea

Over de schrijver