Je woning verduurzamen? Wij geven je 5 tips

Om klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken, worden duurzamere woning steeds belangrijker. Vanaf 2026 zijn woningeigenaren zelfs verplicht om een (hybride) warmtepomp te installeren als hun cv-ketel of gaskachel vervangen dient te worden. Een mooi moment dus om stil te staan bij verschillende mogelijkheden om je woning te verduurzamen. We geven je vijf praktische tips.

Tip 1. Onderhoud je cv-ketel

Door op tijd onderhoud aan je cv te laten plegen gaat hij langer meer en bespaar je energie. De installateur controleert namelijk of de cv-ketel goed is afgesteld en dat zorgt ervoor dat hij veilig en energiezuinig werkt. Ook wordt er gekeken of er genoeg ventilatievoorzieningen in de ruimte zijn, of de rookgasafvoer goed is bevestigd en of er geen lekkages zijn. 

Cv-ketels hebben over het algemeen een levensduur van tien tot vijftien jaar. Nieuwe cv-ketels zijn een stuk energiezuiniger dan hun voorgangers, waardoor het niet onverstandig is om alvast naar een nieuwer model te kijken, zeker met oog op 2026.  

De meeste cv-ketels staan standaard ingesteld op 80ºC, maar het is beter om hem op 60ºC te zetten. Dat zorgt voor minder gasverbruik en CO2-uitstoot. Dit draagt aanzienlijk bij aan het milieu en je bespaart er ook geld mee. 

Tip 2. Neem een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kun je de verwarming in je huis op elk moment regelen. Je kunt hem op afstand besturen via een app, bijvoorbeeld als je op kantoor zit of onderweg bent. Zo’n slimme thermostaat kan je dag- en nachtritme leren kennen en zich daaraan aanpassen. Hij gaat dan op vaste momenten aan en uit. Met een slimme thermostaat kun je direct na installatie gemakkelijk al duurzaam wonen

Als je een slimme meter hebt kunnen de meterstanden op afstand worden uitgelezen door je energieleverancier of netbeheerder. Je hoeft ze dus niet meer zelf door te geven. Je krijgt maandelijks een overzicht en kunt zo beter bijhouden hoeveel energie je hebt verbruikt. Dit kan je helpen om te besparen op je energieverbruik. 

Tip 3. Investeer in zonnepanelen

Zonnepanelen halen hun elektriciteit uit de zon. Ze leveren dus schone energie waar geen C02-uitstoot vrijkomt. Een m² zonnepaneel bespaart jaarlijks 60 kilogram aan CO2-uitstoot. Doordat je je eigen stroom opwekt, ben je minder afhankelijk van andere andere energiebronnen en kun je honderden euro’s op je energierekening besparen. 

Zonnepanelen zijn een grote investering en niet altijd meeverzekerd. Check daarom voordat je ze aanschaft je woonverzekering. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als er weer een storm voorbijraast. 

Tip 4. Hang dikke gordijnen op

Dikke gordijnen hebben een isolerende werking. In de zomer zorgen ze ervoor dat ruimtes koel blijven en in de winter houden ze de warmte juist binnen. Hierdoor kun je de thermostaat een paar graden lager zetten. Een graad minder scheelt je al 7% energieverbruik. 

Er zijn zelfs gordijnen te koop met een isolerende voering. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. Hierdoor gaat er namelijk juist veel warmte verloren en moet je meer stoken om je huis warm te krijgen. Als je verder geïnteresseerd bent in het verduurzamen van je interieur, kijk dan ook hier

Tip 5. Installeer een waterbesparende douchekop

Douchen kost veel water en energie, vooral omdat veel douches een krachtige douchekop hebben die veel water verbruiken. Met een waterbesparende douchekop gebruik je maar liefst 20% minder water en energie dan met een standaard douchekop. Een gemiddeld huishouden bespaart jaarlijks 7400 liter warm water en ongeveer 40m³ gas. 

Over de schrijver

3 reacties op “Je woning verduurzamen? Wij geven je 5 tips”

  1. Helaas pak deze regering voor de zoveelste keer de voordeeltjes weer van ons af.
    Stelen mag niet: onze regering duld geen concurrentie 🙂
    Gelukkig hebben we de kosten van onze zonnepanelen er al lang uit.

  2. Het besparen op geld wel maar het besparen op energie niet. Als je het slim aanpakt kun je wel besparen op geld door je energiebelasting zoveel mogelijk overdag te plannen / regelen.

Reacties zijn uitgeschakeld.