Wonen in een tiny house ziet er zo uit

Voor het boek Tiny Houses Living trok Monique van Orden (voorzitter Tiny House Nederland) kriskras door Nederland en België om zo veel mogelijk verschillende tiny houses te bezoeken. Sommigen staan middenin de natuur, anderen in de stad. Soms woont er één persoon (soms met huisdier), in andere gevallen woont er een heel gezin. Maar de huisjes hebben allemaal één ding met elkaar gemeen. De bewoners hebben de manier waarop ze willen wonen zelf vormgegeven. “Daardoor ontmoette ik alleen maar blije mensen,” zegt Monique. HetkanWEL sprak met haar.

Tiny house

“Alle bewoners die ik heb gesproken, kiezen primair voor een tiny house. Ze willen lagere woonlasten, een kleinere ecologische voetafdruk en zelf bepalen hoe ze wonen. Omdat de ruimte beperkt is, betekent dat creatief zijn en snoeiharde keuzes maken. Als je een piano in je woonkamer wil, dan is er minder ruimte voor een bank. Als je een grote keuken wil, dan moet de badkamer kleiner. Loze ruimtes bestaan niet. Alles is multifunctioneel en op maat gemaakt. Er wordt vaak gekozen voor mooie materialen en een hoog afwerkingsniveau.”

Buitenleven Spread Vraagteken E1605701523294

Alles is mogelijk

“Op dat kleine woonoppervlak zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Ik heb zoveel variatie gezien. Van een grote bedstee tot een slaaploft of een bed dat je na het slapen zo onder de badkamervloer kan schuiven. Van een ruime keuken tot een kleintje met een tafel, die je kan in- en uitklappen. Of een grote badkamer met een heus bad en uitzicht over de weilanden. Alles is mogelijk. Sommigen werken veel met uitschuif- en uitklapmogelijkheden, anderen vinden dat te veel gedoe en kiezen juist voor strakke lijnen. Er zijn veranda’s met hangmatten, schommelstoelen en bedden. En dakramen met uitzicht op de sterren.”

Alle soorten mensen

“Wat ik heel leuk vond, waren al die mensen. Er kwam van alles tevoorschijn. Hele gezinnen met kleine kinderen. Of ouders die hun volwassen kinderen in het ouderlijk huis achterlieten en zelf ‘uit huis’ gingen. Met zes slaapplekken in hun tiny house, dat wel, zodat alle kinderen konden blijven logeren. Sommige mensen werken op kantoor, rijden ’s nachts als vrachtwagenchauffeur of hebben een creatief beroep. Echt, de variatie van tiny house-bewoners is enorm.”

Tiny House

Katwijk en Leeuwarden

“Ik vond de tiny houses in Katwijk en Leeuwarden super goed gelukt, ook door de samenwerking met de gemeente die mét de inwoners heeft gekeken naar de mogelijkheden. Je komt echt in krankzinnige tsunami van regelgeving terecht bij het bouwen van je eigen huis, die je als gewone burger bijna niet kan snappen. Dan is een welwillende ambtenaar goud waard. Zo heeft een jongen in Leeuwarden de toren van vliegveld Eelde gekocht die hij heeft verwerkt in zijn tiny house. Toen zei die ambtenaar: hoe krijg ik dit er nou weer doorheen? Hij heeft het uiteindelijk weggeschreven als ‘overdekt terras’.”

“In Katwijk moest een weg komen op een stuk grond van tien hectare, maar zowel de gemeente als de provincie had geen geld. De gemeente heeft toen gezegd: het is gemeentegrond, dús is het van de inwoners en dus hebben ze hen gevraagd wat er – binnen bepaalde kaders- met die grond moest gebeuren. Er is nu een pluktuin, een vliegerveldje, een honden uitlaatplek en er staan een tiny houses.”

Tiny House

Veel gebeurd

“Er is in vijf jaar tijd veel veranderd. Bij mijn eerste boek over tiny houses (2017) moest ik echt zoeken naar tiny houses. De bewoners waren toen nog echte pioniers. Nu is het veel bekender geworden en worden bij nieuwe projecten vaak tiny houses meegenomen. Ik heb 40 tiny houses gezien voor dit boek, maar er zijn er veel meer in Nederland. Ik moest echt keuzes maken. Ik heb zo veel mogelijk verschillende huisjes willen laten zien, ter inspiratie.”

