Stijlvol wonen in een micro-appartement van 30m2

In grote Nederlandse steden vind je steeds vaker: het micro-appartement. Een micro appartement is tussen de 15 en 40 m2 groot. Dat is klein, maar door de praktisch indeling zijn ze heel comfortabel. In een micro-appartement heb je alle voordelen van wonen in de stad, maar zonder de torenhoge vaste lasten. En het mooie is, ze zijn nog stijlvol ook.

Waarom kleiner wonen?

We zien al langer een trend dat mensen kleiner willen wonen. Dichtbij de natuur kun je in een zelfvoorzienend Tiny House wonen, maar nu is er dus ook een soort Tiny House voor in de stad; het micro-appartement. Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam zijn geweldige steden om te wonen, maar voor de meeste alleenstaanden onbetaalbaar. Het is dan ook niet gek dat het aantal micro-appartementen in deze steden explosief groeit. Ze zijn gericht op studenten, starters op de arbeidsmarkt en op alleenstaanden.

Is het een way of living?

Voor studenten en starters zijn de appartementen vooral een manier om betaalbaar in de stad te wonen, maar dat is niet de enige reden. Veel millenials hebben helemaal geen behoefte aan een groot huis. Voor alleenstaanden met een goed salaris is het meer een way of living waarbij ze er bewust voor kiezen om klein te wonen. Het appartement is overzichtelijk, gemakkelijk schoon te houden en je hebt meer vrijheid, omdat je geld overhoudt om leuke dingen te doen.

Wat zijn andere voordelen van een micro-appartement?

Veel bewoners van micro-appartementen zien de stad als hun huiskamer. Er komen ook steeds meer gebouwen met micro-appartementen waar de bewoners allerlei faciliteiten delen of kunnen huren. Denk bijvoorbeeld aan een stofzuiger, dat scheelt weer een hele vierkante meter, een wasmachine in de kelder van het gebouw, een tuin, dakterras of een deelauto.

Waar komt de trend vandaan?

In steden als New York, Parijs, Londen, Hong Kong of Tokyo is het micro-appartement volledig ingeburgerd. Iedereen weet daar dat je met een bescheiden inkomen misschien wel genoegen moet nemen met een appartement van 20 m2. De bewoners van een micro-appartement vormen een soort community waarbij ze via allerlei sites en social media ideeën met elkaar delen voor de inrichting van de appartementen. Op Youtube staat het bijvoorbeeld vol met video’s waarin een eigenaar van een micro-appartement je een ‘tour’ door het huis geeft. En laten we eerlijk zijn, er is nogal een verschil. De een woont in een donkere, veredelde bezemkast met een bed 30 cm van het plafond geplakt, de ander woont in een high-tech minipaleis met uitzicht over de skyline van Tokyo. Voor ieder wat wils.

Hoe groot is een micro-appartement?

In Nederland is een micro-appartement gemiddeld 30 m2. Voor veel Japanners is dat al een mansion. Zij wonen met een beetje geluk op zo’n 20 tot 25 m2, maar ook daar past alles in. Je moet misschien wat kasten heen en weer schuiven, maar dan heb je wel een keuken, een badkamer en een woongedeelte, dat weer is om te bouwen tot slaapkamer.

Grootte is niet belangrijk, wat dan wel?

Voor bewoners van een micro-appartement is grootte dus niet heel belangrijk, maar locatie bijvoorbeeld wel. Als je klein gaat wonen, dan wel graag op een mooie locatie, waarbij je op z’n minst een supermarkt, restaurant en koffiebar in de buurt hebt. Daarnaast moet je met het appartement alle kanten op kunnen, vooral in de hoogte. Denk bijvoorbeeld aan hoge ramen, waardoor het appartement groter lijkt, maar een split level is helemaal ideaal. Daar kun je dan slapen en houd je beneden wat vloerruimte over.

Hoe kun je het micro-appartement het beste inrichten?

Heel veel kastruimte en andere manieren om spullen op te bergen – bijvoorbeeld een zweefdeurkast –  is essentieel in een micro-appartement. Hoge plafonds zijn echt een uitkomst, want dan kunnen ook de kasten de hoogte in. Architecten raden het gebruik van rustige kleuren aan om het appartement een ruimere en rustige uitstraling te geven. Door de groei van kleine appartementen, komen er ook steeds meer modulaire meubels op de markt. Die meubels kun je inklappen, uitdraaien, of oprollen, zodat je bed een bank wordt, of je eettafel een bureau.

