Wonderlijk wonen: Tiny House Giant Journey

Foto: Tiny House Giant Journey
Foto: Tiny House Giant Journey

Wonderlijk wonen is een hetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken wonen. Van aardehuizen tot kaswoningen, van anti-kraak paleisjes tot duurzame woonschepen. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droomhuis, of juist op weg met niets meer dan een fiets en een tent. Soms zijn het levensstijlen waar jaren planning aan vooraf ging, soms zijn het woonplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Een ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener leven. Vandaag belichten we Jenna en Guillaume van Tiny House Giant Journey.

Ergens in de VS staat een klein huisje op wielen. Het huisje is 6 meter lang, 2,25 meter breed en 4 meter hoog en is van alle gemakken voorzien. Zo is er een knusse bank die je kunt omtoveren tot logeerbed, lounge of eethoek en tegelijkertijd dient als opslag. Het keukentje heeft kleine opbergkastjes die een trapje vormen naar een heerlijk bed. Verder is er een uitklaptafeltje dat ook als krijtbord dient, een badkamer met douche en een composttoilet, en dienen de instrumenten en snowboards niet alleen als recreatie maar ook als decoratie. Dit wonderschone pareltje op wielen kostte slechts 26.914 euro om in elkaar te timmeren en de bewoners zijn er dan ook beretrots op. We spraken Guillaume en Jenna over het wonen in een tiny house, het werken onderweg en over tips om klein te leven.

Wat is jullie achtergrond?

Jenna werkte in de Hollywood industrie en ik was een motor technicus maar we verlangden allebei naar iets anders. Jenna wilde een schrijver zijn, ik een fotograaf, bovendien houden we allebei van reizen. Deze passies begonnen onze keuzes voor onze toekomst te betalen, vandaar het kleine huisje op wielen.

Foto: Tiny House Giant Journey
Foto: Tiny House Giant Journey

Dromen over een huisje op wielen is één ding, maar hoe kwamen jullie tot het besluit om het ook echt te gaan bouwen?

We wilden een manier vinden om door de Verenigde Staten en Canada te reizen en tegelijkertijd aan een portfolio met reisjournalistiek bouwen. We beseften al snel dat onze levensstijl in Los Anglos het niet toe lieten om op pad te gaan. In diezelfde tijd ontdekten we het concept van Tiny Houses. Veel mensen vragen ons waarom we niet een standaard camper of busje hebben gekocht. Maar we waren op zoek naar een grote verandering in ons leven. We wilden de uitdaging aangaan om een eigen huis te bouwen en zelf de materialen te kiezen. Verder wilden we graag minimalisme omarmen en een manier vinden om onszelf van anderen te distantieren. Al deze redenen samen hebben geleid tot de keuze voor een tiny house.

Wat ervaar je als het meest waardevolle van klein wonen?

Het grootste voordeel voor ons is om bewust levenskeuzes te maken. Wat ik daarmee bedoel is dat we geen hypotheek of torenhoge huur hoeven te betalen. We zijn weinig geld en tijd kwijt aan onderhoud, terwijl de meeste mensen juist rekening houden met die factoren als ze keuzes maken. Door onze leefkosten omlaag te brengen konden we opeens stoppen met werk en leven van reisjournalistiek. Iets dat we nooit hadden kunnen doen als we onze vorige dure levensstijl hadden willen houden.

Foto: Tiny House Giant Journey
Foto: Tiny House Giant Journey

Jullie zijn begonnen met reizen sinds september 2014, hoe hebben jullie deze grote reis tot nu toe ervaren?

De reis, die eigenlijk met de eerste spijker in 2013 begon, is fenomenaal. We zijn zo dankbaar dat we de kans hebben om dit geweldige deel van de wereld te ontdekken, en we zijn blij dat we tegelijkertijd onze lezers en fans kunnen vermaken. Als zij er niet waren zouden we dit helemaal niet kunnen doen. De ervaring om van Zuid California tot Nova Scotia, van Florida tot Alaska te reizen en te eindigen in Colorado in één jaar was een ongelooflijk mooie ervaring. We gaan het waarschijnlijk nog eens herhalen, maar de volgende keer zullen we meer tijd op elke locatie besteden, dat is het enige dat we anders zouden doen.

