Wonderlijk wonen in een zelfgebouwde straat

Samen een duurzame straat bouwen met vrienden. Dat leek Leonn Sekender en zijn vriendin Hilde van Dijk wel wat. Samen met hun vriend Peter van Esch werken zij al jaren aan dit bijzonde bouwproject. Na veel plannen, overleggen en volhouden mogen zij eindelijk hun droomstraat gaan bouwen. We vroegen Hilde van Dijk naar hun wonderlijke woning, energierekening en toekomstplannen.

Wat is jouw achtergrond?

Ik heb Communicatie gestudeerd in Utrecht. Daarna heb ik een aantal jaar ZZP als community manager gewerkt. Ondertussen heb ik mijn vriend Leonn leren kennen. In 2010 reisden we samen naar zijn geboorteland: Bangladesh. Samen besloten we dat we iets wilden betekenen voor het land. Dat resulteerde in Stichting Pani. In die tijd ontdekten we twee dingen: dat we het ontzettend leuk vinden om de wereld een stukje mooier te maken, en dat we bovendien een goed team zijn. Voor het gebouw in Bangladesh wonnen we een Dutch Design Award, daar zijn we zo trots op!
Toch wilden we ook graag thuis iets voor de wereld betekenen. We besloten onze krachten te bundelen en hebben samen Slim Opgewekt opgezet. Onze missie? Scholen verduurzamen, zodat toekomstige generaties duurzaamheid vanzelfsprekend vinden. Op dit moment hebben we een geweldig team van maar liefst 22 mensen. Samen hebben we al 61 scholen geholpen te verduurzamen. Dat is toch gaaf?

Ondertussen ben je ook nog bezig met een bijzonder woonproject, wil je daar iets meer over vertellen?

We zijn bezig om een eigen straat te bouwen in Arnhem. Een straat met zes duurzame woningen, eentje voor Leonn en mij, eentje voor Peter, en vier voor nog onbekenden. Het leek ons mooi als het mogelijk zou zijn om met vrienden een stuk grond te kopen en daar een aantal duurzame woningen of appartementen op te bouwen. Het bijzondere is dat je zelf de persoon bent die er gaat wonen. In de bouw maak je dus hele andere keuzes dan wanneer je een bedrijf bent. Je hebt geen last van tussenpartijen die winst willen maken en je kunt je huis zo inrichten als jij graag wilt. Daar zijn we erg enthousiast over.

Kan je iets vertellen over het traject? En waar staan jullie nu?

Leonn liep al 10 jaar met dit idee rond. Wij zijn nu 8 jaar samen, het idee komt dus nog van voor mijn tijd. Ondertussen zijn er al wel wat vrienden af gehaakt, maar Leonn is steeds door gegaan. Het lastige en het mooie aan zo’n traject is dat we in een veranderde wereld zitten. Dat betekent dat je ook processen moet veranderen. We wilden bijvoorbeeld een stuk grond van de gemeente kopen, maar die had daar nog helemaal geen beleid voor. Je kunt je voorstellen dat dat een heel moeizaam traject is. Wat we ook merkten is dat het moeilijk is om het proces vol te houden als het nog niet concreet is. We wisten nog niet wat we gingen bouwen, nog niet wanneer we gingen bouwen en ook nog niet wat het zou gaan kosten. Op een gegeven moment hebben we besloten dat we eerst de spelregels helder moesten hebben. Vanaf dan zouden we er meer mensen bij gaan zoeken. We zijn heel blij mee dat we vol hebben gehouden, want nu zijn we zo ver!

Kan je iets over de ‘spelregels’ vertellen?

Onze straat zal worden gebouwd aan de Rosendaalseweg in Arnhem, vlakbij veel groen, handige voorzieningen en bovendien dichtbij de snelweg. De huizen worden optisch vrijstaand met elk een enorme tuin. De prijs ligt tussen de 350.000 en 450.000 euro, afhankelijk van je eigen woonwensen. Ons doel is om all electric te zijn, met 0 op de meter. De bouw start in het voorjaar van 2017.

Waar moet je allemaal rekening mee houden met het ontwerp?

De buitenkant en de vorm staan wel aardig vast, er is een soort menukaart waar je kunt kiezen uit gevelmateriaal. Aan de binnenkant ben is het nog helemaal vrij. Wat ik zelf heel tof vind is dat je daarin alle kanten op kunt. Om je een beeld te geven: mijn schoonmoeder woont in Bangladesh en komt elk jaar een maand naar Nederland en dan woont ze bij ons. Wat ik graag wil is een aparte slaapkamer met badkamer en zithoek zodat zij zich terug kan trekken. Andere mensen hebben kinderen of juist niet, of willen veel familie over de vloer hebben. Je kunt een huis samen stellen op basis van jouw leven, in plaats van andersom. We zijn bijvoorbeeld gewend om onze inrichting aan te passen op de vorm van het huis, op waar de ramen zitten of de deur. Bij deze manier van bouwen kan je een huis zo vormgeven vanuit hoe jij leeft. Dat is geweldig!

