Wonen in Zweden: Angèle en Marc gooiden het roer om

Jarenlang droomde ze ervan om naar Italië te verhuizen, maar het werd Zweden. Een land waar ze voor september 2020 nog nooit was geweest, maar waar ze tijdens een vakantie spontaan verliefd op werd. Samen met haar man Marc van Bokhoven kocht Angèle van Weert er een huis middenin het bos, 17 kilometer verwijderd van het dichtstbijzijnde dorp. “Ik kwam er helemaal tot rust.” Ze vertelt aan hetkanWEL hoe het is om het roer om te gooien, de natuur op te zoeken en te wonen in Zweden. 

Van Italië naar Zweden

Angèle droomde er al jaren van om naar Italië te verhuizen. Of preciezer: naar Puglia. Maar tijdens de eerste lockdown begon die droom te verschuiven. “In eerste instantie, omdat het onmogelijk was om daar tijdens corona naar toe te gaan. Maar ik herinner me ook dat we de afgelopen zomer tijdens de hittegolf onder een afdakje zaten te puffen en toen dachten: willen we eigenlijk wel naar Italië, waar het nóg warmer is dan bij ons? Misschien is wonen in Zweden een beter idee.”

Rust vinden

Ze waren nog nooit naar Zweden geweest, dus besloten ze er op vakantie te gaan om het land te ontdekken. “We gingen er in september voor het eerst heen en ik was meteen verkocht. De sfeer, de relaxte mensen, de natuur. Ik kwam helemaal tot rust. Toen zijn we eigenlijk meteen op jacht gegaan en vonden we een huis dat middenin de bossen lag. Er was wel elektriciteit, maar geen stromend water, dus er moest nog wel het één en ander gebeuren.”

Wonen In Zweden

Een teken

Het is een grote beslissing om je boeltje op te pakken en naar een ander land te verhuizen waar je tot voor kort nog nooit geweest was. “Mijn vader was dat jaar net overleden en ik besloot hem om een teken te vragen. Ik ging naar een kerkje in een plaatsje in de buurt. Binnen was het helemaal stil, maar toen ik ging zitten klonken er twee liedjes uit de speakers: Ave Maria en Panis Angelicus. Mijn vader zong die allebei heel graag. Daarna was het weer stil. Dat was voor mij een duidelijk teken. We gingen het doen.”

Het roer omgooien

Terwijl ze voor de zomer nog nooit in Zweden waren geweest, kochten ze er met de kerst een huis. “Het is snel gegaan, maar we waren natuurlijk al langer bezig met het hele proces dat we het anders wilden doen. Corona heeft dat gevoel versterkt. We zitten hier in Nederland zo op een kluitje, terwijl daar zoveel ruimte is. En we wilden allebei heel graag uit die ratrace stappen.”

“We zijn nu 56, onze kinderen zijn op de rit en we zijn nog actief, dus we kunnen zelf nog verbouwen. Ons werk kunnen we ook vanuit ons huis in Zweden doen, want de wifi is overal heel goed. Of je nou middenin het bos zit of boven op een berg. Onze kinderen vinden het hartstikke leuk en willen langskomen om te helpen.”

Wonen In Zweden

Wonen in Zweden

En dus zijn ze op Zweedse les gegaan en leren ze de cultuur langzaam kennen. “Een afstand van 17 kilometer naar een winkel is daar heel normaal. Iedereen heeft grote koelkasten en kelders en leeft zelfvoorzienend met een eigen moestuin. Het leven in Zweden is veel meer één met de natuur en dat was ook echt mijn verlangen. Ik word daar heel blij van.”

“Het tempo ligt ook veel lager, zeker in de winter als het om 9.30 pas licht wordt en om 14.15 uur al begint te schemeren. Dan ga je lekker voor de houtkachel zitten breien: dat doen heel veel vrouwen daar. Door die lange avonden ontplooi je andere activiteiten. Uit eten doe je met de lunch, want ’s avonds is het ingewikkelder om weer thuis te komen in het donker met al die sneeuw. En als je goede kleren aan hebt, die wind- en waterdicht zijn, is het niet zo koud. Wij zijn dat hier niet meer gewend, maar in Zweden loopt niemand zonder muts. Zelfs binnen dragen ze die vaak, omdat de houtkachel het huis niet overal verwarmt.”

Wonen In Zweden

Terug naar basics

“Veel Zweden wonen off the grid. Ons huis is ook heel basic: het heeft houtkachel, een composttoilet en verder was het zwemmen in het meer. Er komt geen stromend water uit de kraan, maar wij willen dat wel. Dus gaan we een waterput maken en een septic tank aanleggen. Dat is daar zo geregeld, want als je niet in een dorp of stad woont, doet iedereen dat. En natuurlijk is er ook een sauna in aanbouw.” Het huis ligt 30 minuten rijden van de Oostzee, waar talloze eilanden voor de kust liggen.

Wat vind jij van het avontuur van Angéle en Marc? Zou jij naar een ander land kunnen verhuizen om je leven te vertragen en meer één te zijn met de natuur? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Je kan Angèle en Marc volgen via hun Insta: a_house_in_the_ wood

Vanaf 15 maart staat hetkanWEL een maand lang in het teken van Anders Wonen. Schrijf je in voor onze speciale nieuwsbrief en mis helemaal niks. Deze nieuwsbrief stopt automatisch aan het einde van de maand (13 april). 

We trappen op 15 maart af met een online masterclass van Marjolein Jonker (alias Marjolein in het Klein) over wonen in een tiny house.

Over de schrijver

1 gedachte over “Wonen in Zweden: Angèle en Marc gooiden het roer om”

 1. WAW mooi verhaal ! het ga jullie goed ginder !

  maar 1 kanttekening :

  “Ik kwam er helemaal tot rust.”
  &
  “want de wifi is overal heel goed”

  neem nou eens een bekabelde verbinding, dan ga je nog verder tot rust kunnen komen.

Reacties zijn gesloten.