Veel mensen dromen er van om kleiner te leven, waar denken jullie dat dit vandaan komt?

We denken dat steeds meer mensen realiseren dat het hebben van veel spullen veel onnodige stress met zich mee brengt. Sommige mensen hebben schulden, anderen zijn veel tijd kwijt aan het onderhouden en opruimen van spullen, anderen werken zich uit de naad om meer ruimte te kunnen huren voor al die spullen. Voor veel mensen voelt het als een groot gewicht dat ze met zich mee slepen. We hebben zoveel mensen ontmoet die vast zaten in hun leven door schuld, huur en verplichtingen. We denken dat ze door onze ontmoeting een mogelijkheid zien om daar van los te breken en de manier te veranderen hoe ze naar hun eigen leven kijken.

Foto: Tiny House Giant Journey
Foto: Tiny House Giant Journey

Wat zou je mensen adviseren die ook een Tiny House willen bouwen?

De Tiny House levensstijl is niet voor iedereen geschikt. Ik denk dat het heel belangrijk is om goed na te denken over wat je er uit wilt halen. Voor ons was het duidelijk: het stelde ons in staat om van onze passies te leven. Voor anderen kan het heel anders zijn: het kan om schulden gaan, om het milieu, om meer tijd. Ik denk dat je je doel heel goed en helder voor je moet hebben. Klein leven vereist veel compromissen en als je niet in staat bent om de voordelen van die compromissen te zien dan zal je falen en terug gaan naar je vorige levensstijl. Wij zien onze achtertuin constant veranderen, we ontmoeten geweldige mensen, we werken minder en ons kantoor is vaak een nationaal park of een verlaten strand. De voordelen voor ons zijn duidelijk en wegen op tegen elk nadeel dat een klein leven kan creëren.

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Op dit moment staan we in de Colorado Mountains en genieten we van de sneeuw. we wilden altijd al een reis eindigen in de bergen om daar te bedenken waar we daarna heen gaan. We hebben een paar projecten klaar staan voor 2016, allemaal met een soort van reis. We zijn net terug van een reis naar Europa (zonder het kleine huisje) en we gaan binnenkort naar Azië. We denken er ook over om een nieuwe road trip te maken met ons huisje. Er zijn zoveel plekken in Noord Amerika die we nog niet hebben gezien en we kunnen niet wachten om ze te ontdekken.
Wil je meer weten over Jenna en Guillaume? Je kunt alles over hen vinden op hun site Tiny House Giant Journey. Een filmpje over hun huisje vind je hier.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Tiny House Giant Journey

Foto: Tiny House Giant Journey
Foto: Tiny House Giant Journey

Lees ook:
Tiny House Movement: gelukkig op 25 vierkante meter

Over de schrijver

3 gedachten over “Wonderlijk wonen: Tiny House Giant Journey”

  1. Ik ben architect geweest (onder andere), ook stedenbouwkundige en ik ben om dus geïnteresseerd in huisvesting. Ik vind, dat wij een te groot deel van ons inkomen (moeten) besteden aan een dak boven ons hoofd! Ik ken dit concept, heb er al meer over gelezen en vindt dit machtig interessant door de totaal andere kijk op wonen. Toen ik gestopt ben als stedenbouwkundige (want je moet niet steeds hetzelfde blijven doen) had ik een idee over andere kavel-afmetingen dan gebruikelijk (breed in plaats van smal) met de mogelijkheid van starten met een minimale woon-unit (ook een soort van tiny house), met de mogelijkheid om die unit naderhand uit te breiden met een volgende unit al naar gelang van de noodzaak, dus een flexibele invullings-mogelijkheid. Het is er helaas nooit van gekomen, maar dit soort van artikelen zet mij opnieuw aan het denken over een betaalbare vorm van huisvesting…

Reacties zijn gesloten.