Wonderlijk wonen op een vrachtschip

Foto: Het Mysterie
Wonderlijk wonen is de nieuwe hetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken wonen. Van aardehuizen tot kaswoningen, van anti-kraak paleisjes tot duurzame woonschepen. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droomhuis, of juist op weg met niets meer dan een fiets en een tent. Soms zijn het levensstijlen waar jaren planning aan vooraf ging, soms zijn het woonplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Één ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener leven. Vandaag belichten we het vrachtschip waar Eric met zijn hond Saartje woont.

Ergens in Nederland ligt een prachtig historisch vrachtschip: De Valér. Het schip is 26,5 meter lang en 4,55 meter breed. Het heeft jaren lang grote vrachten vervoerd, zoals kolen en grind van Limburg naar het Noorden. Ondertussen ligt de thuishaven van de Valér in Arnhem, maar vaart het nog regelmatig over de Nederlandse binnenwateren. Zo lag het afgelopen week in Kerkdriel en is het op dit moment in het prachtige Leusden. Het schip is sinds 27 jaar van Eric Janssen (54), die het restaureerde en in gebruik heeft als woning en atelier. Met dit atelierschip vaart hij langs de mooiste plekjes: van verlaten rivierstandjes tot ooibossen en uiterwaarden. Maar wonen op een vrachtschip, hoe werkt dat eigenlijk?

Wil je iets vertellen over je achtergrond?
Mijn opa had een boerderij die al eeuwen in de familie zat. Zelf ging ik naar de Lagere Technische School en daarna studeerde ik aan de kunstacademie. Toch zit de liefde voor de boerderij meer in mijn genen. Eigenlijk zou ik daar het liefst wonen en werken, maar de boerderij bestaat helaas niet meer.

Op dit moment woon je ook op een bijzondere plek, kan je die plek beschrijven?
Ik woon en werk op een oud binnenvaartschip, een zogenaamde Luxe Motor. De luxe komt uit de jaren 30. In die tijd was een kleine woning met een toilet en een keukentje al heel wat. Bij mij is dat eigenlijk nog steeds zo, inclusief kooi! Ik woon in de roef, dat is ongeveer 4 bij 5 meter. Daarnaast hoort de stuurhut ook bij mijn woning. Dat kleine vind ik prettig en overzichtelijk.

Foto: Het Mysterie
Welke rol speelt duurzaamheid in jouw woning?
Of een schip een duurzame woning is weet ik niet, maar het is wel iets waar ik naar streef. Het is geïsoleerd, en op het dak van de stuurhut liggen 4 grote zonnepanelen. Voor op het schip staat een windmolen. Alles draait op twee grote semi-tractie accu’s. Het is de kunst om zoveel mogelijk op zon en wind te draaien. Ik stook op hout, en als het echt koud wordt ook op kolen. Omdat het een kleine ruimte is, blijft het verbruik gering. Kolen geven namelijk stralingswarmte, wat erg efficiënt is in een kleine ruimte.

Je hebt een grote liefde voor de natuur, en ik geloof ook wel voor avontuur. Waar komt die vandaan?
Ik denk dat ik ik mijn liefde voor de natuur heb geërfd van mijn vader en opa, die leefden op een kleine boerderij met koeien, geiten en andere dieren. Dan leef je constant samen met de natuur. Mijn liefde voor avontuur is ontstaan doordat ik twee keer in mijn leven fors ziek ben geweest. Tijdens dat ziek zijn zat ik meerdere keren op het randje. Door deze ervaring waardeer ik iedere dag als een cadeautje, en voel ik dat ik leef. Ik vermijd liever grijzigheid. Don’t think, just do it!

Wat is je lievelingsplek op het schip?
Het schip voelt als een eiland. Alles hoort er bij. Ik vind het vooronder een fijne plek. Daar liggen alle spullen van het schip, zoals de trossen, kettingen, kleden, verg en teer. Ik kom ook graag in de kooi. Ik hou er van om daar met regen een mooi boek te liggen lezen, terwijl het schip deint op de rivier.

En op welke plek zie je je woning het liefst?
In een zandgat, een zanderij. Voor anker of met de kop op de wal, midden in de natuur, met wind en bevers. Op dit moment lig ik in hartje Heusden, en dat is ook bijzonder.

Heb je nog woonwensen voor de toekomst?
Eigenlijk niet. Een huis zou wel kunnen, maar dan het liefst in Denemarken op een eiland. Een klein huisje met een grote moestuin, met bijen en fruitbomen. Zelfvoorzienend, in een land dat grotendeels draait op wind en zonne-energie.

Wil je meer weten over het schip van Eric Janssen? Of benieuwd naar de binnenkant? Je kunt er alles over zien in de prachtige documentaire ‘Het Mysterie van de IJssel.’ In deze documentaire vaart de Valér de IJssel af en worden de mooiste plekken belicht.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Eric Janssen en Het Mysterie

Foto: Het Mysterie

 

 

 

Over de schrijver