Wonderlijk wonen op 10 m² (in Parijs!)

Foto: Jean-Baptiste
Foto: Jean-Baptiste

Wonderlijk wonen is de nieuwe HetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken wonen. Van aardehuizen tot kaswoningen, van anti-kraak paleisjes tot duurzame woonschepen. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droomhuis, of juist op weg met niets meer dan een fiets en een tent. Soms zijn het levensstijlen waar jaren planning aan vooraf ging, soms zijn het woonplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Één ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener leven. Vandaag belichten we de 10 vierkante meter waar Jean-Baptiste woont.

Ergens tussen het 7e en 15e arrondissement van Parijs ligt een rustige buurt. De buurt ligt centraal en voelt aan als een klein dorpje in de grote stad. Het ligt vlakbij de Verenigde Naties en in 7 minuten wandel je zo naar de Eiffeltoren. In die buurt is een gebouw waarin een heel klein huisje zit. Daar woont Jean-Baptiste op maar liefst 10 vierkante meter. Maar wonen op zo weinig vierkante meter, hoe werkt dat eigenlijk?

Wat is jouw achtergrond?

Ik heb gewerkt in de wereld van sport, toerisme, reisorganisaties en verenigingen. Op dit moment werk ik bij Host & Guest Services, een bedrijf dat ik zelf heb opgericht en is gespecialiseerd in verhuur van accomodaties en alles wat daar bij komt kijken.

Hoe ervaar je je buurt?

Als erg prettig. Het is een rustige en mooie buurt. De overheidsgebouwen en de Eiffeltoren zijn om de hoek dus ik voel me hier veilig. Verder heb ik hier alles wat ik nodig heb: er zijn genoeg winkeltjes en restaurantjes te vinden. Bovendien is er twee keer in de week een markt waar alles vers en biologisch is.

Foto: Jean-Baptiste
Foto: Jean-Baptiste

Wanneer ben je hier gaan wonen en wat heb je allemaal veranderd?

Ik kocht deze plek in 2013. Het werd toen gebruikt als opslaghok. In die tijd reisde ik erg veel maar werkte ik in Parijs. Ik zocht een plek in het centrum maar mijn budget stond alleen een heel klein plekje toe. Sinds mijn 18e heb ik alleen maar in kleine studios gewoond dus ik wist hoe je in kleine plekken kunt leven en hoe je die kunt verbeteren.

Ik vond het belangrijk om comfortabel te wonen. In plaats van alles zo goedkoop mogelijk inrichten heb ik besloten om eerst alles te slopen en het te herbouwen met goede materialen. Ik heb er twee weken over gedaan om het te visualiseren en het plan uit te tekenen. Daarna heb ik 2 vrienden die samen in de bouw werken gevraagd om mij te helpen met het vinden van de juiste materialen. Binnen 3 weken hebben we samen alles geïnstalleerd.

Heb je sindsdien nog dingen veranderd of verbeterd?

Sinds afgelopen juni ben ik begonnen met het verhuren van mijn studio via AirBnB. Ik ging een paar weken naar Corsica met mijn ouders en mijn huis zou al die tijd leeg staan. Dat vond ik zonde. Van de gasten die ik ontving kreeg ik tips om de plek nog comfortabeler te maken. Zo heb ik bijvoorbeeld een wasbak in het toilet geïnstalleerd en een klein opstapje naar het balkon gemaakt.

Wat bevalt je het meest aan klein wonen?

Het bevalt me dat het nooit rommelig wordt. Je moet namelijk erg georganiseerd zijn als je op zo weinig vierkante meter leeft. Die manier van leven heeft me ook geholpen om in mijn privé- en werkleven dingen op orde te krijgen. Daarnaast zijn de prijzen en belastingen zo hoog in Parijs dat ik ook geen groter appartement kan kopen. Om eerlijk te zijn heb ik ook niet veel nodig. Alleen een comfortabel bed, een douche, een koelkast, een paar goede boeken en een T.V. om een voetbalwedstrijd te kijken. En internet natuurlijk.

Foto: Jean-Baptiste
Foto: Jean-Baptiste

Wat is je lievelingsplek in je huis?

Het balkon als het zonnig is. In de ochtend is het uitzicht net een een groot groen meer. Dat is het fijne aan op de bovenste verdieping wonen.

Waar ben je het meest trots op in je huis?

Dat het is gelukt om een keuken, douche, koelkast een bed en nog meer dingen in een studio van 10 vierkante meter te krijgen.

Wat voor tips heb je voor mensen die ook klein willen leven?

Voor kleine woningen heb je elk stukje ruimte nodig. Je moet dus bruikbare materialen vinden die makkelijk schoon te maken zijn en goed passen. Alles heeft een eigen plekje nodig om bruikbaar te zijn en georganiseerd.

Meer weten over het huis van Jean-Baptiste? Via deze link kan je meer foto’s zien en zelfs een tripje naar Parijs boeken om zijn studio met je eigen ogen te bekijken.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Jean-Baptiste.

Foto: Jean-Baptiste
Foto: Jean-Baptiste

Over de schrijver