 Micro-Appartement Shift Architecture Urbanism
Micro-Appartement Shift Architecture Urbanism

Wat moet je niet doen in een micro-appartement?

Voor sloddervossen is een micro-appartement een echte uitdaging. Rondslingerende troep is volgens experts een absolute no go, omdat troep het appartement alleen maar kleiner maakt. Een beetje minimalistische levensstijl is daarom wel aan te raden, maar door alle technologie die we tot onze beschikking hebben, heeft een gemiddeld mens ook steeds minder spullen nodig. Cd’s zijn overbodig door Spotify, boeken lees je op je e-reader en een TV, als je die al hebt, hang je gewoon aan de muur.
Het grote voordeel van de micro-appartementen is dat we de beschikbare ruimte in de stad beter gebruiken en betaalbaar maken voor iedereen. Het is daardoor voor steeds meer mensen mogelijk om in de stad te wonen. De appartementen geven een gevoel van vrijheid, omdat de vaste lasten beperkt zijn, maar ze zijn ook duurzamer doordat ze energiezuiniger zijn en omdat de bewoners van alles met elkaar delen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog heel gezellig dus.

Intro foto is een appartement in Turijn dat eerst een winkel was. Het ontwerp is van R3 Architetti
Foto’s 2 on de tekst via Shift Architecture Urbanism.

Over de schrijver

14 gedachten over “Stijlvol wonen in een micro-appartement van 30m2”

 1. Pingback: Kleiner en betaalbaar wonen - Betaalbaar wonen in de Caribbean

 2. Pingback: Uniek project: een tiny house huren in ruil voor vrijwilligerswerk - Wyke Potjer

 3. Pingback: Uniek project: een tiny house huren in ruil voor vrijwilligerswerk - hetkanWEL

 4. Pingback: Als het leven even tegenzit, biedt deze boerderij tijdelijke woonruimte

 5. Pingback: Stel een capsule wardrobe samen en combineer 37 items tot 80 outfits

 6. Pingback: Trends: wat eten, drinken en dragen we in 2018

 7. Ik zie een woning met vide (incl. een gevaarlijke trap). Dat is niet gunstig met verwarmen of effectief ruimtegebruik. Zo bouwen heeft alleen zin in onmogelijke gebouwen. Normaal is een flat het meest efficiënt. Na ja, de titel zegt het al: stijlvol wonen. Dus design, wat niets te maken heeft met efficiënt, praktisch, gezond, maar is gericht op Kijk Mij Eens.
  Kleine rotflatjes zijn er altijd al geweest. Het is raar modieus gepraat om dat op te hemelen. Niet voor niets zijn er normen gesteld aan de woningbouw. Een bedstee is ongezond. Je bed incl. beddegoed elke dag als een lade tevoorschijn trekken is nóg ongezonder.

 8. Pingback: In de adult-dorm deel je alles met elkaar

 9. Het idée is niet nieuw nog revolutionair, wie de oude Marker vissers huisjes kent, weet dat het Klein wonen, afkomstig is van de oude behuizing op schepen,
  alles benutten, en op een zo’n groot mogelijke intelligente manier, Bedsteden is hier een van met ruimte onder en in en boven, de oud Hollandse huisjes als dat heet waren practisch en comvortable, en door honderden jaren van evolutie tot dit woon comfort gekomen, paste bij hun denken en doen, spartaans protestantisme, nu opnieuw de mensen aangepraat vanwege te veel mensen in onze kleine landje, jammer maar het zij zo, Paulus

  1. hoi, al zie ik op de voorbeelden nooit veel van goede opbergmogelijkheden. meestal zie je niets van kasten en wordt er ook niet uitgelegd hoe dat opgelost wordt. ik zie meestal ruimtes waar je nauwelijks iets kan opbergen. kleiner is niet erg, maar ik vind het echt te klein worden en heel spartaans en vooral ook super ongezellig. vrienden moet je ook niet meer ontvangen want daar heb je geen plek voor, hobby’s kan je nauwelijks uitoefenen …. misschien dat ik me vergis en heb ik de voorbeelden die ik ken niet goed genoeg bekeken … en we hebben niet te veel mensen in onze apenlandjes hier, wel een slecht stedebouwkundig beleid en mensen die echt té ruim willen wonen en immens grote gronden niet willen delen. er kan veel meer met wat er is en ook milieubewust en het gezellig houden hoor

Reacties zijn gesloten.