Waarom wonen in het groen goed is voor je gezondheid

“Ik heb het helemaal gehad”, riep een vriendin door de telefoon. Ze woont met kind en kat op driehoog in Amsterdam en door het constante thuiswerken komen de muren op haar af. “Ik wil een klein en overzichtelijk huisje in het groen. Dan kan ik tenminste weer gewoon ademhalen”. En mijn vriendin is niet de enige die daar behoefte aan heeft, want steeds meer mensen willen wonen in het groen.
Sinds de uitbraak van het Corona virus veranderde mijn vriendin haar idee van ‘lekker wonen’ in rap tempo. Natuurlijk droomde ze vroeger ook wel eens van een Tiny House of klein boerderijtje in het groen, maar het feit dat ze op de fiets naar haar werk, het station, de supermarkt, restaurants, scholen, parken en winkels kon, won het altijd van haar ambitie om een eigen moestuin te beginnen. Dat ze geen (noemenswaardig) buiten had, was nooit zo’n probleem geweest. Tot nu.

Weg uit de Randstad

Ondanks dat ze wil verhuizen, is het wel moeilijk om de stap te zetten. Ze heeft namelijk alles goed georganiseerd; hypotheek, inboedelverzekering, fijne school voor haar kind en vrienden in de buurt. Toch gaat ze op zoek en uit een bericht van RTL Nieuws bleek ze daar niet de enige in. Veel Nederlanders willen verhuizen naar een woning in het groen. Het liefst met een werkkamer en tuin. En daarvoor zijn ze bereid om de Randstad te verlaten.

Wonen in het groen is gezond

De trend dat mensen de Randstad verlaten, is al langer bezig en natuurlijk te verklaren door de torenhoge huizenprijzen, maar werd de afgelopen maanden vooral gedreven door de wens om meer binnen en/of buitenruimte te hebben. Als je vanuit huis werkt, is dat ineens veel belangrijker. En terecht ook, want uit onderzoek van de Universiteit van Exeter (VK) blijkt dat er een positieve relatie is tussen wonen in de natuur en je gezondheid. Zij volgden vijf jaar lang 1000 mensen en zagen dat de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de groep die verhuisden naar een groenere omgeving aanzienlijk verbeterde en dat deze verandering ook blijvend was.

Groter of kleiner wonen

De grote vraag is alleen: gaan we groter of kleiner wonen in het groen? Onderzoek van Funda toonde aan dat mensen een wat groter huis zoeken, omdat ze graag die extra kamer willen om in te werken, maar bij Tiny Findy (de Funda voor Tiny Houses) zien ze het tegenovergestelde; we willen lichter leven en dat gaat vaak veel gemakkelijker in een kleiner huis.

Over de schrijver