Wonen op het platteland met Erfdelen

Het bestemmingsplan voor de eerste proeftuin van Erfdelen wordt waarschijnlijk dit jaar nog goed gekeurd. Dat betekent dat er volgend jaar in principe gebouwd kan worden en dat is maar goed ook, want de belangstelling is overdonderend. Sinds het initiatief van Pieter Parmentier twee jaar geleden bekendheid kreeg, krijgt hij dagelijks mails binnen van geïnteresseerden. “Er hebben zich inmiddels honderden mensen gemeld,” vertelt hij. “Ik krijg zoveel positieve reacties en ook de provincies zijn geïnteresseerd.

Erf te koop

Het principe is heel simpel. “De verwachting is dat een derde van alle boeren in Brabant de komende jaren stopt. Het gaat echt om honderden bedrijven. Dat heeft te maken met de vergrijzing (boeren die geen opvolging hebben voor het bedrijf), maar ook met de mestwetgeving en de asbestwetgeving. Voor 2024 moeten alle asbest daken vervangen zijn. Veel boeren zitten al krap en kunnen het zich niet veroorloven nog meer kosten te maken als de prijzen van hun producten niet stijgen. En die stijgen niet, want wij willen nou eenmaal niet meer betalen voor een pak melk,” legt Pieter uit. “Zij zijn dus dolblij als ze hun erf kunnen verkopen.” En dit geldt natuurlijk niet alleen voor de provincie Brabant.

Erfdelen 4 E1526465822980

Stijgende belangstelling voor het platteland

Tegelijkertijd is er een tekort aan woningen en een stijgende belangstelling van jong en oud om op het platteland te wonen. Dat geldt niet alleen voor ouderen, maar ook voor jonge gezinnen. “Het is er veel gezonder en mooier wonen, je kan een moestuin beginnen, dieren houden, gezonde lucht inademen. Maar er is ook glasvezel op het platteland waardoor je makkelijk thuis kan werken en dat doen tegenwoordig 3 miljoen mensen,” legt Pieter uit. “Je bent dus helemaal niet meer verplicht om in de stad te wonen om je werk te kunnen doen.”
Van termen als krimpgebieden en leegloop wil hij dan ook helemaal niks weten. “Die situatie is echt aan het veranderen en er liggen genoeg kansen. Als je ziet wat voor erven er vrij komen binnenkort en als je die dan kan vullen met mensen die graag op het platteland willen wonen, dan pak je het probleem van het woningtekort aan en breng je de vitaliteit terug naar het platteland.”

Erfdelen Foto 2 E1526465882122

De oplossing is simpel: Erfdelen

De oplossing was in Pieters ogen dan ook heel simpel: erfdelen. “Vroeger heette dat misschien een commune, maar het kan allerlei vormen aannemen. Je hoeft geen vrienden te zijn om samen op hetzelfde erf te wonen. Als je bereid bent elkaar zo nodig te helpen en af en toe samen te koken of muziek te maken bijvoorbeeld… Sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen spreekt heel veel mensen aan. Als je daarvoor kiest, dan heb je sowieso al een band met anderen die daar ook voor kiezen.” Inmiddels is Pieter minstens één keer per maand op het provinciehuis te vinden om een presentatie te houden. “Ik krijg voortdurend positieve signalen.”

Niet alleen ouderen

“De ouderen is een belangrijke doelgroep, ook al omdat die groep steeds groter wordt en omdat de zorgvoorzieningen steeds minder worden en omdat mensen elkaar weer aan het opzoeken zijn. Maar Erfdelen is er ook voor jonge gezinnen, studenten of bijvoorbeeld vluchtelingen. Het zou mooi zijn als ze door elkaar wonen op zo’n erf. De meerderheid van de geïnteresseerden wil dit ook, blijkt uit een enquête die ik heb uitgevoerd. Bovendien is de helft alleenstaand, dus voor hen is dat een belangrijke drijfveer.”

Proeftuin Salland E1526466021386

Proeftuin Salland

In 2016 spraken we Pieter al eens over zijn plannen. Inmiddels is er veel gebeurd en lijkt de realisatie van zijn droom steeds dichterbij te komen. Dit jaar nog gaat de proeftuin Salland van start. “Hier willen we een model ontwikkelen waarmee we laten zien dat je dit soort dingen snel en goed kan organiseren als je maar kennis uitwisselt en samenwerkt: gemeente, provincie, bank, woningbouwcoöperaties, rentmeesters etc. We werken ook samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.” In Salland is veel belangstelling voor de proeftuin. “De meerderheid komt uit de omgeving, maar er zijn zeker ook mensen van de andere kan van het land geïnteresseerd. En ik geef ze geen ongelijk, want het is hier prettig wonen.”
Als de wijziging van het bestemmingsplan dit jaar inderdaad nog wordt goed gekeurd en er zijn voldoende aannemers te vinden, gaat de bouw volgend jaar hopelijk nog van start.
Ook geïnteresseerd in Erfdelen? Meld je dan aan via de website. Bekijk ook eens deze zelfvoorzienende time-out plek in de natuur.
De afbeeldingen zijn afkomstig van Erfdelen.

Over de schrijver

6 reacties op “Wonen op het platteland met Erfdelen”

  1. Weten jullie of er mogelijkheden zijn in het gebied ALphen-Chaam-Ulvenhout? En waar of bij wie ik contact hierover op kan nemen in deze gebieden. Ben 62 jaar en wil graag in een kleine woongemeenschap wonen in een buitengebied/platteland.

  2. Bestaat er ook een mogelijkheid om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe initiatieveng van erfdelen. Wij zouden in een dergelijke woonvorm geinteresseerd zijn nadat we onze woonboerderij (geen boeren bedrijf) verkocht hebben
    Wij hopen over ca 5 jaar met pensioen te gaan en een dergelijke woon vorm zou bij ons passen

  3. Hebben jullie ook al plannen voor de regio Zutphen… misschien.
    Dan zou ik me graag opgeven.
    Ben binnenkort een alleenstaande oudere dame van 67 en heb nu 14 jaar achteraf gewoond. Moet nu nieuwe woonruimte zoeken…..wat helemaal niet de wens van mij is geweest…

Reacties zijn uitgeschakeld.