Wonen in je eigen huis van afval

(Gastblog door Aidylistic) Je eigen huis bouwen van lege flessen, autobanden en leem. Architect Michael Reynolds laat zien dat duurzaam wonen zowel mooi, ecologisch en goedkoop kan zijn.
Reynolds startte met de bouw van zijn eerste Earthship in 1972. Voor de bouw gebruikt hij samengebonden lege bierblikjes met leem. Op dat moment beleeft hij zijn Eureka moment en beseft dat elk voorwerp kan dienen als duurzaam bouwmateriaal wanneer deze wordt gevuld met zand.

Autobanden

De meeste Earthships worden opgebouwd uit autobanden, lege flessen en blikjes. Kenmerkend voor Earthships is dat ze altijd op het zuiden gebouwd zijn. De grote ramen vangen dan het meeste zonlicht op. De ramen zijn zo geplaatst dat ’s winters het zonlicht op de achterwand valt, waardoor de muren en de autobanden die daarin verwerkt zijn, de warmte opnemen. Dit lijkt bizar maar het resultaat is verbluffend!
4253163974 Ff092C35D2(Advertentie)
Energierekening te hoog? Vraag gratis offertes aan voor isolatie van je huis.
In een Earthship woon je off-the-grid. Met behulp van zonnepanelen, windenergie en hergebruik van regenwater, kan je wonen waar je wil en compleet zelfvoorzienend zijn. Deze constructie maakt het de meest groene ecologisch vriendelijke huis ter wereld. Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie berekende dat een Earthship ruim negenmaal minder milieubelasting veroorzaakt dan een vergelijkbaar traditionele woning.

Tsunami

Omdat een Eartship zelfvoorzienend, relatief goedkoop en makkelijk te bouwen is, vindt de bouw navolging over de hele wereld. Het eerste Earthship van de Benelux is in 2008 gebouwd in Zwolle en maakt deel uit van ecologisch Doepark de Nooterhof. Voor de bouw zijn 1000 autobanden, 7000 flessen en 6000 afgekeurde blikjes hergebruikt. In het Oosten van Nederland is Vereniging Aardehuis bezig met een project om verschillende Earthships te bouwen.
Naast dat Earthships goed zijn voor het milieu, is het ook een duurzame oplossing om arme mensen onderdak te geven. Nadat de Tsunami Adaman Island heeft verwoest, bouwt Reynolds met behulp van de lokale bevolking en plastic flessen nieuwe zelfvoorzienende woningen. Zie hier de inspirerende documentaire “Garbage Warrior”:

Lees ook: 

5 inspirende eco-huizen
Als Bob de Bouwer het kan, kan jij het ook: een aardeschip bouwen
Zo ziet duurzaam Nederland eruit

Over de schrijver

2 gedachten over “Wonen in je eigen huis van afval”

  1. beste,
    waar kunnen wij terecht voor advies rond het bouwen van een hobbit-huis?
    alvast dank voor uw reactie,
    mvg, Nele

  2. Pingback: Club van 30 - Duurzaam nieuws - Windmolen maakt water in de woestijn

Reacties zijn gesloten.