In grote Nederlandse steden vind je steeds vaker: het micro-appartement. Een micro appartement is tussen de 15 en 40 m2 groot. Dat is klein, maar door de praktisch indeling zijn ze heel comfortabel. In een micro-appartement heb je alle voordelen van wonen in de stad, maar zonder de torenhoge vaste lasten. En het mooie is, ze zijn nog stijlvol ook.
Waarom kleiner wonen?
We zien al langer een trend dat mensen kleiner willen wonen. Dichtbij de natuur kun je in een zelfvoorzienend Tiny House wonen, maar nu is er dus ook een soort Tiny House voor in de stad; het micro-appartement. Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam zijn geweldige steden om te wonen, maar voor de meeste alleenstaanden onbetaalbaar. Het is dan ook niet gek dat het aantal micro-appartementen in deze steden explosief groeit. Ze zijn gericht op studenten, starters op de arbeidsmarkt en op alleenstaanden.
Schrijf je in voor de Anders Wonen Maand
In oktober is het weer zover: dan organiseren we al weer onze 4e Anders Wonen maand en die wil je niet missen.Ook dit jaar hebben we weer fantastische persoonlijke verhalen van mensen die op een andere manier wonen voor je in petto. Denk aan: wonen in het groen, in een zelfgebouwd huis, in een duurzame woonwijk, in een bunker, in een ecodorp of wooncoöperatie. Natuurlijk krijg je ook praktische tips, voor als je zelf anders wil wonen of je eigen huis en tuin wil verduurzamen.
Schrijf je dus snel in voor onze speciale Nieuwsbrief (stopt automatisch na vijf weken), vul het grote Anders Wonen onderzoek in en mis niks! Met je inschrijving maak je ook nog kans op een exemplaar van ons boek Anders Wonen.
Is het een way of living?
Voor studenten en starters zijn de appartementen vooral een manier om betaalbaar in de stad te wonen, maar dat is niet de enige reden. Veel millenials hebben helemaal geen behoefte aan een groot huis. Voor alleenstaanden met een goed salaris is het meer een way of living waarbij ze er bewust voor kiezen om klein te wonen. Het appartement is overzichtelijk, gemakkelijk schoon te houden en je hebt meer vrijheid, omdat je geld overhoudt om leuke dingen te doen.
Wat zijn andere voordelen van een micro-appartement?
Veel bewoners van micro-appartementen zien de stad als hun huiskamer. Er komen ook steeds meer gebouwen met micro-appartementen waar de bewoners allerlei faciliteiten delen of kunnen huren. Denk bijvoorbeeld aan een stofzuiger, dat scheelt weer een hele vierkante meter, een wasmachine in de kelder van het gebouw, een tuin, dakterras of een deelauto.
Waar komt de trend vandaan?
In steden als New York, Parijs, Londen, Hong Kong of Tokyo is het micro-appartement volledig ingeburgerd. Iedereen weet daar dat je met een bescheiden inkomen misschien wel genoegen moet nemen met een appartement van 20 m2. De bewoners van een micro-appartement vormen een soort community waarbij ze via allerlei sites en social media ideeën met elkaar delen voor de inrichting van de appartementen. Op Youtube staat het bijvoorbeeld vol met video’s waarin een eigenaar van een micro-appartement je een ‘tour’ door het huis geeft. En laten we eerlijk zijn, er is nogal een verschil. De een woont in een donkere, veredelde bezemkast met een bed 30 cm van het plafond geplakt, de ander woont in een high-tech minipaleis met uitzicht over de skyline van Tokyo. Voor ieder wat wils.
Hoe groot is een micro-appartement?
In Nederland is een micro-appartement gemiddeld 30 m2. Voor veel Japanners is dat al een mansion. Zij wonen met een beetje geluk op zo’n 20 tot 25 m2, maar ook daar past alles in. Je moet misschien wat kasten heen en weer schuiven, maar dan heb je wel een keuken, een badkamer en een woongedeelte, dat weer is om te bouwen tot slaapkamer.
Grootte is niet belangrijk, wat dan wel?
Voor bewoners van een micro-appartement is grootte dus niet heel belangrijk, maar locatie bijvoorbeeld wel. Als je klein gaat wonen, dan wel graag op een mooie locatie, waarbij je op z’n minst een supermarkt, restaurant en koffiebar in de buurt hebt. Daarnaast moet je met het appartement alle kanten op kunnen, vooral in de hoogte. Denk bijvoorbeeld aan hoge ramen, waardoor het appartement groter lijkt, maar een split level is helemaal ideaal. Daar kun je dan slapen en houd je beneden wat vloerruimte over.
Hoe kun je het micro-appartement het beste inrichten?
Heel veel kastruimte en andere manieren om spullen op te bergen – bijvoorbeeld een zweefdeurkast – is essentieel in een micro-appartement. Hoge plafonds zijn echt een uitkomst, want dan kunnen ook de kasten de hoogte in. Architecten raden het gebruik van rustige kleuren aan om het appartement een ruimere en rustige uitstraling te geven. Door de groei van kleine appartementen, komen er ook steeds meer modulaire meubels op de markt. Die meubels kun je inklappen, uitdraaien, of oprollen, zodat je bed een bank wordt, of je eettafel een bureau.
Wat moet je niet doen in een micro-appartement?
Voor sloddervossen is een micro-appartement een echte uitdaging. Rondslingerende troep is volgens experts een absolute no go, omdat troep het appartement alleen maar kleiner maakt. Een beetje minimalistische levensstijl is daarom wel aan te raden, maar door alle technologie die we tot onze beschikking hebben, heeft een gemiddeld mens ook steeds minder spullen nodig. Cd’s zijn overbodig door Spotify, boeken lees je op je e-reader en een TV, als je die al hebt, hang je gewoon aan de muur.
Het grote voordeel van de micro-appartementen is dat we de beschikbare ruimte in de stad beter gebruiken en betaalbaar maken voor iedereen. Het is daardoor voor steeds meer mensen mogelijk om in de stad te wonen. De appartementen geven een gevoel van vrijheid, omdat de vaste lasten beperkt zijn, maar ze zijn ook duurzamer doordat ze energiezuiniger zijn en omdat de bewoners van alles met elkaar delen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog heel gezellig dus.
Intro foto is een appartement in Turijn dat eerst een winkel was. Het ontwerp is van R3 Architetti.
Foto’s 2 on de tekst via Shift Architecture Urbanism.
14 gedachten over “Stijlvol wonen in een micro-appartement van 30m2”
De interieur foto’s bij dit artikel lijken helemaal niet klein ! bijvoorbeeld die tweede foto met die verdraaibare kast lijkt wel een kamer van 40 vierkante meter. Dat heb ik niet eens in mijn gewone jaren 50 flat. Die foto’s zijn misleidend ! Zo kan ik ook wel de boel voor de gek houden.
Wat mij vooral opvalt is dat klein wonen op de trendy manieren die ik voorbij zie komen nog steeds alleen voor mensen met geld weggelegd is. Klein betekend in deze gevallen zeer zeker niet goedkoper. Er word hier wel geroepen voor studenten en starters , maar ik zie in mijn omgeving zeker geen betaalbare appartementen etc.
Herkenbaar.
Reacties zijn gesloten.