Wonen in een kas: de trend van 2016?

In 1976 bouwde de Zweedse architect Bengt Warne een kas over en rondom zijn huis, om energie neutraler te wonen en groente te kunnen verbouwen dichtbij huis. Zijn kaswoning bleek een succes op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Nu duurzaamheid en de voetprint die we achter laten op aarde steeds belangrijker worden, raken de kaswoningen in opkomst, ook in Nederland. In Culemborg zijn al een aantal kaswoningen gebouwd.

Wonen in een kas

Een kaswoning bestaat uit twee temperatuur zones: één in de zware bouw en één in het kasgedeelte. De woning zelf bestaat uit de gebruikelijke inrichting met slaapkamers, badkamers, woonkamer, etc. In de kas schommelt de temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius en deze ruimte is geschikt voor gebruik waarbij kamertemperatuur niet belangrijk is. Veel bewoners van kaswoningen hebben hier een overkapte tuin van gemaakt, waar ze kunnen zitten en groente kunnen verbouwen. Op koude dagen heeft de kas een isolerende werking; zodra de zon schijnt warmt de kas ruimte op. Gemiddeld is het 30 dagen boven de 20 graden Celsius in het kas gedeelte, waardoor je al gauw zonder jas van de zon kan genieten. In de zomer kan je een deel van de gevel van de kas en een deel van het dak van de kas open schuiven. Door een convectiestroom wordt de warme lucht dan weggeleid en wordt het koeler in de kas.

Duurzaam

Kaswoningen worden gebouwd via het cradle to cradle principe. Dit betekent dat je nu kan wonen in een kas zonder de leefomgeving van de volgende generatie te beschadigen of beperken. Het uitgangspunt van kaswoningen is dat de woning ruim, duurzaam, licht en energiezuinig is. Het verlagen van de uitstoot en het verkleinen van de voetprint staan centraal. Een deel van het huis van een kaswoning bestaat uit een grote glazen serre. De serre geeft een buitengevoel terwijl je binnen zit en laat veel zonlicht in je woning. In de serre zitten glazen deuren die je in de zomer kan openen, waardoor je je woning en tuin in elkaar laat overvloeien.

Energie

Een kaswoning wordt gebruikt om energie op te wekken, waardoor je minder kwijt bent aan je energierekening. Dit gebeurt op 3 manieren:

  • Zonnepanelen die op het glazen hellende dak worden geplaatst.
  • Een zonnecollector slaat de warmte van de zon op in een boiler met water, waardoor er door de zon opgewarmd water gebruikt kan worden in het huishouden.
  • De warmte van de zon die in de kas komt, wordt opgevangen door een zogenoemde ‘lucht-water-warmtewisselaar. Deze wisselaar zorgt ervoor dat de warmte onder andere gebruikt kan worden voor vloerverwarming.

Weinig onderhoud

Aan het dak van je woning is weinig onderhoud meer nodig vanwege de kas die eroverheen zit. Mossen en algen hebben geen vrij spel meer op je dakbedekking en hierdoor besparen bewoners van kaswoningen op de kosten van het ontmossen van daken en dakreparaties. Het glas van de kaswoning heeft wel onderhoud nodig. Horizontaal liggend glas wordt snel vies, daarom wordt het aangeraden om hellend glas te gebruiken als je in een kas wil wonen. Het wordt aangeraden om 2 keer per jaar het glas van je kaswoning te laten reinigen. Dit kan door een professioneel bedrijf, maar je kan er ook voor kiezen om schoonmaak robots uit de tuinbouw industrie aan te schaffen.
Daarnaast heb je minder onderhoud aan de schilderwerken in en rondom je huis, ook vanwege de kas die hier overheen zit. Weersomstandigheden krijgen bijna geen vat op je houtwerk en dus is er te besparen op de onderhoudskosten van bijvoorbeeld het schilderen van de buiten kozijnen.
Kaswoningen zijn dus niet schadelijk voor het milieu en de leefomgeving, zoals reguliere woningen dat wel zijn. Je wekt je eigen energie op en geniet sneller van de zon in de grote serre die wordt gecreëerd door de kas. Een aantal architecten- en ingenieursbureaus zijn bezig met het bouwen van kaswoningen, maar het zijn nog niet veel projecten. Informeer bij je gemeente of er plannen zijn voor de bouw van kaswoningen bij jou in de buurt, of schakel een architectenbureau in.
Je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met een kas waarin je groenten kan kweken. Lees hier hoe je zelf een kas kunt bouwen.

Over de schrijver

10 gedachten over “Wonen in een kas: de trend van 2016?”

  1. Pingback: Het grote experiment van wonen in een kas

  2. “Gemiddeld is het 30 dagen boven de 20 graden Celsius in het kas gedeelte, waardoor je al gauw zonder jas van de zon kan genieten”
    Mist daar niet wat context, 30 dagen van wat? Een maand valt al af. Seizoen?

  3. Welke maatregelen zijn er genomen om je te beschermen tegen UV straling. Het is bekent dat het zonnen achter glas zeer schadelijk voor je huid is hogere kans op huidkanker.

    1. Hoe kom je aan die wijsheid ? Volgens mij wordt dat argument met UV stralen vooral gebruikt om kankerverwekkende zonnenbrandproducten te verkopen.

  4. Ik woon in een kas, al 8 jaar in Culemborg, met heel veel plezier. Het allergrootste voordeel is het hebben van een enorme serre rond je huis waar je vooral in voor- en najaar enorm veel plezier aan hebt. Je beleeft de seizoenen sterker. Dat ramen lappen is inderdaad wel een ding. Gelukkig heb je nauwelijks schilderwerk aan je huis en dus kun je eens per jaar de glazenwasser makkelijk laten komen.

    1. Wat leuk om te horen dat jij in een kaswoning woont. Ik ben een tijdje bezig geweest met het “pret à loger” concept. Kas over de zuidelijke helft van je woning.
      Het is nog niet gelukt omdat
      – de kas bijna duurder werd dan het te isoleren huis
      – de bouwer angst had voor vocht
      – de bouwer geen berekeningen kon maken over de isolerende werking van de kas. Volgens hem was dat 0, maar als dat zo was dan zou een tuinbouwer net zo goed in de open lucht kunnen bouwen volg mij.
      Zou graag van je ervaringen leren.
      Marilivangrasstek@gmail.com

    2. Beste Sandra,
      Ik ben heel nieuwschierig naar je ervaringen.
      Ik wil erg graag een kaswoning laten bouwen, ik ben druk opzoek naar een geschikt kavel, en zou graag eens met iemand spreken die er al in woont.
      Mocht U contact met mij opwillen nemen om me te helpen hoor ik het graag.
      helibeesje@outlook.com

  5. Beetje flauw om direct aan ramen zemen te denken zeg …….het regent hier vaak genoeg toch ?
    Het lijkt mij heerlijk om zo te wonen .
    Vriendelijke groet,
    Hannie

  6. Een kaswoning kan vele voordelen hebben, maar hoe moet het met ramen lappen?? Onze overkapping moet ook geregeld schoongemaakt anders wordt het wel erg donker binnen.
    In dit geval lijkt het bijna ondoenlijk en ben nieuwsgierig hoe het opgelost wordt.

Reacties zijn gesloten.