Wonen twintigers straks massaal in een ‘friends’ appartement?

Is een ‘friends’ appartement de oplossing voor twintigers, die moeilijk aan betaalbare woonruimte in grote steden kunnen komen? Het lijkt er wel op, want steeds meer jongeren willen in de stad wonen, waar de ruimte beperkt is en de prijzen blijven maar stijgen. Wonen in een ‘friends’ appartement waarbij iedere bewoner een eigen slaapkamer heeft, maar keuken, woonkamer en andere faciliteiten deelt, lijkt een goede oplossing. 

Schaarse woonruimte in de grote stad

Door de schaarste van beschikbare woningen is de prijs van appartementen in grote steden zo hoog, dat huur- of koopwoningen slechts voor een kleine groep jongeren is weggelegd. Het is dan ook niet gek dat woontrends uit wereldsteden, zoals New York en Tokyo, ook in Nederland steeds vaker als oplossingen worden aangedragen.

Co-living voor twintigers

In steden, zoals New York, is het heel normaal om in een micro-appartement of co-living space te wonen. De co-living space, ook wel adult-dorm genoemd, richt zich op werkende, met name alleenstaande, twintigers in grote steden. Zij werken veel, switchen regelmatig van baan, zijn niet graag alleen en zien de stad als hun huiskamer. Als gevolg daarvan brengen ze weinig tijd thuis door, maar zoeken wel een huis met flexibiliteit en een community gevoel.

Wonen in een ‘friends’ appartement

Het ‘friends’ appartement, of adult-dorm, is daarom een ideale plek om te wonen. Deze woonvormen geven je privacy, maar ook de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen en ze bieden vaak extra faciliteiten zoals een sportschool, een stomerij, een bar en deelfietsen of -auto’s. We vroegen ons af wanneer deze trend zou overwaaien uit Amerika en dat is nu het geval, want in Rotterdam worden twee woontorens gebouwd met een vergelijkbaar huurconcept voor Young Professionals.

Friends-appartementen in Rotterdam

De appartementen worden gebouwd in Katendrecht in Rotterdam. Er is voldoende aandacht voor de individuele woonruimte, die in tegenstelling tot de Amerikaanse variant een stukje groter is. De woningen zijn tussen de 38 m2 en 70 m2. In een appartement van 38 m2 kun je alleen wonen. De grotere appartementen zijn ‘friends’ appartementen die je met je vrienden kunt delen. Iedereen heeft dan een eigen slaap- en badkamer, maar de rest van het huis wordt gedeeld. Ook in Rotterdam staat het community gevoel centraal. Er zijn gemeenschappelijke ruimtes voor de bewoners, zoals een kookstudio, dakterras of bibliotheek, maar ook services zoals deelauto’s en -fietsen.

Geïnteresseerden kunnen zich nu al inschrijven

De woontorens zijn ontworpen door Rijnboutt een bedrijf dat duurzaamheid ziet als integraal onderdeel van het gehele ontwerpconcept.
Wat denk jij? Is het een goede ontwikkeling dat dit soort woontrends ook in Nederland vorm krijgen?

Over de schrijver

4 gedachten over “Wonen twintigers straks massaal in een ‘friends’ appartement?”

  1. Ik zie deze woontrend steeds vaker voorbijkomen en geloof ook dat dit een goede oplossing kan zijn in de toekomst. Ik heb in het verleden ook samengewoond met anderen en dit was voor mij een perfecte manier om gunstig te kunnen wonen op een mooie plek. De huurprijzen stijgen nog steeds en dat maakt het voor velen lastig om een geschikte ruimte te vinden.

  2. In de jaren zestig was dit al in Delft en werden toen studentenflats genoemd. Lijkt ook erg op kamerverhuur als alle kamers in het huis verhuurd worden op een woonkamer e.d. na.

  3. eh, ja, dat heet een woongroep..
    hoewel ik bij dit concept wel mijn vraagtekes zet: als je al 38m2 zelf hebt, dan lijkt me met gedeelte ruimte nog een hoop extra.. Ik zou denken dat 20m2 meer dan genoeg is.

  4. Deze vorm van wonen in een grote stad, bestaat al heel lang. Reeds in de 1970er jaren woonde ik in een Duitse “Großstadt”, die ook een Universität had. Met 1 gezin met 1 kind, 2 studenten en ik zelf in een appertement. Het heette toen en nu nog “in eine WG wohnen”. Men kan dan in een “2WG” of meer wonen. WG is Wohngemeinschaft. Ieder had in die “6WG” zijn kamer(s) en de rest , ook de badkamer werd gemeenschappelijk gebruikt. En ja, niemand was ouder dan 40. Later, toen ik daar vertrok, had men binnen 1 dag een nieuwe bewoonster, een stewardess. Ook nu zijn de huurprijzen in Hamburg, Berlin, Koeln, Frankfurt/Main , Stuttgart, München enz. amper nog te betalen. En meer dan 1 miljoen Duitse “Rentner” ( AOW-ers; het NL rente heet Zinsen ) , die dus niet “van de rente kunnen leven”, en zelfs niet van de Duitse AOW, moeten nog steeds doorwerken, bijverdienen. Ook in NL ken ik enkele mensen, die b.v. in een te dure sociale huurwoning zijn gestopt, of ‘gelokt’ ? Iemand gaat na enkele jaren opzeggen , en dan ? Maar als je b.v. asielzoeker bent, zijn er Woningbouwcorporaties, die snel een stel zgn. Tiny Houses laten bouwen en die doodleuk midden in een park in een kleinere plaats neerzetten. Of soms stiekem ( ? ) in een buitengebied. . . Ja, echt, ik kan dat aantonen. Maar, oh weh , als men een chalet op een camping of recreatiepark heeft, daar mag dan maar 180 dagen per jaar in gewoond worden. Registreren bij de Basis Administratie van de Gemeente is niet mogelijk.. Men controleert echt scherp. En, onze Regering in den Haag doet niets, want niemand voelt het probleem zelf.

Reacties zijn gesloten.