Woningcorporatie houdt huurkosten laag met zonnepanelen en slimme samenwerking

Img 4152 Klein
Foto: Wvh

Terwijl sommige woningcorporaties miljarden kwijt zijn aan riskante aandelenhandel, doet Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) waar ze voor bedoeld is: een goede huurprijs realiseren voor huizen die ook nog eens duurzaam zijn. Dit doet de corporatie met zonnepanelen en een slimme samenwerking.< strong>Lees ook
Snel de beste zonne-energie deals door installateurs uit de regio
Zonnepanelen op je eigen dak: zo doe je dat
Zonne-energie op schooldak doet meer dan verlagen energierekening
Gisteren werden zonnepanelen die liggen op 7 huurwoningen in het Vergulde Draeck complex in Rotterdam feestelijk in gebruik genomen door de Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen. De panelen zijn onderdeel van een grotere renovatie van 200 woningen die gerenoveerd volgens het cradle-to-cradle principe: alleen milieuvriendelijke materialen en werkmethoden worden toegepast en het ingebouwde materiaal moet in de toekomst kunnen worden hergebruikt.
Door de renovatie gaat het energielabel van de huizen van F/G naar B of A. Dat merken de huurders direct in hun portemonnee want hun stookkosten worden veel lager. Maar ook de stroom van de zonnepanelen wordt tegen een vaste lage prijs aan de huurders geleverd. Het grootste deel van hun stroomkosten wordt zo bevroren.
De zonnepanelen op de Rotterdamse daken kwamen op een bijzondere manier tot stand. Het bedrijf WAIFER zorgde voor de benodigde investeringen. De woningcorporatie least in feite haar eigen daken uit aan het bedrijf. WAIFER verdient vervolgens aan de stroom die de panelen opleveren, terwijl het tegelijkertijd een vaste lage en groene stroomprijs levert aan de huurders.
De Hoekse woningbouwvereniging denkt dat de gebruikte werkwijze eenvoudig overgenomen kan worden door andere corporaties in Nederland. WVH is van plan om zoveel zonnepanelen neer te leggen dat ze op termijn meer energie opwekt dan verbruikt.
Bron: WVH

Over de schrijver