Wonderlijk wonen in een studio (35m2)

Foto: Lion Van Den Brand
Wonderlijk wonen is een hetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken wonen. Van aardehuizen tot kaswoningen, van anti-kraak paleisjes tot duurzame woonschepen. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droomhuis, of juist op weg met niets meer dan een fiets en een tent. Soms zijn het levensstijlen waar jaren planning aan vooraf ging, soms zijn het woonplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Een ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener leven. Vandaag belichten we de studio waarin Lion van den Brand woont.
Ergens in Utrecht zit een rijtje van vijf atelierwoningen. Dit zijn studio’s speciaal voor studenten van de kunstacademie. Jonge makers kunnen zich hier voor aanmelden en als ze geluk hebben krijgen ze er eentje toegewezen. Zij kunnen hier dan tot maximaal 2 jaar na hun afstuderen wonen. Lion van den Brand, zijn vriendin en hun hond Pip hadden mazzel: samen wonen zij sinds afgelopen herfst in dit kleine paradijsje. Nu is 35 vierkante meter een boel ruimte voor een student, maar met z’n tweeën en een hond is dat al snel opgevuld. Gelukkig is dit koppel met weinig gelukkig en koesteren ze een grote liefde voor tweedehands. We vroegen Lion naar zijn woonervaring in de studio, zijn liefde voor tweedehands en tips voor wonen met weinig ruimte.
Wat is jouw achtergrond?
Ik zit in mijn afstudeerjaar fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Dat is een vierjarige opleiding waarin je wordt opgeleid tot professioneel fotograaf. Er zijn veel mensen die denken dat de HKU alleen documentair fotografen opleidt, dat is echter niet zo! Mijn onderwerpen zijn mijn familie en mijn relatie tot mijn familie, ik gebruik verschillende oude en nieuwe technieken om mijn verhaal te vertellen aan de kijker. Zo gebruik ik bijvoorbeeld een camera uit 1880 om portretten te schieten en foto’s uit familiealbums en Photoshop om de kijker op het verkeerde been te zetten. Het liefst zet ik hem/haar aan het denken; wat zie ik hier, is het echt of nep en waarom heeft de maker dit gedaan?
Foto: Lion Van Den Brand
Je woont in een bijzonder huisje, wil je daar iets meer over vertellen?
Mijn vriendin en ik wonen in een studio van ongeveer 35 vierkante meter, dat is niet veel voor met zijn tweeën en een hond. Goede vrienden van ons, die er hiervoor in woonden, hadden daarom een bed gebouwd op de badkamer. Dat scheelt natuurlijk een hoop ruimte maar het plafond daar is erg laag, je kunt niet eens op je knieën zitten. Om die reden besloten wij een vide in te bouwen, het plafond is er hoog genoeg voor (3,80 m) en het levert ons een echte extra slaapkamer op van ongeveer 9 vierkante meter. Het idee om het af te sluiten met glas in lood ramen kwam al gauw daarna, het leek ons fijn om de slaapkamer af te kunnen sluiten van de rest van de ruimte maar wel met behoud van het licht.
Wat zijn de voordelen van klein wonen? En zou je als je afgestudeerd bent ook zo willen blijven wonen als dat kon?
Voordat mijn vriendin en ik gingen samenwonen, woonde ik enige tijd met een goede vriend en zijn zoontje. Ik kwam toen uit een ruime zolderkamer met enorme bergruimte en het eerste wat die vriend zei was: Je moet spullen weggooien. Dat is mij toen half gelukt, ik kon me maar moeilijk van m’n spullen loskoppelen. Daarna ben ik nog 3 keer verhuisd en warempel: het lukte me steeds beter om spullen weg te doen en kleiner te gaan wonen. Het geeft een bevrijdend gevoel, overzicht voornamelijk. Alles ligt binnen handbereik en overige ‘balast’ is er niet. Ik was ook perplex over hoe weinig ruimte je leven eigenlijk in neemt als het allemaal ingepakt is: We hebben onze laatste verhuizing hiernaartoe met een personenbusje voor de dozen en een aanhanger voor de meubels gedaan, we waren met z’n vieren een halve dag bezig! Dat geeft ook een lekker gevoel: dat je je makkelijk kunt verplaatsen.
Als het even kon zou ik zeker zo willen blijven wonen, het hoeft van mij echt niet groter. Alleen als dat noodzakelijk zou zijn, als we bijvoorbeeld een kind zouden willen, zou het prettig zijn een extra kamer te hebben. Daarnaast zou het ook prettig zijn mijn atelier, waar ik nu mijn werkplek onder heb gebracht, in de toekomst aan huis te hebben.
Foto: Lion Van Den Brand
Steeds meer mensen willen kleiner en bewuster wonen, waar komt die behoefte vandaan denk je?
Ik denk dat het wel past bij het bewustwordingsproces dat veel mensen tegenwoordig ondergaan; kleiner wonen, goed eten, sporten, samen zijn, je dromen najagen. Er zijn veel mensen om mij heen die ineens besluiten hun baan op te zeggen en te gaan reizen, of kiezen voor een alternatief bestaan. Weg van de prestatiedruk en het koopgedrag en een meer organisch, natuurlijker leven na willen streven. We hebben het geluk dat er ruimte in onze maatschappij is om dat te doen. Het lijkt wel of er een beweging gaande is waarin mensen naar binnen keren en zich daardoor beseffen: het is niet belangrijk om groot te wonen en veel te hebben.
