Wonderlijk wonen op een eiland

Foto: Eigg-Time
Wonderlijk wonen is de nieuwe HetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken wonen. Van aardehuizen tot kaswoningen, van anti-kraak paleisjes tot duurzame woonschepen. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droomhuis, of juist op weg met niets meer dan een fiets en een tent. Soms zijn het levensstijlen waar jaren planning aan vooraf ging, soms zijn het woonplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Één ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener leven. Vandaag belichten we het eiland waar Lucy woont.

Aan de westkant van Schotland ligt het eiland Eigg. Het is 31 vierkante meter en telt meer dan 500 soorten bloemen, mos, struiken en bomen. Er leven meer dan tweehonderd soorten vogels en de aangrenzende zeeën zijn de thuisbasis van dolfijnen, bruinvissen, walvissen en haaien. Op het eiland leeft een hechte gemeenschap die samen werkt om het eiland nog mooier te maken. Een van die bewoners is Lucy. Zij bouwde 10 jaar geleden haar eigen huis en werkt daar een een bijzonder project. Maar wonen op een eiland, hoe werkt dat eigenlijk?

De afgelopen 10 jaar leef je op het eiland Eigg, kan je dat eiland voor mij beschrijven?
Het eiland Eigg is één van de vier kleinere eilandjes van een eilandengroep. De andere eilanden zijn Muck, Rum en Canna. Elgg werd in 1997 gekocht door de gemeente. Het was één van de allereerste gemeenschap ‘buy outs’ van Schotland. Sindsdien is de bevolking van het eiland toegenomen. Er zijn nieuwe families hier heen verhuisd. Ze bouwden huizen en begonnen met de opzet van kleine bedrijfjes. De gemeenschap die ontstaan is blijft zich constant ontwikkelen. Zo bouwen we samen aan een groene toekomst met projecten op cultureel economisch en sociaal economisch vlak.

Welke rol speelt duurzaamheid op het eiland?
Het eiland produceert al haar eigen elektriciteit, waarvan 95% afkomstig uit hernieuwbare bronnen (wind, zon en waterkracht ). Verder proberen onze ‘ Green Grid ‘ eilandbewoners zo groen mogelijk te leven. Dit doen we met verschillende projecten op het gebied van energiebesparing en afvalbeheer. Veel mensen verbouwen hun eigen eten, hebben Eigg Earth aansluitingen en 30% van onze huizen en bedrijven hebben zonnepanelen. Verder zijn er mogelijkheden voor eilandbezoekers om meer te leren over duurzaam leven.

Foto: Saira Renny
Hoe is de gemeenschap op Eigg?
Op het eiland leven iets minder dan 100 mensen. De gemeenschap is hecht, omdat we ver van het vasteland zitten en op elkaar aangewezen zijn. Veel van wat er op het eiland speelt qua activiteiten of diensten wordt verstrekt door lokale organisaties en commissies. Er zijn bijvoorbeeld meer dan 20 organisaties op het eiland die zich bezig houden met allerlei uiteenlopende zaken: van elektriciteit tot festivals, van geschiedenis tot culturele activiteiten. Iedereen draagt een steentje bij.

Welke rol speelt duurzaamheid in jouw huis?
De boerderij waar ik woon hebben we zelf gebouwd. We hebben er twee jaar over gedaan om het te bouwen. Het is goed geïsoleerd, heeft veel ramen die zonnewarmte naar binnen brengen en we hebben zonnepanelen op het dak voor heet water.

Je werkt aan een bijzonder project. Wil je daar iets over vertellen?
The Bothy Project is een netwerk van kleinschalige ruimtes in Schotland waar kunstenaars kunnen verblijven. Een van die ruimtes, Sweeny’s Bothy’s staat bij onze boerderij op het land. Dit project biedt ruimte aan kunstenaars van over de hele wereld om op het eiland onderzoek te doen naar hun kunstenaarspraktijk.

Wat voor plek is Sweeny’s Bothy?
Het is een zeer eenvoudige en warme ruimte. Het ontwerp is vernieuwend, maar met respect voor de locatie. Het heeft eigen zonnepanelen, een houtkachel, composttoilet en buitendouche. Het heeft geen wifi of mobiel signaal zodat kunstenaars en vakantiegangers zich even af kunnen sluiten van de buitenwereld. Bovendien kan je genieten van het prachtige uitzicht op het Eiland Rum.

Wat voor mensen verblijven er?
Kunstenaars en mensen die op vakantie komen. Ze komen uit alle hoeken van de wereld en en vanuit allerlei verschillende achtergronden. Als je benieuwd bent naar wat de kunstenaars doen in de ruimte kan je daar alles over lezen op de blog van The Bothy Project.

Kan iedereen op het eiland langskomen en er verblijven?
Ja zeker. Kunstenaars die geïnteresseerd zijn kunnen zich aanmelden via The Bothy Project. Mensen die graag op vakantie willen komen kunnen zich aanmelden via Eigg-Time.

Wil je meer weten over Eigg?Je kunt hier een mooi filmpje vinden over het eiland. Meer weten over het project van Lucy? Klik dan hier.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op [email protected] Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn gemaakt door de mensen van Eigg Time, Saira Renny en Alec Finlay. Ben je benieuwd geworden naar het huis van Lucy? Die vind je via deze link.

Foto: Eigg-Time

 

 

Over de schrijver