Wonderlijk wonen in een levend huis

Wonderlijk wonen is de hetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken wonen. Van aardehuizen tot kaswoningen, van anti-kraak paleisjes tot duurzame woonschepen. Soms zijn het levensstijlen waar jaren planning aan vooraf ging, soms zijn het woonplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Één ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener leven. Vandaag belichten we het levende huis waar Bob woont.

Ergens aan de Overijsselse Vecht staat ergens een mooi eikenbos. In dit bos wonen aan aantal mensen dicht met de natuur. Één van deze mensen is Bob Radstake. Hij woont er in een levend huis samen met zijn vrouw Cathelijn en hun dochter Lelie. Het huis bestaat uit levend en gerecycled materiaal en blijft langzaam maar zeker verder groeien. Ook om het huis groeit er van alles. Zo moestuinieren ze graag met het principe van permacultuur. Maar wonen in en rondom een levend huis, hoe werkt dat eigenlijk?

Je woont in een wonderlijk huis, kan je daar iets meer over vertellen?
Ik woon in een huisje wat gebouwd is van gerecyclede materialen. We zijn niet aangesloten op riool, stroom,gas en telefoon. Dit lossen we op dmv zonnepanelen, gefilterd grondwater en dergelijke. Zo wonen wordt wel off the grid genoemd. We zijn bezig een uitbouw (een toren op de hoek van ons huisje) die van levende bomen gebouwd gaat worden. Door allerhande vertragingen staat de levende toren er nog niet. Het is in Nederland erg lastig om buiten de gebaande paden te bouwen. Ondertussen is er een vrijstelling van de gemeente dus mogen we beginnen met de bouw.

Waar komt de wens vandaan om in een levend huis te wonen?
De natuur in Nederland heeft het de afgelopen eeuw flink te verduren gehad en ontbossing is een landelijk maar zeker ook wereldwijd probleem. Door onze huizen van levende bomen te bouwen werken we aan de herbebossing van de aarde, het begint klein maar zodra we onze eerste huizen hebben staan en de mensen kunnen zien dat het om degelijke en comfortabele huizen gaat zullen er meer volgen.

Foto: The Green Man Project
Foto: The Green Man Project

Wat is je lievelingsplek in het huis en waarom?
Mijn favoriete plekje van ons huis is de veranda. Ik vind het heerlijk om buiten te zitten en te genieten van de natuur. Ook ’s avonds zit ik vaak op de veranda te genieten van de sterren.

Naast een levende woning werk je ook aan een levend dorp, met hoeveel mensen werk je daar aan en hoe verloopt dat tot nu toe?
Er zijn op dit moment zo’n 10 mensen die zich actief bezig houden met het realiseren van het levende dorp. Daarnaast hebben we een werkplaats (de meewerkplaats) waar we vrijwilligers begeleiden. Op de meewerkplaats werken we aan testen voor het levend bouwen en aan alle andere aspecten die bij het zelfvoorzienend wonen komen kijken. Bijvoorbeeld het bouwen van een rocket-stove (een zeer efficiënte houtkachel), composttoiletten, moestuinieren, voedselbossen aanleggen en ga zo maar door. Het vinden van een stuk land om het dorp op te bouwen blijkt erg lastig te zijn daarom beginnen we zowel thuis als op onze werkplaats met de eerste versies van een levend huis.

Wat zijn de voordelen van wonen in een levend huis?
Een levend huis is meer dan CO2 neutraal: je huis neemt CO2 op en levert zuurstof. Als er voor vruchtdragende bomen gekozen wordt tijdens de bouw van het huis kun je van je eigen huis oogsten. Een levend huis wordt elk jaar sterker doordat de bomen dikker worden. Alle uitlopers kunnen gebruikt worden om je huis verder te vormen, zo kun je bijvoorbeeld een balkonnetje bij je huis aangroeien.

Het je nog (woon)wensen voor de toekomst?
Mijn ideale toekomst is er één waar mensen over hun beperkingen heen stappen en actief samenwerken aan een mooie en uitdagende leefomgeving. Dan zouden we collectief één uur per dag werken aan bijvoorbeeld het vergroenen van onze omgeving en wordt er ineens ruim 10 miljoen uur per dag aan besteed. Stel je eens voor wat me daarmee zouden kunnen!

Wil je meer weten over Bob Radstake?Je kunt hier een filmpje vinden over zijn huis. Meer weten over The Green Man Project? Klik dan hier.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Bob Radstake en The Green Man Project.

Foto: The Green Man Project
Foto: The Green Man Project

Over de schrijver

5 gedachten over “Wonderlijk wonen in een levend huis”

 1. Pingback: Deze man bouwde een kerk van levende bomen - hetkanWEL

 2. Pingback: Tiny House Movement: gelukkig op 25 vierkante meter

 3. Pingback: Sfeer proeven op The Living Village Festival

 4. Pingback: Win vrijkaarten voor The Living Village Festival!

 5. Dag,
  Ik zou graag in een dergelijk huis willen wonen. Ik ben alleen totaal niet technisch dus voor mij zou een kant-en-klare versie fijn zijn. Zijn jullie al zo ver?
  Ik woon nu in een rijtjeshuis uit 1932 in Utrecht.
  Hartelijke groeten,
  Josta van der Wiele

Reacties zijn gesloten.