Een mooi voorbeeld daarvan is het collectief waar ik deel van uit maak: KAAP (Kollektief Autonoom Anders Proberen). Deze groep, bestaande uit 40 vrienden, besloten twee jaar geleden de handen ineens te slaan met als wens: Wij willen samen leven. Inmiddels hebben we een website, bezoeken we verschillende woongroep projecten, zoeken we potentiële woonplaatsen en zijn we in gesprek met gemeenten, wooncorporaties & financiers. Het is prachtig om te zien hoe iedereen zijn kwaliteiten inzet om dit project tot een succes te maken!
Foto: Lion Van Den Brand
In je huis is duidelijk een grote liefde voor tweedehands spulletjes te zien, waar komt die vandaan?
De ouders van mijn vriendin hebben een huis in Frankrijk waar wij in de zomer graag naartoe gaan. ‘s Zomers is daar elke zondag ‘vide grenier’ (vrijmarkt) in de omliggende dorpen. Het is een waar schouwspel; de Fransen die er lustig op los drinken, de foute muziek, de slappe friet en de eindeloze rij kraampjes met prullaria. We maken er dan een sport van de mooiste spullen voor een appel en een ei te kopen. Aan het einde van de dag laten we elkaar de gevonden buit zien, om dan natuurlijk zélf af te sluiten met een portie slappe friet en een glas bocht. Geluk ligt daar voor het oprapen, echt waar.
Welke rol speelt duurzaamheid in jouw woning?
Het feit dat wij vooral tweedehands kopen is niet alleen een overweging geweest uit financieel oogpunt: we zijn erg bewust als het gaat om het milieu. Om die reden kopen we niet alleen meubels tweedehands, ook kleren kopen we voornamelijk tweedehands, doe ik al 5 jaar met het oude mobieltje van mijn broertje, scheiden we al ons afval, zitten we bij een goede bank, kopen we al ons eten bij biologische winkels en eten we slechts af en toe vlees van een biologische boerderij. Dat is niet eenvoudig met een studentenbudget maar zeker mogelijk. We doen dat omdat het goed voelt en omdat het noodzakelijk is.
Wat is je lievelingsplek in je huis en waarom?
Op de bank, tegenover het raam. Ik vind het heerlijk onderuitgezakt, badend in het licht een boek te lezen of serie te kijken.
Foto: Lion Van Den Brand
Heb je nog (woon)wensen voor de toekomst?
Wonen met KAAP op een mooie plek in de natuur en later in Portugal, met mijn vriendin en hond op een boerderij ergens aan de kust. Heerlijk!
Wat voor tips zou je mensen geven die ook klein (willen) wonen?
Begin met het wegdoen van ballast: Wat heb je het afgelopen half jaar niet gebruikt en kan weg? Als dat echt te moeilijk voor je is kun je het ook verdelen in drie categorieën: kan absoluut weg, twijfelgevallen en absoluut houden. Zet de doos met twijfelgevallen apart, als je na een bepaalde tijd merkt dat je het niet mist, kan dat ook zeker weg. Een andere tip: als er iets nieuws in komt, doe er dan ook iets anders uit. Als je eenmaal door hebt dat het echt lekker is om ‘licht’ te leven, kun je proberen kleiner te gaan wonen. Let wel: Het is vast niet voor iedereen weggelegd kleiner te wonen, probeer het eerst uit door bijvoorbeeld een week of twee een woningruil te doen met vrienden of boek een Airbnb. Je relatie moet er ook tegen bestand zijn, de meeste mensen hebben behoefte aan ruimte om zich af en toe te kunnen terug trekken. Wij hebben dat opgelost door een extra verdieping te maken maar in de meeste huizen vindt je niet zo’n hoog plafond. Wil je toch een aparte ruimte maken, dan kun je dat proberen met doeken te doen door bijvoorbeeld van je bed een bedstee te maken. Soms hoeft het helemaal geen fysieke ruimte te zijn maar draait het om het idee.
Woon je eenmaal klein, of woon je nu al op een kleine kamer, maak er dan iets moois van! Hierin is mijn ervaring: Doe het meteen anders komt het er toch niet meer van. Je kunt wel zeggen dat je die muur een ander kleurtje gaat geven maar als al je spullen erin staan doe je dat echt niet zo snel meer. Gebruik de frisse energie van een nieuwe ruimte en zet het naar je hand.En een laatste, gouden tip die ik ooit heb gekregen: maak van één muur je drukke, hier-hang-ik-alles-op-en-aan muur (boeken, kastjes, posters, foto’s, etc.) en laat de rest zoveel mogelijk leeg. Dat geeft ontzettend veel rust, zeker in een kleine ruimte.
Meer weten over Lion? Klik dan hier voor zijn site. Ben je nieuwsgierig geworden naar KAAP? Daar kan je hier meer over lezen. Binnenkort volgt een vervolg item over dit bijzondere collectief.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Lion van den Brand
Foto: Lion Van Den Brand

Over de schrijver