Wonderlijk wonen in het klein (2)

Een paar maanden geleden spraken we Marjolein Jonker. Zij droomt er al jaren van om in een klein huisje op een mooi stukje grond te wonen. Waar het moest staan of hoe het er uit moest zien, wist ze nog niet. Tot ze afbeeldingen tegen kwam van de Tiny House Movement in Amerika: het was liefde op het eerste gezicht. Zo’n piepklein en mobiel huisje sloot helemaal aan op haar wensen. Ze startte haar zoektocht en deelde haar ervaringen via een blog: Marjolein in het Klein. Verder informeert en inspireert ze gelijkgestemden via Tiny House Nederland. Na een jaar zoeken en plannen maken is er een groot moment aangebroken.

Vandaag is een bijzondere dag voor jou, kan je vertellen waarom?

Vandaag gaat de bouw van mijn Tiny House beginnen! Na een jaar van voorbereiding, puzzelen, dromen, plannen maken, materialen en leveranciers zoeken, wordt de eerste ‘plank’ dan toch eindelijk gelegd. De bouw vindt plaats in een loods in Bemmel en wordt uitgevoerd door Dimka Wentzel van Tiny House.nl naar het ontwerp van Ontwerpstudio Walden. Onder leiding van Dimka gaat het team van Walden ook mee bouwen en er hebben zich een aantal enthousiaste vrijwilligers aangemeld die een dagje of meer komen helpen.

Hoe gaan de komende maanden er uit zien? Wat gaat er allemaal gebeuren?

De bouw van mijn huisje gaat naar verwachting drie maanden duren. In februari wordt de constructie gebouwd, maart staat in het teken van de afbouw van de buitenzijde en in april is de afbouw van de binnenzijde aan de beurt. Er zal gefilmd worden voor het SBS6 televisie programma ‘Je eigen droomhuis’, en er zullen af en toe verslaggevers komen om de bouw vast te leggen. Daarnaast ga ik natuurlijk regelmatig zelf naar de bouwplaats om foto’s te nemen en waar mogelijk te helpen. Ik ben niet zo heel handig maar er is vast wel iets wat Dimka met een gerust hart aan me over kan laten!

Waar ga je wonen als het huisje af is?

Het huisje moet eind april klaar zijn en wordt dan naar Alkmaar gereden, waar ik een tijdelijke verblijfplaats heb gevonden. Ik ben ook in gesprek met de gemeente Bergen Noord Holland om een plek te realiseren voor een paar tiny houses, er zijn gesprekken geweest met twee wethouders welke zeer positief zijn verlopen. Maar zoals je weet kosten dat soort dingen tijd, dus in eerste instantie wordt Alkmaar mijn woonplaats.

Waar kijk je het meest naar uit?

Moeilijk te zeggen! Ik kijk natuurlijk heel erg uit naar het moment dat mijn huisje klaar is en ik er echt in kan gaan wonen, de verhuizing en al het geregel achter de rug is en ik kan gaan genieten van mijn nieuwe thuis. Maar de hele weg er naar toe is ook een fantastisch avontuur waar ik volop van geniet. Ik ben heel benieuwd hoe straks alles gaat werken en kijk er naar uit over mijn ervaringen te bloggen!
Afbeelding: Stdio Walden

Wat is de grootste uitdaging van dit project, en waarom?

Er zijn een aantal uitdagingen, allereerst was het best lastig om een plek te vinden waar we kunnen bouwen. Mijn budget is beperkt, en loodsen in de omgeving van Arnhem, waar Dimka gevestigd is, zijn duur. Het budget is dus ook een uitdaging, we (Walden, Dimka en ik) willen het huis zo duurzaam mogelijk bouwen en daarom hebben we samenwerking gezocht met sponsors van duurzame bouwmaterialen. De reacties zijn echt fantastisch geweest, we worden aan alle kanten geholpen door lieve mensen van bedrijven die op duurzaamheid georiënteerd zijn. Zo kunnen we met hele mooie en innovatieve producten en materialen werken, zoals: thermisch gemodificeerde gevelbekleding, plaatmateriaal gemaakt van plantaardig restmateriaal, een state of the art PV installatie, FSC keuken, FSC constructiemateriaal etc.
Een andere uitdaging die het vermelden waard is: het gewicht van het huisje. Om met het huis de snelweg op te kunnen met rijbewijs BE en een zware auto, mag hij niet meer dan 3500 kg wegen. Dat is nog niet zo makkelijk en we moeten in de materiaalkeuze zeker rekening houden met gewicht.

Sinds de laatste keer dat we je spraken is er een hoop media aandacht geweest voor Tiny Houses in Nederland, waar komt dat vandaan volgens jou?

Nou dat kun je wel stellen ja! Er zijn een aantal tiny house pioniers in Nederland die heel hard werken om de tiny house movement door te laten breken, bijvoorbeeld het team van Tiny House Nederland waar ik onderdeel van ben. Op de een of andere manier weten mensen mij ook heel goed te vinden, ik blog regelmatig en ben actief op Facebook. Dat is natuurlijk maar een kant van het verhaal, de behoefte aan een nieuwe, betaalbare en duurzame woonvorm is ook heel groot.
De tijd is rijp, we willen het anders. De tiny house movement sluit aan op heel veel van die veranderende behoeftes. We zien dat het eindeloze overconsumeren niet langer zo door kan gaan en willen ons leven anders inrichten, meer vrijheid creëren. We willen een woning die dat mogelijk maakt, die aangepast is aan ons leven. Niet ons leven aanpassen aan onze woning.

Wat voor tips zou je mensen geven die ook in een Tiny House willen wonen?

Ga vooral eens kijken op mijn site en op de website van Tiny House Nederland, beiden hebben een FAQ pagina die antwoord geven op deze en andere vragen en een goed startpunt zijn voor je ontdekkingstocht.
Meer weten over Marjolein in het klein? Klik dan hier voor het interview van een paar maanden gelden, of kijk op haar website en Facebookpagina voor de laatste nieuwtjes.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Ontwerpstudio Walden
Afbeelding: Studio Walden

Over de schrijver

1 gedachte over “Wonderlijk wonen in het klein (2)”

Reacties zijn gesloten.