Wonderlijk wonen in een tiny house

Wonderlijk wonen: Shirly en Roy bouwen hun eigen tiny house. Het kleine huisje komt op wielen te staan en zal in de herfst van dit jaar af zijn. We vroegen ze naar hun ‘kleine’ dromen en toekomstplannen.

Wat is jullie achtergrond?

Wij komen allebei uit het Westland en hebben daar ook op school gezeten. Shirly heeft pedagogiek gestudeerd en is op dit moment bezig met een opleiding om haar passie te verwezenlijken. Ze wil namelijk freelance paardentrainer en instructrice worden. Ik ben snowboard-instructeur in Oostenrijk en werk in de zomer voor een surfschool. Daarnaast ben ik mijn eigen bedrijfje gestart in fotografie en film. De combinatie van fotograferen, filmen en snowboarden is waar ik het meest gelukkig van word.

Jullie hebben een bijzondere woondroom, wil je daar iets meer over vertellen?

Wij willen ons eigen tiny house gaan bouwen. Het wordt een huisje van 7.20m bij 2.44m, gebouwd op een speciale trailer. Het huisje moet namelijk mobiel zijn omdat je een vaste woning in Nederland niet zo klein mag bouwen. Klein wonen heeft voor ons veel voordelen. Een kleiner huisje betekent minder kosten. De bouw is veel goedkoper dan de aanschafkosten van een normaal huis. Ook de vaste lasten van een huur- of koophuis zijn tegenwoordig redelijk hoog. Vooral als je zoals ons graag je dromen wilt blijven volgen. Ons tiny house wordt uiteindelijk zelfvoorzienend. We wekken onze eigen energie op en vangen regenwater op om te filteren en gebruiken in ons huisje. De maandelijkse kosten worden daardoor erg laag. Zo hebben we meer vrijheid om te doen wat we graag willen doen.
We pakken graag aan wat de wereld ons biedt, maar het is ook belangrijk om iets terug te geven. Daarom willen wij onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken. Dit gaan we doen door het huisje met zo veel mogelijke natuurlijke en “groene” materialen te bouwen. Verder willen we onze impact op de natuur verkleinen door zuinig en bewust om te gaan met energie en water.
Afbeelding: Shirly &Amp; Roy

Wanneer is jullie droom ontstaan om kleiner te wonen? En waar komt die droom vandaan?

Shirly droomde al vanaf dat ze klein was van een hutje op de hei. Ze stelde zich altijd voor dat ze met haar paarden op een klein stukje land zou gaan wonen zodat ze altijd bij hen in de buurt kon zijn. Deze droom is eigenlijk nooit meer weg gegaan. Toen wij vorige zomer naar huisjes begonnen te kijken viel het ons best zwaar. We wilden heel graag samen gaan wonen maar niet in de stad. Koophuizen waren te duur en een ook hypotheek was voor ons niet haalbaar. De kosten voor een huurhuis vielen ook niet mee, vooral omdat de opties totaal niet leken op ons droombeeld. Na veel speuren kwam Shirly haar kleine huisje tegen in de vorm van een tiny house. Haar hart begon sneller te kloppen bij het zien van deze schattige huisjes. Ik was in het begin een beetje sceptisch. Maar hoe meer ik me verdiepte in de Tiny House Movement hoe enthousiaster ik werd. Nu gaan we er allebei voor de volle 100% voor!

Hoe lang zijn jullie bezig om jullie droom te realiseren, en hoe verloopt het traject tot nu toe?

Sinds afgelopen september zijn we serieus bezig met ons tiny house avontuur. De eerste paar maanden stonden in het teken van het bedenken en ontwerpen van ons huisje. Dit ging ons erg goed af. We hadden dezelfde ideeën over hoe het huisje ongeveer moest worden. Deze fase was erg leuk. Daarna hebben wij ons wat meer verdiept in de wet- en regelgeving. Vanaf hier werd het allemaal wat lastiger. Er is in Nederland nog niet veel bekend over het tiny house fenomeen. De gemeenten bij ons in de buurt stonden er toen nog niet helemaal voor open.
Ook veel mensen om ons heen reageerden niet meteen positief over onze plannen. Mensen vroegen steeds: “Jullie gaan toch niet in een caravan wonen?!” Gelukkig wordt het ook in Nederland wat bekender dankzij de aandacht in de media en de inzet van de enthousiaste mensen van Tiny House Nederland.
Omdat het regelen van een woonadres nog niet mee viel, besloten wij eerst een tijdelijke plek te zoeken voor ons huisje. Die hebben wij na niet heel veel moeite gevonden op een recreatiepark in het Westland. Het is een leuke plek vlakbij het strand en buiten de stad. Ideaal dus. Nu we een plek hebben kunnen we gaan beginnen met de bouw van ons huisje. Samen met Shirly haar vader John en broer Dave, die het huisje met ons gaan bouwen, zijn wij de bouwtekeningen gaan maken. Ook moesten we op zoek naar de materialen die aan onze eisen voldoen. John en Dave zijn ervaren timmermannen en dit wordt het eerste tiny house dat zij gaan bouwen. De bouw zal in juni van start gaan en in september van dit jaar moet het klaar zijn. Het idee dat wij zo ons eigen huis gaan maken maakt ons erg blij!
Afbeelding: Shirly &Amp; Roy

Wat komt er allemaal voor moois in jullie huisje?

