Wonen in een tiny village

Proeftuin Erasmusveld is een voormalig volkstuinencomplex in Den Haag waar over twee jaar een duurzame woonwijk komt. In de tussentijd is dit een plek waar duurzame pioniers de ruimte krijgen. Zo is er een permacultuurtuin, een gemeenschappelijke ruimte en een klein dorpje met 5 tiny houses. We spraken een van de bewoners, Bernhard Hörl, over het leven in een tiny village.

Een stukje verbinding

Bernhard Hörl is een antropologische taalwetenschapper. Hij woont in een tiny house met Maria, die Russische taal en Cultuurwetenschappen studeerde. Ze hebben allebei veel gezien van de wereld, maar volgens Bernhard miste er iets in hun leven:
“Ik woonde in een grote stad en werkte veel om mijn vaste lasten te kunnen betalen, maar ik voelde me geen onderdeel van de wereld en de processen om mij heen. Ik miste een stukje verbinding met de mensen in mijn omgeving, met de dingen die ik deed, de maaltijden op mijn bord en met de natuur.”
“Ik ging op ontdekkingsreis en kwam in aanraking met mensen die dichterbij de elkaar en de natuur stonden. Daardoor besefte ik dat ik niet langer wilde deelnemen aan de westerse individualistische samenleving, maar een nieuw pad wilde kiezen. Toen Maria de tiny house beweging ontdekte, waren we er allebei van overtuigd dat dit de woonvorm voor ons was. Een huisje mag van ons namelijk klein zijn omdat het leven buiten gebeurt.”
Tiny Village Arthur Van Der Lee

Een nieuw begin

Bernhard en Maria bouwden samen met een vriend een jaar aan hun eigen tiny house. Ze hadden nog geen locatie maar waren er van overtuigd dat ze die zouden vinden:
“Afgelopen zomer hoorden wij dat er op Proeftuin Erasmusveld in Den Haag ruimte was voor een tiny village. Een klein dorpje met lieve gelijkgezinde mensen op een oud volkstuinencomplex. Dat leek ons te mooi om waar te zijn en zo voelt het nog steeds.”
“We wonen er inmiddels in ons zelfgebouwde huisje en staan iedere dag op met een grote glimlach op ons gezicht. We genieten van de katten op schoot, de frisse lucht buiten, de bomen en de natuur. Verder komen we graag in het gemeenschappelijke huis om samen met onze nieuwe familie te eten, te lachen, te dromen en om elkaar te inspireren. Het is een plek waar je jezelf mag zijn, en het voelt fantastisch om zo te leven binnen een stedelijke omgeving.”
Tiny Village Proeftuin Erasmusveld

Een tiny village

Het doel van het kleine dorpje op Proeftuin Erasmusveld is volgens Bernhard niet alleen om het leven in een tiny house te laten zien, maar vooral om mensen te inspireren:
“Er is een groeiende groep mensen die graag vrijer, mobieler, bewuster en zonder schulden wil leven. Met tijd om hun passies en dromen te volgen. Wij willen meewerken aan het creëren van een netwerk en infrastructuur om deze manier van leven te faciliteren. Tegelijkertijd willen we zowel aan gemeenten als bezoekers laten zien hoe mooi een mobiele, ecologische en gemeenschappelijke woonvorm kan zijn.”
“We willen laten zien dat braakliggende terreinen en onbenutte plekken in de stad een positieve invulling kunnen krijgen. Dat doen we door ze te transformeren tot leefruimtes voor een nieuwe generatie mensen. Mensen die niet altijd dezelfde baan en woonplek hoeven te hebben, maar de wereld willen ontdekken en daarbij hun huisje, boompje en beestje willen meenemen.”
Tiny Village

De dorpsbewoners

In het kleine dorpje wonen verschillende mensen. Volgens Bernhard streven ze allemaal naar hetzelfde in het leven, maar komen ze uit verschillende hoeken:
“Zelf zijn we taalwetenschapper en antropoloog. Daarnaast is er een kunstenaar, een ICT-er, een energieadviseur en iemand met een achtergrond in natuur- en bosbeheer. Door die bijzondere samenstelling is het dorpje ook een plek van co-creatie waar we veel van elkaar leren.”
“De sfeer in het dorp is fantastisch. We ontdekken nieuwe denkwijzen en invalshoeken en helpen elkaar met projecten en klusjes. Natuurlijk heeft iedereen zijn dagelijkse gang maar wij proberen zoveel mogelijk bij elkaar te komen. Zo wisselen we graag nieuws en gedachten uit bij een gezellig avondetentje. We doen veel inspiratie op.”
Proeftuin Erasmusveld 2

De toekomst

De komende twee jaar zullen de dorpsbewoners samen met bezoekers onderzoek doen naar nieuwe woonvormen. Bernhard vertelt alvast iets over hun toekomstplannen:
“We gaan we allerlei toffe projecten starten. Bijvoorbeeld over ecologie, samenleving, bewustwording, mobiliteit en circulariteit. We hebben workshops gepland over poep composteren, regenwater zuiveren/filteren en zonnestroom opwekken en benutten. Verder zijn er o.a. plannen om te experimenteren met een biomeiler en een zelfgebouwde zweethut. Zo hopen we een inspirerende omgeving te creëren middenin Den Haag. Het zou mooi zijn als alle ervaringen en kennis een positieve referentie kunnen worden en we een basis van vertrouwen kunnen opbouwen tussen gemeenten en toekomstige tiny villages.”
“Dat betekent trouwens niet dat we er van dromen dat iedereen in de toekomst in een tiny house zal wonen. We willen laten zien dat een bewuster en mobieler leven geen zwart-wit verhaal is en daarbij een vonkje aanwakkeren in mensen. Bijvoorbeeld om zich soms af te vragen waar hun stroom of water vandaan komt, of een kopje een tweede keer gebruikt kan worden en om op drukke dagen soms even stil te staan bij hoe mooi het leven eigenlijk is.”
Wil jij meer weten over dit project? Klik dan hier voor de website van Proeftuin Erasmusveld en hier voor de Facebookpagina van Bernhard en Maria. Alle prachtige afbeeldingen zijn van Arthur van der Lee, Proeftuin Erasmusveld en Bureau Blue Monque.

Verder lezen?

Een paar weken terug interviewden we een andere bewoner van Proeftuin Erasmusveld. Klik op de afbeelding hier onder om daar meer over te lezen.
Tiny House Barry

Over de schrijver