Woningcorporaties moeten hun klimaatverantwoordelijkheid nemen

Matthijs Sienot
Matthijs Sienot
Lopen de woningbouwcorporaties weg voor hun belangrijke bijdrage aan een klimaatneutraal Utrecht? Het lijkt er op als je het betoog leest van Liesbeth Marchesini-Franso, directeur van de Stichting Utrechtse Woningcorporaties (STUW), in het AD/UN van 16 mei. Volgens haar is het onmogelijk om alle sociale huurwoningen energieneutraal te maken in 2030.

D66 vindt dat woningcorporaties hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor een klimaatneutraal Utrecht. Inwoners zien graag dat onze stad zijn duurzame ambities voor 2030 waarmaakt, zoals onlangs bleek tijdens de stadsgesprekken energie. Zij zien energieneutrale woningen daarbij als een belangrijk middel. Bovendien hebben de woningcorporaties zichzelf gecommitteerd aan het SER Energieakkoord. In het kader hiervan ontvingen corporaties al 400 miljoen euro van het Rijk om energiezuinige woningen te realiseren.

Wat er met dat geld in Utrecht gebeurt, horen we niet van Liesbeth Marchesini-Franso. Wel schetst ze een vals beeld over de prijs voor een energieneutraal huis. Die is in veel gevallen lager dan €65.000,-, en zal de komende 15 jaar verder dalen dankzij technologische innovatie.

Niemand weet precies hoe de wereld er in 2030 uitziet, maar D66 vindt dat we nu wel kunnen bepalen waar we dan willen staan. Die bestemming bereiken we vervolgens via haalbare tussendoelen. Ook hier schuurt iets in het verhaal van Marchesini-Franso. Vier van de vijf Utrechtse woningcorporaties stelden onlangs nog dat zij hun woningen kunnen renoveren tot gemiddeld energielabel B in 2020, conform de eerder gemaakte afspraken. Slechts één corporatie kon dat niet: Mitros, uitgerekend de organisatie waar Marchesini-Franso directeur is.

D66 ziet gemiddeld energielabel B in 2020 als een haalbaar doel voor woningen van corporaties.

Waardevolle, energieslurpende panden kunnen versneld worden afgestoten, zodat de investeringsruimte van corporaties groeit. Hiermee kunnen ze vervolgens meer nieuwe, duurzame woningen laten bouwen.

Daarnaast ziet D66, net als Marchesini-Franso, grootschalige renovatie als een belangrijk moment voor verduurzaming. Corporaties kunnen daarbij lenen tegen zeer lage kosten voor energiemaatregelen.

Zo dragen corporaties bij aan de Utrechtse klimaatdoelstellingen én nieuwe sociale huurwoningen. Twee belangrijke resultaten, want op dit moment kennen we lange wachtlijsten. Daar kan niemand in wonen. Dat kan wel in comfortabele woningen zonder energielasten.

Door Maarten Koning (Wonen) en Matthijs Sienot (Duurzaamheid), gemeenteraadsleden voor D66 Utrecht. Een verkorte versie van deze reactie verscheen in het AD/UN van zaterdag 23 mei 2015.

Over de schrijver

1 gedachte over “Woningcorporaties moeten hun klimaatverantwoordelijkheid nemen”

Reacties zijn gesloten.