Een tiny house is maar klein dus er is niet veel ruimte voor onzin. Veel van onze meubels worden speciaal gemaakt en krijgen een dubbele functie. De hoekbank is tevens opslag ruimte en de trap naar het slaaploft is ook een kast. We gaan ons huisje verwarmen met een kleine houtkachel. Om optimaal gebruik te maken van de ruimte slapen wij verhoogd. In het loft kunnen we niet staan maar wel zitten en natuurlijk slapen. Beneden is er ruimte voor een relatief ruime keuken, badkamertje en woongedeelte. In het woongedeelte plaatsen we openslaande deuren zodat we ruimte creëren en buiten naar binnen halen.
Verder is het de kunst om juist veel weg te laten. Vooral als het om apparaten gaat. We gebruiken bijvoorbeeld geen oven maar een wonderpan. We hebben geen wasmachine maar een Drumi. Deze lijkt op een kleine wasmachine maar werkt geheel zonder stroom. We zullen na het eten samen lekker de afwas gaan doen, want een vaatwasser past ook niet binnen ons plan. Naast de keuken komt een kleine eethoek waar wij ook kunnen werken. Naast de keuken komt een kleine badkamer waar de douche en het toilet zijn. We kunnen geen normaal toilet nemen in ons huisje omdat we niet aan de riolering aangesloten zijn. Daarom hebben wij straks een compost toilet.

Jullie tiny house staat straks op wielen, hebben jullie al een idee waar jullie die allemaal naar toe gaan rollen?

Het huisje staat inderdaad op een trailer. Als we gaan verhuizen kunnen we ons huisje dus gewoon meenemen. We zijn op dit moment niet echt van plan om elke maand ergens anders te gaan wonen, maar het is wel leuk dat je de vrijheid hebt. In Nederland zijn we op zoek naar een plekje dichtbij het strand en niet te ver van onze families waar we echt een woonadres kunnen krijgen. Wij houden erg van het buitenleven en vooral ook van het strand. Een rustige plek in de natuur en aan zee zou echt een droom zijn.
Het tweede deel van onze droom ligt in een hele andere omgeving. In de herfst beginnen bij ons de kriebels al te komen. De bergen en sneeuw roepen ons. Wij zijn helemaal gek van snowboarden en het leven in de bergen. In de laatste jaren is Oostenrijk voor mij een soort tweede thuis geworden. Met mijn camera ga ik met snowboarders op pad om hen te filmen en fotograferen. Maar twee of drie weken per jaar in de bergen is voor ons eigenlijk te weinig. Daarom zijn we van plan om in de wintermaanden samen naar Oostenrijk te vertrekken. Ons huisje gaat dan met ons mee. De enige voorwaarde van Shirly is dat de paarden mee gaan. Zij wil in Oostenrijk ook iets met paarden doen en natuurlijk lekker snowboarden.

Wat voor tips zouden jullie mensen geven die overwegen dezelfde weg in te slaan?

Gewoon doen! Als je als stel in zo een klein huisje wilt gaan wonen is het belangrijk dat je elkaar echt kent. Natuurlijk is dit ook belangrijk als je in een groter huis gaat wonen, maar in een tiny house kun je niet zomaar naar je eigen kamer vluchten. Toch is dit juist positief omdat je elkaar ook niet moet ontlopen: de kleine ruimte dwingt je eigenlijk om het gesprek aan te gaan.
Het belangrijkste is dat je bereid bent om je levensstijl aan te passen. In een tiny house is het belangrijk dat je kunt leven met minder. Zo zijn wij afgelopen maanden ook veel bezig geweest met downsizen. Dit houdt in dat je alle spullen die niet belangrijk voor je zijn of die je niet dagelijks gebruikt wegdoet. Dit geeft een heel bevrijdend gevoel en je waardeert de spullen die je wel houdt veel meer.
Een bewustere manier van leven is vereist als je in een tiny house gaat wonen. Zeker als je zelfvoorzienend wil zijn. Je kunt niet zomaar zonder nadenken de tv aanzetten en de verlichting laten branden. Bij alles wat je doet moet je bedenken of het haalbaar is. Deze bewustere manier van leven zorgt er wel voor dat je misschien af een toe wat meer moeite moet doen, maar je krijgt er een hoop vrijheid en waardering voor terug.

Hoe denken en hopen jullie dat de toekomst van (klein) wonen er uit zal zien?

We hopen dat het wonen in een kleiner huisje wat makkelijker zal zijn, vooral op het gebied van regelgeving. We hopen dat meer mensen zich bewust worden van de vooroordelen die een tiny house en de bijbehorende levensstijl. Dat meer mensen gaan doen wat zij echt willen doen, in plaats van dat zij leven om te werken. Misschien komen er straks wijken met kleine zelfvoorzienende huisjes. Onze eigen toekomst zien we trouwens nog steeds zoals onze droom in het begin was. Wonend in een klein hutje met onze paarden op de hei, bij de zee of in de bergen, genietend van alles wat de wereld ons biedt.
Wil je meer weten over Shirly en Roy? Je ze volgen via hun Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op [email protected] Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Shirly en Roy
Afbeelding: Shirly &Amp; Roy

Over de schrijver

1 reactie op “Wonderlijk wonen in een tiny house”

 1. Hoi Shirly en Roy, geweldig wat jullie doen!
  Inmiddels heb ik ook van andere mensen al tiny-house verhalen gelezen.
  ALLEEN een woonplek vinden. Een vast woonadres, waar je met je tiny-house mag staan.
  Ook bij de andere tiny-house liefhebbers zie ik nog niemand die daar een oplossing voor heeft gevonden.
  Ik ben super benieuwd hoe jullie dit willen gaan doen in Nederland, met de Nederlandse wetgeving.
  Groet van Gea.

Reacties zijn uitgeschakeld.