Een woning beveiligen zonder geld uit te geven?

Foto: De Slotenmaker Amsterdam
Foto: De Slotenmaker Amsterdam
Maatregelen waarmee je een woning beter kunt beveiligen kosten meestal geld. De sloten op deuren en ramen upgraden naar de beste modellen met een drie sterren SKG keurmerk is niet bepaald goedkoop. Een compleet alarmsysteem aan laten leggen met camerabewaking gaat je zeker enkele duizenden euro’s kosten. Daarbij komt dan ook nog eens de maandelijkse kosten voor het monitoren van het alarm door een meldkamer. Aan een goed beveiligde woning lijkt een prijskaartje te hangen. Dit is tot een bepaalde mate gewoon een noodzakelijke investering is om de veiligheid van je familie te garanderen. Toch kunnen er ook dingen gedaan worden om een woning te beveiligen zonder geld uit te geven. Ook deze veranderingen dragen bij aan een betere beveiliging van de woning en zijn net zo belangrijk als goede sloten of een alarmsysteem.
Waakzaam zijn voor inbraken
De beveiliging van een woning verbeteren kan zo simpel zijn als gewoon waakzaam zijn voor inbraken. Vaak worden mensen slachtoffer van een woninginbraak door onoplettend te zijn. Zo wordt bijvoorbeeld vergeten om ramen of de achterdeur af te sluiten wanneer zij het huis verlaten. Een ander voorbeeld is dat je reservesleutels op logische plekken bewaart waar inbrekers deze ook makkelijk kunnen vinden. Of dat je dozen van dure aankopen, zoals televisies buiten bij het vuilnis zet. Door simpelweg meer waakzaam te zijn wordt een woning veel beter beveiligd.
Houd de tuin netjes bij
Om een woning beter tegen inbraken te beveiligen zijn niet alleen de deuren en ramen van een woning van belang. Ook de tuin levert een grote bijdrage aan de beveiliging van een woning. Door de tuin netjes bij te houden wordt de woning zodoende beter beveiligd. Denk aan heggen en struiken netjes kort houden zodat inbrekers zich hier niet in kunnen verbergen. Laat ook geen gereedschappen in de tuin liggen die inbrekers kunnen gebruiken. De schuur of garage waar deze gereedschappen in opgeborgen liggen moet je natuurlijk ook altijd goed afsluiten.
Gordijnen sluiten in de avond
De meeste inbrekers zijn zogenaamde gelegenheidsinbrekers. Dit wil zeggen dat zij bepaalde waardevolle spullen per toeval in een woning zien staan en dan pas op het idee komen om bij de woning in te breken. Door te voorkomen dat mensen waardevolle spullen in je woning zien staan moet het zicht door de ramen in de woning worden belemmerd. Laat overdag glasgordijnen voor de ramen hangen zodat hier niet makkelijk door naar binnen gekeken kan worden. In de avond wanneer het licht binnen brandt en men makkelijk ongezien naar binnen kan kijken moeten gordijnen gesloten worden. Een simpele maatregel als dit kan inbraken voorkomen.

Over de schrijver

2 gedachten over “Een woning beveiligen zonder geld uit te geven?”

 1. Bij sloten aan de buitenkant van uw woning is het van belang dat deze bestendig zijn tegen pogingen tot inbraak. Vooral voordeuren zonder inbraak-bestendige sloten krijgen vaak de voorkeur van inbrekers, omdat deze snel te openen zijn – sneller dan u waarschijnlijk verwacht! Een investering in goede sloten vandaag kan u dan ook een hoop geld besparen uiteindelijk. Welkt type slot u het beste kunt laten plaatsen is dan ook sterk afhankelijk van de vernomen dreiging van inbraak – denk hierbij aan de wijkveiligheid, maar ook aan hoe toegankelijk uw deur of raam is voor buitenstaanders. Om de gebruiker een informatieve keuze te laten maken wat betreft het plaatsen van een nieuw slot is het Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) in het leven geroepen. Deze onafhankelijk instelling waarborgt met hun certificaten de kwaliteit van sloten, en geeft met name aan hoe lang het een inbreker duurt om het slot te forceren. Elk slot is namelijk te forceren mits er genoeg tijd is! Echter, onderzoek (en ervaring) toont aan dat alleen al het plaatsen van stevige sloten een afschrikwekkende werking heeft tegen inbrekers.
  Sloten met het SKG keurmerk worden onderverdeeld in drie categorieën:
  1 SKG ster: sloten met dit keurmerk worden gelabeld als standaard inbraakwerend en zijn 3 minuten bestand tegen poging tot inbraak. Dit klinkt heel weinig, maar is genoeg om de meeste inbrekers buiten de deur te houden!
  2 SKG sterren: dit type sloten zijn zware sloten en zijn ook 3 minuten bestand tegen inbraak. Daarnaast zijn ze zelfstandig inbraakwerend.
  3 SKG sterren: Deze zeer zware sloten zijn 5 minuten zelfstandig inbraakwerend.
  Van belang is dat deze sloten op stevige deuren worden gezet. Een zeer zwaar slot heeft namelijk weinig nut als de deur verrot of verzwakt materiaal zijn.
  Meer info:
  https://slotenmaker-denhaag.nl

Reacties zijn gesloten.