Wonderlijk wonen in een spoorhuisje

Foto: Zw6 Interior
Wonderlijk wonen is een HetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken wonen. Van aardehuizen tot kaswoningen, van anti-kraak paleisjes tot duurzame woonschepen. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droomhuis, of juist op weg met niets meer dan een fiets en een tent. Soms zijn het levensstijlen waar jaren planning aan vooraf ging, soms zijn het woonplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Één ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener leven. Vandaag belichten we het spoorhuisje van Laura en Jeroen.

In Santpoort vind je het nationaal park Zuid Kennemerland. Aan de rand van dit prachtige gebied ligt het spoor met daarnaast een oud spoorhuisje. Het huisje heeft een klassieke vorm met een rood puntdak en is gecombineerd met een modern gedeelte. In dit huis wonen projectmanager Laura Peters en interieur architect Jeroen van Zwetselaar. Jeroen vond het huisje jaren geleden en besloot het om te bouwen tot zijn droomhuis. Maar wonen in een eigen ontwikkeld spoorhuisje, hoe werkt dat eigenlijk?

Jullie wonen op een bijzondere plek, wil je daar iets meer over vertellen?
We wonen inderdaad pal aan het Nationaal park van de Kennemerduinen. We kijken uit over een oud bos aan de duinen en lopen of fietsen zo in naar zee. Aan de andere kant wonen we bij een klein stationnetje, vanwaar de trein ons binnen een half uur in hartje Amsterdam brengt.

Hoe heb je dit huis gevonden?
Jeroen keek op Funda op de kaart (Google Maps) naar woningen in deze omgeving. Hij komt uit Utrecht en besloot dichterbij zee te willen wonen. Deze plek zag er op de kaart zo uniek uit, dat hij snelle stappen heeft gemaakt dit te bemachtigen, zonder Santpoort te kennen en verder te weten wat voor prachtig natuurgebied hier achter verscholen ligt. Dit was een extra grote verrassing.

Foto: Zw6 Interior
Wat hebben jullie allemaal aan de woning veranderd?
Van het oude, zwaar verwaarloosde, spoorhuisje uit 1867 is het vreemde aanbouwtje verwijderd en binnen alles gestript. Er heeft funderingsherstel plaatsgevonden, de oude houten balken aan de plafonds en houten vloerdelen en oude bakstenen zijn te voorschijn gekomen onder vele lagen behang, tapijt en systeemplafonds. De ramen zijn gerenoveerd in monumentale stijl. Van de oude karakteristieke kenmerken is alles intact gebleven, gerestaureerd en in ere hersteld. Daarnaast zijn aan weerszijden twee grote kolommen van cortenstaal aan het huisje toegevoegd als één groot gebaar. Zo lijkt het haast of er een trein van 20 meter dwars door het huis gaat. Deze nieuwe gedeeltes zijn modern met veel glas, zodat een clash tussen oud en nieuw ontstaat. Een vleugel is ook onderkelderd, waar de slaapruimtes zich bevinden.

Wat inspireert Jeroen bij het ontwerpen van interieurs?
Jeroen maakt met zijn bedrijf ZW6 interior dromen waar door het creëren van de perfecte leefomgeving. Hij kijkt naar het leefpatroon van de gebruiker, de locatie, het gebouw en alle kansen die er zijn. Hiervan wordt iets eigenzinnigs gemaakt dat op alle fronten lijkt te kloppen. Bij het ontwerpen van ons huis zei Jeroen dat het spoorhuis hem vertelde wat er moest gebeuren. Hij heeft de originele elementen benadrukt en aangevuld met dingen als een 3,5 meter lange oude werkbank. Ter contract heeft hij de nieuwe muren van beide vleugels strak gestuct en is er een grote raampartij. Alles loopt in elkaar over. De kleurtonen heeft hij zorgvuldig uitgekozen bij de omgeving, de sfeer en het huis.

Wat is je lievelingsplek in het huis?
De vleugel die uitkijkt op het bos. Hier komt de zon op ‘s ochtends waar Jeroen graag zijn koffie drinkt in de lounge. Sinds kort hebben we hier zijn kantoor / ‘mannenkamer’ gemaakt. Hier staan mooie vintage meubels, een zelf ontworpen marmeren koffietafel met inspirerende magazines, veel kunst aan de muur, en is een plek voor zijn stalen. Hier staat zijn bureau van waar hij samen met zijn bouwkundig tekenaar aan het glas dichtbij de natuur kan werken.

Foto: Zw6 Interior
Welke rol speelt duurzaamheid in de woning?
Jeroen heeft zoveel mogelijk materialen uit het bestaande huisje een nieuw leven gegeven. Zo zijn ook oude deuren niet weggegooid maar prachtig opgeschuurd waardoor de ruwe houten panelen tevoorschijn zijn gekomen en prachtig tot hun recht komen in de nieuwe gedeeltes. Verder is het glas van zo duurzaam mogelijke kwaliteit, wat energiebesparend is. Ook het cortenstaal aan de gevel is duurzaam, net als de hardhouten puien, deze gaan decennialang mee. Jeroen vindt veel vintage meubels in buitenland en op beurzen die nieuw leven krijgen.

Mensen kunnen hier ook overnachten via AirBnB. Hoe ervaren jullie het om je huis te delen met gasten?
We vinden het leuk om meer mensen te laten genieten van deze unieke plek. Daarom hebben we een mooi vrijstaand vakantiehuisje in de tuin. Tevens ontmoeten we vaak inspirerende mensen die gelijke interesses blijken te hebben wat een leuke wisselwerking oplevert.

Hebben jullie nog woonwensen voor de toekomst?
Jeroen zou ooit nog een huis volledig zelf willen bouwen from scratch ergens midden in de natuur.

Wil je meer weten over Jeroen van Zwetselaar? Je kunt alles over hem vinden op zijn site. Klik hier voor een filmpje over het spoorhuisje.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Lees ook:

Tiny House Movement: gelukkig op 25 vierkante meter

Alle prachtige afbeeldingen zijn van ZW6 Interior.

 

Foto: Zw6 Interior

Over de schrijver