Wonen in een hofje: een micro-appartement met een verhaal

Honderden jaren geleden stichtten rijke Nederlanders de eerste hofjes. Deze hofjes in de grote steden bestonden uit piepkleine huisjes. Vandaag de dag zijn deze woningen nog steeds in gebruik: een micro-appartement met een verhaal.

Micro-appartementen

Het zal je niet ontgaan dat mensen in grote steden steeds kleiner gaan wonen. Het zogenaamde micro-appartement, een woning tussen de 15 en 40 m2 groot, is voor jong en oud vaak de enige oplossing om betaalbaar in de stad te wonen.

Voorzieningen delen

Projectontwikkelaars spelen daarop in. Zij bouwen appartementencomplexen waar bewoners een eigen appartement hebben, maar voorzieningen zoals wasmachines, stofzuigers en auto’s delen. En soms ook de keuken, badkamer of woonkamer.
Pepergasthuis Groningen

Klein wonen is niets nieuws

Klein wonen in de stad is op dit moment misschien een trend, maar nieuw is het zeker niet. Vanaf de 13e eeuw wonen Nederlanders al in hofjes met meerdere piepkleine woningen. De bewoners leefden samen, zorgden voor elkaar en deelden voorzieningen.

Verstopte oases van rust

Hofjes zijn vanaf de straat vaak moeilijk te zien, want ze zijn verstopt achter een gevel. Via een poort kom je in het complex, waar de huisjes in een U- of L-vorm rond een binnenplaats staan.  Als je in de tuin staat, is het heerlijk rustig en vergeet je bijna dat je midden in de stad bent.

Liefdadigheidshofjes

In de 17e eeuw werden de eerste Nederlandse liefdadigheidshofjes gesticht door de kerk en vermogende Nederlanders. Het waren stichtingen met een bestuur dat vaak uit familieleden van de stichter bestond. De bewoners van de hofjes waren alleenstaande en arme vrouwen. Het was een vorm van bejaardenzorg en sociale woningbouw tegelijk. De vrouwen mochten vaak gratis wonen in de hofjes en kregen soms nog een aanvullende uitkering in de vorm van brood, vlees of kleding.
Samuel De Zee'S Hof In Leiden

Exploitatiehofjes

In de tweede helft van de 19e eeuw toen de industriële revolutie in volle gang was, werden er ook hofjes gebouwd, maar in tegenstelling tot de liefdadigheidshofjes, waren dit exploitatiehofjes. De kleine huizen werden vanuit commercieel oogpunt gebouwd om geld te verdienen aan de vele arbeiders, en hun families, die naar de stad kwamen.

Oudere dames en studerende vrouwen

In de loop van de eeuwen is er aan de buitenkant weinig veranderd aan de hofjes, maar ze zijn wel aangepast aan de wensen van de bewoners. In de hofjes van stichtingen wonen vaak nog steeds oudere dames, of studerende vrouwen. Zij betalen weinig huur en leven echt samen. In andere hofjes zijn de huizen verkocht en wonen er families die bijvoorbeeld meerdere huisjes hebben samengevoegd, maar ook daar is er nog steeds sprake van een gemeenschap.

Wonen in een hofje

Het is niet gemakkelijk om een huurhuisje in een hofje te vinden. Je moet aan verschillende voorwaarden voldoen, die voor elk hofje anders zijn, maar wie niet waagt die niet wint. Ben je al wat ouder? Kijk dan eens naar Stichting Knarrenhof, die nieuwe woonvormen ontwikkelt geïnspireerd op de hofjes van vroeger. Lijkt het je leuk om een aantal hofjes te bezoeken? Dan kun je deelnemen aan een tour of kijken welke er meedoen aan de open monumentendag.
Hoofdfoto: Hofje Willem van Heythuyzen in Haarlem

Over de schrijver

2 gedachten over “Wonen in een hofje: een micro-appartement met een verhaal”

  1. Het bedrijf Woodyshousing (www.woodyshousing.com) realiseert hofjes wonen in een modern jasje met bewoners. zelfs zeer duurzaam, want hun studio’s zijn ciculair. Je hebt er ook gedeelte voorzieningen en de bewoners organiseren en beheren de meeste zaken zelf. Echt een aanrader!

  2. Deze zelfde rust vind je in de tuinen waar klosterlingen wonen, abdijen dus, hier waar ik woon weet ik door toeval de weg, ik word getolloreerd, en soms komt de abdij oudste even naar mij toe, ja dit zijn mooie plekjes in onze wereld, in Nederland zijn ontelbare hofjes, bedoeld voor de ouderen in ruste, maar ook daar wordt de hand meegeligt, moet kunnen toch, alles naar de klote, well fight for it !

Reacties zijn gesloten.