We mogen een exemplaar weggeven van het Tiny House Living van Monique van Orden. Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief en laat hieronder in een reactie weten waarom jij dit boek graag wilt hebben.

De foto’s komen uit het boek en zijn van Bluemonque, Peter Hermeling

Tiny House Living

Over de schrijver

33 reacties op “Wonen in een tiny house ziet er zo uit”

 1. Een Tiny house is mijn droom . Er is zoveel mogelijk op dit vlak.
  In Belgie zijn er nog niet zoveel en vooral niet als een permanente bewoning.
  Ik hoop dat er in de toekomst hierin verandering komt?
  Ik blijf hopen en dromen en kijk er naar uit een leuk Tiny House te bewonen

 2. Ik zit al lange tijd te prakkeseren over hoe ik nu het best een strook grond op ons bedrijf in kan zetten zodat niet alleen mijn man en ik maar ook andere mensen er iets aan hebben. We hebben al een veld ingezaaid met veldbloemen, Bomen en struiken aangeplant en een weide ingezaaid met kruidenrijk gras. Maar ik weet weinig van Tiny Houses en zie op tegen het gevecht met de gemeente om een vergunning te krijgen. En daarnaast ook nog het zoeken naar een aantal huisjes die binnen ons budget passen.
  Wellicht kan uw boek soelaas binnen en me een duwtje in de goede richting geven?

 3. Ik zou erg graag mijn eigen tinyhouse bouwen in de komende maanden. Ik ben helemaal verliefd geworden op het concept en ben vastbesloten om meer in het ‘nu’ te leven. Je kant niet voorspellen wat er binnen enkele jaren zal gebeuren. Pluk de dag en geniet van de mooiste dingen op aarde; de stilte, de natuur, de dieren; hopelijk binnenkort allemaal vanuit mijn eigen tinyhouse.
  Dit boek zou me erg gelukkig maken om nog meer inspiratie en ideeën op te doen alvorens van start te gaan

 4. Oooo, wat een prachtig boek! Komt als geroepen: ik wil graag een ontwerp laten maken, maar jee, wat is er veel mogelijk qua inrichting van een tiny house! Ik wil me graag door dit boek laten inspireren en de juiste keuzes maken 🙂 Dus ik ding graag mee!!

 5. WOW! Wat tof! en wat een inspiratie. We staan op het punt om een vakantiewoninkje te plaatsen op ons land en willen graag een zo klein mogelijke ecologische footprint met maximaal comfort en genot voor onze gasten. Dit boek zal ons heel veel inspiratie en tips geven. Zie uit naar nog meer inspiratie dan de nieuwsbrief me altijd al geeft. Zou het heel graag winnen.

 6. Die altijd kwaliteitsvolle nieuwsbrief krijg ik reeds, nu dat boek nog… Ben fan van het eerste uur, ondermeer van Marjolein in het Klein, haar buurvrouw.
  Lie(f)s.

 7. Ik zou graag dit boek ontvangen, want wij hebben vorig jaar met onze dochter een Tiny House gebouwd. We hebben uitsluitend ecologische materialen gebruikt. We zijn heel benieuwd naar hoe anderen wonen.

 8. Wat leuk! Ik zou dit boek erg graag winnen. Ik woon inmiddels 7 jaar in Denemarken. Hier zijn we gewend om vele buiten in de prachtige natuur te zijn. Ook is er meer focus op het samen zijn met familie en duurzaamheid. Mijn man en ik overwegen om toch terug naar Nederland te verhuizen op éen gegeven moment (onder éen aantal voorwaarden). Dit boek zou ons zeker wat inspiratie kunnen geven over ene mogelijke toekomst in Nederland.

 9. Wij zijn aan het overwegen om de stap te maken naar een Tiny House.
  Hoe we veel meer natuur en wonen in balans kunnen brengen is geen luxe, maar echt ook nodig.
  Wsl gaan we de online basiscursus van Marjoleininhetklein.nl volgen.
  Het boek van Monique is vast een mooie aanvulling hierop.

Reacties zijn uitgeschakeld.