Zo maakt een Smart Home je leven gemakkelijk en duurzaam

De zon komt op, de gordijnen gaan open. De verwarming staat aan en je kamer is lekker warm. Als je de badkamer inloopt, gaat het licht aan. Niet te fel, want je moet nog even wakker worden. Na een verfrissende douche kleed je jezelf aan en loop je naar de keuken. Daar speelt je favoriete muziek én de koffie staat klaar. Een Smart Home maakt je leven eenvoudig en duurzaam.

Apparaten die met elkaar praten

Apparaten in een Smart Home praten met elkaar via Wi-Fi of bluetooth. Je kunt ze precies zo instellen als jij dat wilt. Bijvoorbeeld in bepaalde tijdzones, maar als je dag iets anders loopt, kun je ze via je telefoon of tablet aanpassen.
Het doel van een Smart Home is om je leven gemakkelijk en je huis energiezuinig en veilig te maken. De verlichting, verwarming, audiosystemen, draadloze ipcamera, voordeur, garagedeur, het koffiezetapparaat, de ijskast of televisie; je kunt ze allemaal koppelen. Hoe werkt dat dan, vraag je je misschien af. We beschrijven een dag in een Smart Home voor je.

Uitgerust wakker worden

In plaats van het irritante geluid van een wekker, is het veel lekkerder om ’s ochtends rustig wakker te worden. Je kunt je lampen met een slimme stekker zo instellen dat ze gedempt aangaan en dan steeds iets sterker gaan schijnen. Zo lijkt het alsof de zon opkomt en word je langzaam en uitgerust wakker. Als je daar ook nog een fijne muziekje bij hoort, dat steeds iets harder gaat, is je bed uitkomen best eenvoudig. Helemaal omdat je huis altijd een comfortabele temperatuur heeft.

Rustig opstaan

Zodra je de badkamer inloopt, gaan de lampen aan. Je springt onder de douche. Als je de badkamer uitloopt, gaan de lampen weer uit. Je kleed je aan en loopt naar de keuken. Ook daar is de temperatuur aangenaam, door sensoren in je huis. Als het buiten kouder wordt, past de thermostaat zich automatisch aan, maar alleen in de ruimtes die je wilt. Zodra je je huis verlaat, gaat de verwarming weer naar beneden en de lichten uit. Zo verspil je geen energie.

Een pakketje bezorgen

Overdag houden zonnesensoren de temperatuur en het zonlicht in je huis in de gaten. Wordt het onverwacht een warme dag, dan gaat de zonwering naar beneden. Zo blijft je huis in de zomer langer koel. In de winter zorgt het systeem er juist voor dat er zo veel mogelijk licht binnenkomt en je huis door de zon een beetje kan opwarmen.
Op je werk krijg je een melding dat iemand bij je voordeur aanbelt. Je kijkt op de camera en ziet dat het een pakketbezorger is. Met een druk op de knop open je de deur van de garage. Je zou ook de voordeur kunnen openen, maar de garage vind je een betere optie. De bezorger legt het pakket neer en je ziet op de camera dat hij de deur goed achter zich dichttrekt.

Je gaat onverwacht op stap

In de middag beslis je om ’s avonds met een vriend(in) op stap te gaan. Je past de instellingen van de verwarming met je mobiel aan. Als je ’s avonds laat thuiskomt en bij de voordeur staat, springt het licht aan. Je opent de deur en ook in de hal gaat het licht aan. De gordijnen zijn al dicht. Dat had je al met je mobiel gedaan.
Je gaat naar bed en valt in een diepe slaap. Je bent vergeten een wekker te zetten, maar dat is niet erg; de lichten en de muziek staan geprogrammeerd. Morgen word je weer uitgerust wakker.

Vraag advies

Je hoeft je huis niet in een keer volledig om te toveren tot een Smart Home. Je kunt er ook voor kiezen om te beginnen met de verwarming, maar de basis moet kloppen; dat betekent goede isolatie, moderne verwarming en goede Wi-Fi. Voor advies kun je een specialist inschakelen.
Bron: Shop.somfy.nl

Over de schrijver

8 gedachten over “Zo maakt een Smart Home je leven gemakkelijk en duurzaam”

 1. Wat niet werkt aan de nieuwe technologie en de duurzame huizen is dat bv in de wintermaanden het lang duurt om de vloerverwarming op te warmen en je in verschillende ruimtes kunt vertoeven, zelfs via Nest sensoren hebt, maar de ruimte dan toch pas opgewarmd is als je weer weg bent. En hetzelfde geldt voor een douche: of de boiler staat de hele dag te koken en je verbruikt dus heel onduurzaam elektra om de boiler de hele dag op 50 graden te houden zodat je ieder moment dat je zin hebt kunt douchen, of je bent beperkt door tijden die je instelt, waarna je een dag een keer op een ander moment behoefte hebt aan een warme douche en je water in de boiler allang weer is afgekoeld. Ergo: lauwe douche. Ik ben er nog niet uit, met die duurzame verwarming van vloer en water.

