Wonderlijk wonen in een tipi (en een yurt)

Foto: Marloes Elbertse
Wonderlijk wonen is een HetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken wonen. Van aardehuizen tot kaswoningen, van anti-kraak paleisjes tot duurzame woonschepen. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droomhuis, of juist op weg met niets meer dan een fiets en een tent. Soms zijn het levensstijlen waar jaren planning aan vooraf ging, soms zijn het woonplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Één ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener leven. Vandaag belichten we de tipi en de yurt van Marloes.

Ergens langs de Lek in Zuid Nieuwegein ligt een prachtig stukje land dat al bijna een eeuw in het bezit is van dezelfde familie. Je kunt het paradijsje zien liggen vanaf de dijk, de rivier glinsterend op de achtergrond. Op het landje staat een boerderij met daar naast een walnotenboom, twee appelbomen en een paar wilgen. Hier spelen al generaties lang de kinderen van de familie. Een eindje verderop ligt een uitgestrekt stuk land maar daar aan grenzend een moestuintje. In dat moestuintje staat de yurt van Marloes Elbertse. Ze woonde er eerder al een tijd in een tipi, maar verruilde die toch voor een yurt. Maar wonen in een yurt of tipi, hoe werkt dat eigenlijk?

Wat is jouw achtergrond?
Ik ben twee jaar geleden afgestudeerd aan de kunstacademie. Ik maak sculpturen, tekeningen, installaties en werk aan verschillende projecten.

Je woont op een bijzondere plek, kan je daar iets meer over vertellen?
Het land naar de lek is al lang in het bezit van mijn familie, zo hebben mijn opa en oma hier nog gewoond. Je voelt dat zij met veel liefde en energie op dit stukje grond gewoond hebben. Er staat een kleine boerderij, een oude koeienstal wat andere oude schuurtjes, en alles heeft zijn eigen verhaal. Er ligt hier zelfs een oude betonnen boot. Verder zie je uitgestrekt land waar de koeien altijd liepen, wat nu op een gegeven moment onderbroken wordt door mijn moestuin.

Je hebt een tijdje in een tipi gewoond. Hoe ben je op dat idee gekomen en hoe heb je die tijd ervaren?
Het idee van een moestuin zat al een tijdje in mijn hoofd, en ook het idee om iets met deze bijzondere plek te doen voordat het te laat is. Nog echt concreet was het niet. Ik speelde ook met het idee dat ik in een ronde ruimte met vuur in het midden wilde wonen. Op een gegeven moment in een diepe meditatie zag ik een krachtig beeld van de moestuin met daarnaast de tipi, waar iedereen welkom is. Het gevoel bij dit beeld was zo krachtig alsof het al gebeurd was. De tijd dat ik er woonde heb ik als bijzonder intens ervaren, waarbij ik onwijs leerzame en diepere wijsheden mocht ontdekken en voelen, prachtige symbolische spiegels mocht ontvangen van mijn gasten en waarbij ik mocht leren delen. Delen van de ruimte die ik mocht creëren, delen van de groentes uit mijn tuin en delen van de nieuwe opgedane wijsheden. Waarbij het vuur, muziek maken, zingen, verhalen vertellen en in de moestuin werken belangrijke onderdelen waren uit mijn leven die mij leerden verbinden.

Foto: Marloes Elbertse
Er is een groeiende behoefte voor mensen om kleiner en duurzamer te wonen. Waar komt die behoefte vandaan volgens jou?
Omdat mensen niet meer non-stop met geld verdienen bezig willen zijn, er is meer dan alleen geld. Mensen worden wakker en kijken om zich heen en zien dat er veel mis is met ons eten, water en hoe we omgaan met de aarde. Waar je vroeger gewoon rivier water kon drinken vinden we het nu normaal dat dit niet kan. Waar je vroeger nog wist waar je eten vandaan komt en wat er mee gebeurd is, is het nu heel normaal dat je dit niet meer weet en je eten gewoon uit de supermarkt haalt. Het is door machines gemaakt en geproduceerd, en smaakt toch veel minder lekker dan groentes uit je eigen tuin waarvan je het verhaal kent. De behoefte is groot naar verbinding: verbinding met je eigen eten, verbinding met de aarde, verbinding met de dieren en vooral verbinding met je medemens. Dit doe je geloof ik door tijd te nemen en bewust te kijken naar jezelf. Wie ben ik en wat doe ik?