Welke rol speelt duurzaamheid?

Duurzaamheid is voor ons altijd heel belangrijk geweest. We streven dan ook naar 0 op de meter met een all electric huis. Er komt dus ook geen gas. We bouwen in staalbouw zodat we beter kunnen isoleren. We zijn nu ook aan het kijken welke technieken we gaan combineren om dat voor elkaar te krijgen. Verder komen er natuurlijk zonnepanelen op het dak. Parkeren gaan we doen op eigen terrein, met een grote carport met zonnepanelen. Die gaan in eerste instantie energie voor de huizen opwekken, maar we rijden ook elektrisch. Het plan is dat iedereen straks zijn of haar auto kan opladen onder de carport.

Afbeelding: Cpo Rosendaalseweg Schilderscholte Architecten
Afbeelding: Cpo Rosendaalseweg Schilderscholte Architecten

Jullie zijn zelf al aardig ver in dit traject. Wat zou je andere mensen adviseren die ook hun eigen straat willen bouwen?

Eén van de ingrediënten is lef, in combinatie met vertrouwen. Je moet er op kunnen vertrouwen dat je jouw droom kunt realiseren, dat je het voor elkaar gaat krijgen. Dat is een soort ondernemers-geest. Ik denk dat een goed en vernieuwend plan ook altijd een beetje gek is. Iets dat er nooit is geweest. Op dat moment ben je iets aan het veranderen, en komen er momenten dat je je afvraagt of het wel gaat lukken. Dan ben je met iets spannends bezig. Zodra je dat traject in duikt zul je op veel weerstand gaan stuiten. Mensen die je vertellen dat het niet kan, dat we dingen nou eenmaal niet zo doen. Jij moet eke keer bedenken waar je mensen van moet overtuigen om naar de volgende stap te kunnen. Je moet je plan opknippen in kleine stapjes.
Wat ik zelf een hele toffe vind is een wijsheid van MIT Medialab: Compass over maps. Wat ze daarmee bedoelen is dat je vanuit jouw kompas weet waar je naar toe wilt, maar dat de route die je neemt onzeker is. Soms moet je opeens naar links terwijl je dacht dat je naar rechts ging. Maar zolang jij weet waar jouw kompas naar toe wijst dan is het niet erg als de route iets afwijkt. Dan zorg jij er zelf wel weer voor dat je weer op koers komt.

Jullie doen natuurlijk al erg veel, maar ik kan me voorstellen dat veel mensen willen leren hoe jullie dit van de grond hebben gekregen. Denken jullie er over na om in de toekomst mensen advies te gaan geven over duurzaam bouwen?

Dat zou zomaar eens kunnen gaan gebeuren ja. Als we dit klaar hebben gaan we in ieder geval zorgen dat daar informatie over beschikbaar is. Dan kunnen mensen langskomen om te kijken en dingen te vragen. We hopen natuurlijk mensen te inspireren en dat duurzaam wonen meer standaard gaat worden. We hopen dat het vooral een inspiratie gaat worden voor aannemers, ontwikkelaars en de gemeente om dit op een nieuwe manier aan te pakken.

Wat zijn jouw verdere toekomstdromen?

Mijn persoonlijke toekomstdroom is dat ik later als ik heel oud en gerimpeld ben, ik trots kan terugkijken op mijn leven. Dat ik aan mijn kleinkinderen kan vertellen dat hun oma heeft gezorgd voor minder CO2 uitstoot, en dat duurzaam vastgoed standaard is geworden. Voor nu hoop ik dat we door kunnen gaan op deze koers. Dat ons kompas elke keer weer gericht is op duurzaam resultaat. Dat we kunnen bewijzen dat we in het kapitalistische systeem waarin we leven, op een duurzame en maatschappelijke verantwoorde manier kunnen leven, werken en zijn.
Meer weten over dit duurzame woonproject? Over Slim Opgewekt of Stichting Pani? Klik dan op de links voor meer info. Hilde zoekt nog 4 buren om met haar mee te bouwen aan de Rosendaalseweg. Geïnteresseerd? Kijk dan op hun Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van CPO Rosendaalseweg SchilderScholte Architecten

Afbeelding: Cpo Rosendaalseweg Schilderscholte Architecten
Afbeelding: Cpo Rosendaalseweg Schilderscholte Architecten

Over de schrijver

2 gedachten over “Wonderlijk wonen in een zelfgebouwde straat”

  1. en wat nou als je een laag inkomen hebt, je geen koophuis kunt veroorloven, je genoeg hebt aan een heel kleine woning, maar dan wel graag een grote tuin hebt (om je eigen groente en fruit te verbouwen) … en je ook geen auto hebt? wat zijn dan je mogelijkheden?

Reacties zijn gesloten.