 2. Het Smart-Home in Eindhoven (en ook in Alkmaar) heeft dubbele wanden waardoor je niet overal batterijen/accu’s nodig hebt. Verbindingen kunnen met draden dus.
  Er zitten op een gemiddelde smart-phone 4 app’s die de gebruiker alle toestemming heeft gegeven om 24/7 mee te kijken en vooral luisteren. Dus Jopie daar heb je geen heel huis voor nodig en ook buitenshuis gaat die 24/7 door. Naast onze voordeur zit een home dilivery deur met koelkasten waardoor je je buren niet hoeft te storen. Het bed zou een wandje naar boven kunnen duwen nog voordat je echt het bed uitvalt a.d.h.v. je bewegingen. Misschien minder kosten door voorkoming van ongelukken en door voorkoming van verspilling van warm water en verwarming.

 3. En dan nog een sensortje in je bedje, Heb je een verhoging van 0,5 graden wordt automatisch de ambulance gebeld.
  Ben je 3 minuten te laat met naar de wc gaan, spoelt de wc natuurlijk automatisch door.
  De voordeur gaat niet open want je hebt gister vergeten de tuin aan te harken.
  De vuilnis bak rijd natuurlijk ook automatisch naar de opstel plaats.
  De sensor in je fietsband meld een verdacht lage spanning. Hup de fietsenmaker word automatisch gebeld.
  Je pols sensor meld geen klopjes meer. Belt automatisch de uitvaart vereniging.
  Help!!!!
  Stop toch met deze onzin te bedenken. Ga gewoon verder met je leven!!!

 4. Goed artikel over de potentiële mogelijkheden van een smart home.
  Domotica is iets waar ik me de laatste jaren ook steeds meer in ben gaan verdiepen.
  En wat ik zelf vooral merk is dat met een beetje handigheid, het helemaal niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn om je huis slimmer te maken.
  Met de opkomst van steeds goedkopere sensoren, met name uit China. Kies je zelf wat je in je huis wilt automatiseren en hoe je dat doet.
  -Zo heb ik thuis zelf schemer sensoren gemaakt die de verlichting schakelen wanneer dit nodig is.
  -Schakelt de verlichting aan, ahv de afspraken in mijn agenda.
  -Schakelt de ventilator in de badkamer automatisch aan wanneer de luchtvochtigheid te hoog word.
  -Wanneer er word aangebeld, opent automatisch de browser op mijn telefoon de live feed stream van de camera.
  Heb je dit allemaal nodig? Zeker niet. Maar handig is het wel en gemak dient de mens.

  1. Een zeer opmerkelijk artikel. Waarom zou je je huis ‘slimmer’ maken? Dat helpt het milieu alleen maar achteruit en de mens heeft hersens genoeg om zelf de regie te voeren. Wat is er mis met een wekker en nadenken om zelf het licht of je kachel aan of uit te zetten? Waarom zou je daarvoor een telefoon moeten gebruiken? Het koppelen van allerlei apparaten is m.i. onzinnig, onverstandig, schadelijk en daarmee onwenselijk, zowel om sociaal-maatschappelijke als om gezondheids- en milieuredenen. Het tast het wezen van de mens nog verder aan en werkt gemakzucht en desinteresse in de hand, noch afgezien van de milieuvervuiling door het nutteloze stroom- en batterijgebruik en heen- en weer rijdende bestelbusjes. En wat te denken van het voor ‘smart-home’ benodigde 5G-netwerk! De massa realiseert zich (nog) niet welke gevaren daaraan kleven voor al het leven op Aarde. De afname van de aantallen en soorten insecten b.v. vertoont een parallel met de opkomst van draadloze technologieën. Het aantal mensen dat last heeft of ziek wordt van straling neemt gestaag toe. De voorgenomen implementatie van 5G-netwerken is een van de gevaarlijkste ontwikkelingen voor mens, dier, plant en milieu; zij wordt ons opgedrongen door de bedrijven die er veel geld aan verdienen. Verdiep u daar in en oordeel dan wat er beter is: verkooppraatjes en de massa volgen of eigen verstand gebruiken en zelf de regie blijven voeren.

  2. Wat is er mis met zelf je kachel aan of uit zetten of zelf je gordijnen openen? Een ‘smart’home’ is m.i. nergens voor nodig en zorgt voor nog meer milieuvervuiling. De voorgenomen implementatie van het 5G-netwerk is bovendien een van de gevaarlijkste ontwikkelingen voor al het leven op Aarde. Wetenschappers hebben er geruime tijd geleden al voor gewaarschuwd maar er wordt niet geluisterd; geld lijkt het enige dat telt.
   Aan 5G (IoT) moeten we helemaal nooit beginnen. Denk na en hou zelf de regie over je leven, je woning en je geld in handen.

Reacties zijn gesloten.