‘Een Kijkje bij de Buuren’: zo leven 13 mannen en vrouwen in een woongroep

Alles samen delen, lief en leed, zorg voor het huis, de tuin en de kinderen, dat doet de familie van Buuren samen in een woongroep. De bewoners van deze groep delen hun kennis en ervaringen met jou via hun blogEen kijkje bij de Buuren’. Zo krijg je letterlijk een kijkje in het leven van deze inspirerende (verre) buren.
In de zomervakantie gaan wij altijd op vakantie met onze beste vrienden. Toen de kinderen nog klein waren, huurden we ergens een mooi huis waar we twee weken lang samen kookten, praatten, borrelden, spelletjes speelden en tussen de slaapjes door uitstapjes organiseerden. En elke zomer kwam dan weer ter sprake dat het toch geweldig zou zijn als we met z’n allen in een huis zouden wonen. Hoe gezellig, maar ook gemakkelijk dat zou zijn.

Kijkje bij de buren

Bij ons kwam het er nooit van, maar bij de familie van Buuren wel. Toen Mark van Buuren ons mailde om te vertellen over hun woongroep, was ik meteen heel enthousiast. Dertien mannen en vrouwen van drie generaties leven samen als ‘extended family’. Ze delen lief en leed en leven duurzaam en zelfvoorzienend, op het gebied van energie, voedsel, zorg en mobiliteit. Op de website ‘Kijkje bij de Buuren’ vertellen ze over hun leven. Ik pik er een paar onderwerpen uit, maar ik raad je aan om zelf ook even een kijkje te nemen.

Eten uit de tuin en van de lokale boer

Eten doet de familie van Buuren uit de tuin. In het hoogseizoen groeit alles als kool en eten ze direct van het land. Het is zo veel dat ze het niet op kunnen, dus zijn ze ook druk met het inmaken, drogen, wecken en invriezen van het overschot. Op hun website delen ze recepten voor het maken van tomatensaus en jam. Ze hebben ook eieren van hun eigen kippen en vlees van gevogelte, maar het is niet genoeg om het hele jaar door van te eten. Wat ze niet van hun eigen land kunnen halen, kopen ze direct bij de boer en veel van de andere boodschappen bestellen ze online bij Rechtstreex. Rechtstreex bestelt de producten bij lokale boeren en makers en jij kunt ze ophalen bij een afhaalpunt.

Zelf energie opwekken

Op de daken van de woningen en de stallen liggen zonnepanelen. In totaal zijn het er ruim 220, goed voor 75.000 Wp aan piekvermogen. De overcapaciteit gebruiken ze om de verschillen in verbruik en opbrengst tussen dag en nacht, en zomer en winter te kunnen overbruggen. Ze maken daarbij slim gebruik van de opgewekte energie om de elektrische auto’s op te laden en de rest slaan ze op in accu’s. Ook het verwarmen van het huis gebeurt helemaal duurzaam.

Duurzaam huishouden

Al het afval van het huishouden wordt gescheiden. Er zijn verschillende bakken voor plastic, groen afval, papier/karton, glas, metaal, verf/olie, elektrotechnische apparaten en een kar voor hout en steen. Een eigen composthoop zorgt ervoor dat ook de moestuin goed bemest kan worden. En het werkt. Vroeger hadden ze elke dag 1 tot 2 vuilniszakken vol met restafval. Nu is dat nog meer 1 of 2 volle vuilniszakken per week. En dat met 13 personen. Daarnaast delen ze ook nog tips voor duurzame cosmetica, schoonmaakmiddelen en tweedehands winkelen.
Ik vind het een inspirerend verhaal. Zou jij willen samenwonen in een duurzame woongroep? Laat het ons weten in een reactie.
Volg familie van Buuren ook op Instagram 

Over de schrijver

5 gedachten over “‘Een Kijkje bij de Buuren’: zo leven 13 mannen en vrouwen in een woongroep”

  1. Geweldig verhaal over de familie van Buuren! Wat een fantastisch voorbeeld over wat een woongemeenschap kan neerzetten; heel mooi.
    En ja ik wordt graag op de hoogte gehouden over duurzame communities/woongroepen.
    Dank en alle goeds voor 2021.
    Gabriëlle

  2. Ja, ik heb ook zeker interesse in een duurzame woongroep, dichtbij de natuur, of met een ruim stukje land erbij voor fruitbomen, permacultuur, dieren, e.d.

Reacties zijn gesloten.