Wat trekt jou het meest aan die manier van leven?
De verbinding tussen natuur, elementen, lichaam, dier en mens. Het vuur haalt me uit mijn hoofd, het brengt rust in mijn gedachten. Het zorgt ervoor dat ik zak in mijn lichaam. Ik voel mijn lichaam, ik kan hier beter naar luisteren. Ook de band met de twee honden hier is enorm verbeterd. Ik hoefde alleen maar naar ze te luisteren. Dit geldt ook voor de gasten die ik heb mogen ontvangen, ik kon door middel van de elementen beter naar mijn gasten luisteren. Het leven op deze manier zorgt ervoor dat ik me niet alleen voel, maar juist verbonden ben met alles om mij heen.

Wat is je lievelingsplek in je woning en waarom?
Mijn lievelingsplek in de tipi is de vuurplaats in het midden. Vaak als ik rondom het vuur zat, en als de deur en de flap boven open waren, had ik het gevoel dat ik zowel binnen als buiten was. Je kon de sterren en de maan zien en tegelijkertijd het vuur voelen.

Foto: Marloes Elbertse
Welke rol speelt duurzaamheid in je leven?
Het speelt sinds de laatste jaren pas echt een grote rol in mijn leven. Hiervoor ben ik voornamelijk bezig geweest met de vraag: wie ben ik en wat wil ik? Hoe dieper ik ging zoeken naar antwoorden des te bewuster ik de wereld om mij heen ging zien. Met het besef dat ik ook niet beter wist kwam de volgende vraag: hoe kan ik het anders doen en in verbinding blijven met alles om mij heen? Ik kan je vertellen dat het geen gemakkelijke opgave is om oude patronen en gewoontes te bekijken en veranderen. Het vergt discipline. Op dit moment speelt duurzaamheid een rol in mijn leven op het gebied van eten en wonen. Zo woon ik bewust en in verbening met de natuur, daarnaast probeer ik mijn eetgewoontes aan te passen. Ik probeer bewust te kijken naar wat ik eet en waar het vandaan komt. Hierin ben ik niet te streng voor mezelf, ik vind het belangrijk om mezelf de tijd te gunnen om aan dingen te wennen.

Heb je nog woonwensen voor de toekomst?
Mijn familie is helaas onteigend van deze grond omdat er een derde sluis gebouwd wordt. Ik moet hier dus helaas eind augustus 2016 weg. Ik ben op zoek naar 1 hectare grond dat ik kan kopen. Een stuk grond waar de natuur dichtbij is en waar ik bomen, bloemen en kruiden kan planten. Waar ik mijn eigen moestuin kan beginnen en een klein watertje aan kan leggen. Waar dieren een fijne rustplek kunnen maken en waar ik zelf een klein huisje kan bouwen. Een klein maar fijn rond natuurhuisje met een vuurplek in het midden. Een gastvrij huisje waar mensen kunnen samen komen, waar we kunnen dansen, muziek maken, verhalen vertellen en ook rust en stilte ervaren kan worden. Een plek van bezinning en vreugde.

Wil je meer weten over Marloes? Je kunt alles over haar vinden op haar site. Een filmpje over haar vind je hier.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Marloes Elbertse.

Foto: Marloes Elbertse

Over de schrijver

2 gedachten over “Wonderlijk wonen in een tipi (en een yurt)”

  1. Briljant. Waarom stopt dit in 2015? Kunnen we niet ergens tegenaan schoppen zodat mensen dit kunnen als ze dat willen? Waarom een huis, caravan en moestuin apart? Kan gewoon ineens.. #wifiisvoormietjes

  2. Mooi Marloes dat je dit waargemaakt hebt en aan het waarmaken bent. Experiment maakt een groot deel uit van jouw manier van leven en werken. Inspirerend, en bevlogen. Je beelden herinneren mij daar iedere dag aan. We treffen elkaar zeker nog.

Reacties zijn gesloten.