Woning verduurzamen: is geld lenen verstandig, of niet?

Het belang van je woning verduurzamen is inmiddels wel duidelijk. Maar waar begin je, en voor sommigen, waar haal je het geld vandaan? Want ook al verdien je de duurzame maatregelen op termijn weer terug, het vraagt vaak wel om een flinke investering. Wanneer is het verstandig geld te lenen voor het verduurzamen van je woning?

Wat zijn de mogelijkheden voor leningen?

Verduurzaming van woning financieren? Dan zijn er verschillende mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. We zetten een paar belangrijke voor je op een rij.

 1. Warmtefonds (energiebespaarlening)
  Sinds februari 2020 is het mogelijk om via het Warmtefonds leningen af te sluiten voor het verduurzamen van je woning. Je kunt hiermee tot maximaal € 27.000 lenen met een looptijd van maximaal twintig jaar. De rente ligt, afhankelijk van je verzamelinkomen, vrij laag (rond de 2%).
 2. Hogere hypotheek
  Wanneer je een huis gaat kopen en wilt investeren in energiebesparende maatregelen – of een huis wil kopen dat al energiezuinig is, dan kun je bij de meeste geldverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten. Dit extra bedrag komt dan bovenop de maximale hypotheek die gebaseerd is op jouw inkomen. Er zijn financiële aanbieders waarbij je een rentekorting krijgt bij een duurzame woning.
 3. Ook wanneer je een woning hebt met overwaarde, zijn er mogelijkheden om je hypotheek te verhogen voor het financieren van duurzame maatregelen.
 4. Persoonlijke lening
  Een consumptief zoals een persoonlijke lening kan een goede optie zijn voor het financieren van duurzaam wonen. Een persoonlijke lening tot en met 25.000 euro is voordeliger en makkelijker dan een hypotheek waar extra kosten mee gemoeid zijn (advies, taxatie, notaris). Je kunt daarbij de looptijd van je lening afstemmen op de terugverdientijd van je duurzame investering.
 5. Gebouwgebonden financiering
  De gebouwgebonden financiering is een nieuw initiatief dat nu nog als wetsvoorstel ligt. Deze is niet aftrekbaar en hoort bij de woning, dus niet bij de eigenaar. Wanneer je de woning verkoopt, blijft de financiering dus bij de woning. Hiermee kun je je woning verduurzamen zonder druk van de terugverdientijd.

Woning verduurzamen met behulp van een financiering? Vaak is de lening fiscaal aftrekbaar. Vergelijk de verschillende aanbieders goed en laat je adviseren over de gunstigste voorwaarden passend bij jouw situatie. Neem in je berekening ook advies- en afsluitkosten mee. Kijk ook naar mogelijkheden via jouw gemeente en of je in aanmerking komt voor subsidies.

Welke duurzame maatregelen leveren het meest op?

Bij je woning verduurzamen met geleend geld, is het natuurlijk wel belangrijk dat de investering binnen een aanzienlijke periode wordt terugverdiend. Op onafhankelijke websites zoals die van Milieu Centraal vind je verschillende rekentools waarmee je een goede inschatting kunt maken. Want de investering en opbrengst is voor elke woning en situatie natuurlijk anders.

Kies als eerste in ieder geval voor een goede isolatie als basis. Isolatiemaatregelen leveren vooral bij oudere woningen de grootste kostenbesparing op, waarvan spouwmuur- en dakisolatie de belangrijkste zijn. Over het algemeen heb je deze binnen drie tot vijf jaar terugverdiend. De terugverdientijd van HR++ glas en zonnepanelen ligt gemiddeld op zeven tot tien jaar. Andere slimme duurzame maatregelen met een langere terugverdientijd zijn een zonneboiler en warmtepomp.

Jup, geld lenen kost geld

Voor het verduurzamen van je woning ben je, afhankelijk van de maatregel, zomaar tiental duizenden euro’s kwijt. Dit heeft niet iedereen in zijn spaarpot zitten. Maar je wilt wel je woning verduurzamen om op deze manier kosten en het milieu besparen. Met een verantwoorde en voordelige financiering wordt dat toegankelijker. Belangrijk te weten, is dat de verschillende financieringsmogelijkheden altijd geld kosten. Je betaalt namelijk rente over je lening. Kijk dus goed of je dit extra rentepercentage ook kunt veroorloven. Anders is het niet verstandig de lening af te sluiten.

Of het verstandig is om geld te lenen voor het verduurzamen van je woning, hangt dus af van verschillende factoren. Laat je van tevoren in ieder geval goed informeren over de mogelijkheden en voorwaarden. Kijk kritisch wat de terugverdientijd is en of dit opweegt tegen het te betalen rentepercentage. Zo is je duurzaamheidslening verantwoord voor het milieu, maar ook voor je eigen financiële situatie.

Over de schrijver