Wooncoöperatie De Nieuwe Meent in Amsterdam zoekt nieuwe bewoners

Door een samenloop van omstandigheden ging het hele project bijna niet door, maar een paar maanden geleden kreeg wooncoöperatie De Nieuwe Meent in Amsterdam alsnog het groene licht. De bouw is inmiddels gestart en als alles meezit kunnen de toekomstige bewoners er begin 2025 in. “We zoeken nog nieuwe bewoners,” vertelt Lauri Schippers.  

Als ik haar vraag naar de afgelopen periode slaagt ze een diepe zucht, want alles was in principe in kannen en kruiken tot begin 2022 alles spaak begon te lopen. “Met name de oorlog in Oekraïne zorgde ervoor dat de grondstofprijzen én de rente omhooggingen waardoor het financiële plaatje niet meer klopte. Het wrange van de situatie was dat als de gemeente Amsterdam alles op tijd had geregeld we de lening op tijd rond had gekregen. Maar dat liep zeven maanden vertraging op, waardoor wij vastliepen. “

De gemeente Amsterdam

Niet dat Lauri alle ontstane problemen bij de gemeente wil neerleggen, want die is hen ook tegemoetgekomen. “Zo konden we net wat meer lenen, waren ze coulant met de afbetalingstermijn en hebben ze onze omgevingsvergunning en erfpacht verlengd, want officieel loopt dat na een jaar af.” Maar daar kwam wel het nodige lobbywerk bij kijken. “De gemeente Amsterdam is zo’n ontzettend grote organisatie waarbij je zeker langs vijf afdelingen moet om dingen te regelen. Bij de ene afdeling gaat het heel soepel, bij de ander wat stroever omdat ze bijvoorbeeld maar een keer per maand besluiten nemen en in de zomermaanden op vakantie zijn.”

De gemeente Amsterdam kwam in de zomer van 2021 met een leenfonds voor wooncoöperaties. Daarin zat 10 miljoen euro waarmee de stad de bouw van betaalbare woningen wilde stimuleren. Er werden tien kavels beschikbaar gesteld voor wooncoöperaties waarvoor een tender werd uitgeschreven. De kavels zijn inmiddels allemaal vergeven. Wooncoöperatie De Warren was de eerste die voltooid werd. In 2023 begon de bouw van coöperatie Bajesdorp, die begin dit jaar wordt opgeleverd. De Nieuwe Meent is de derde wooncoöperatie die van start gaat. De gemeente Amsterdam wil dat in 2040 tien procent van de Amsterdamse woningvoorraad uit wooncoöperaties bestaat.

Maar uiteindelijk, na anderhalf jaar buffelen, was de businesscase van de Nieuwe Meent weer rond dankzij bezuinigingen, subsidie aanvragen, crowdfunding en een lening bij de Rabobank die zich als coöperatieve bank wil richten op het financieren van wooncoöperaties. Het is daarmee de eerste Nederlandse bank die een wooncoöperatie mede financiert.

Wooncoöperatie de Nieuwe Meent

Lauri sloot zich in 2020 aan bij De Nieuwe Meent, die in Amsterdam-Oost (vlakbij station Sciencepark) gebouwd gaat worden. “Toen ik erbij kwam, waren ze al een paar jaar bezig en liep alles op rolletjes. De voorspelling was toen dat het er begin 2022 zou staan. Nu wordt dat begin 2025, drie jaar later.” Het is de bedoeling dat er uiteindelijk 40 mensen komen wonen, verdeeld over 15 zelfstandige sociale huurunits en 5 woongroepen waarbij vier tot zes bewoners keuken, badkamer en woonkamer delen. “Wat ze verder allemaal samen doen, is aan hen, maar het is wel de bedoeling dat ze vaak samen koken en eten, het schoonmaken delen en spelletjes doen, bijvoorbeeld.”

De groep bewoners bestaat nu nog maar uit 20 mensen. “Dat is het gevolg van het feit dat we al zes jaar bezig zijn,” legt Lauri uit. “Mensen krijgen andere plannen in de tussentijd. Zeker omdat we failliet dreigden te gaan. Dat is heel moeilijk en onzeker voor een hoop mensen. En we zien, nu alles rond is, ook weer mensen vertrekken juist omdat het nu ook echt gaat gebeuren.” En dus is de wooncoöperatie op zoek naar nieuwe leden.

Nieuwe bewoners gezocht

De coöperatie heeft vier kernwaarden: duurzaamheid, zorg, diversiteit en commoning. “We zijn echt op zoek naar mensen die achter die kernwaarden staan en er bewust voor kiezen om in een coöperatie te wonen, dus bereid zijn tijd en energie te steken in het draaiend houden van de gemeenschap.” In die sociale huurunits is een plek gereserveerd voor een ongedocumenteerden en is eentje rolstoeltoegankelijk. Van de woongroepen wordt er eentje 55+.”

In de woongroepen die al gevormd zijn, zijn nog 1 a 2 plekken over. Er is ook nog ruimte voor 1 a 2 woongroepen die zich als groep kunnen aanmelden. Er is ook nog plek in de sociale huurunits, waarbij een deel meer een studio is en een ander deel bedoeld is voor huishoudens van twee of drie personen.

“Het is ons voornemen om deze zomer full house te hebben,” vertelt Lauri. “We vinden het prettig om elkaar wat beter te leren kennen voordat we er begin 2025 daadwerkelijk gaan wonen, maar het is voor de nieuwe bewoners ook fijn om op tijd te weten dat ze hier een woonplek hebben. Daarnaast is er nog ruimte voor inspraak, bijvoorbeeld over de aanleg van een moestuin. Al is er natuurlijk al voor zes jaar werk verricht, dus dat is heel luxe.”

“Op basis van de inzendingen maken we een selectie. Die selectie loopt dan twee maanden mee in het project om te zien of we echt een match zijn. Dat is voor ons fijn, maar dan ervaar je als nieuwkomer ook hoe het is om mee te doen in het coöperatief.” Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via de website, waarbij ze iets over zichzelf kunnen vertellen en kunnen aangeven in wat voor soort woning ze willen wonen.”

Lees ook: Mireille stampte in Amsterdam een duurzaam appartementencomplex uit de grond.

Over de schrijver