Zo voelt het om in een woongroep te leven

De woongroep is weer terug. En dat is niet gek als je bedenkt dat je de zorg voor elkaar, kinderen, het huishouden en de tuin kunt delen. Je helpt elkaar en deelt lief en leed. En je houdt meer tijd over om te genieten van het leven. HetkanWEL sprak met Laura van het Oererf over haar ervaringen met het leven in een woongroep en de plannen van de groep voor de toekomst.  
Jaren geleden droomden we met vrienden over een gezamenlijk huis. Samenwonen leek ons de ideale oplossing om tijd over te houden voor leuke dingen. We zouden een plek zoeken waar ieder van ons zijn eigen plek had, maar we zouden keuken, tuin, schuur, zorg voor de kinderen en huisdieren delen. Alles zou gemakkelijker worden. Zelfs het zorgen voor de kinderen. Ze zeggen niet voor niets ‘it takes a village to raise a child’.
Bij ons kwam het er niet van. We verhuisden voor werk naar verschillende uithoeken. Toen ik een artikel schreef over 7 Chinese vriendinnen die samen een huis kochten om oud in te worden, laaide mijn hoop weer op. Misschien dan toch, maar dan later…

Woongroep het Oererf

Voor Laura van het Oererf is samenwonen met vrienden geen toekomstmuziek. Zij reageerde op ons Facebook bericht over de Chinese vriendinnen en vertelde over hun plannen voor het Oererf. Dat maakte ons bij hetkanWEL nieuwsgierig.
Laura, haar partner en 4 andere stellen, besloten een paar jaar geleden op zoek te gaan naar een huis om samen te gaan wonen. Ze maakten er een project van, dat ze het Oererf noemden.
Het Oererf
“We waren op zoek naar plek om betaalbaar en duurzaam te wonen. We bezochten zalencomplexen, oude kerken en andere karakteristieke panden, maar allemaal hadden ze hun beperkingen. De verbouwing alleen al zou veel te veel geld kosten.
We besloten op zoek te gaan naar een plek om zelf duurzaam en ecologisch te bouwen, zodat we het helemaal naar onze eigen wensen konden doen. Om inspiratie op te doen, bezochten we verschillende zelfbouwprojecten. Dat hielp om onze eigen ideeën vorm te geven.”

Een tijdelijke woning

Tijdens dit proces besloten de vrienden om samen te gaan wonen in een pand in Bergen op Zoom. Ze konden het voor een jaar huren. Het pand was niet ideaal, want het was behoorlijk gehorig. Daardoor hadden we weinig privacy.” Ondanks dat was de ervaring vooral positief. Na een jaar liep de huur af en ging iedereen weer uit elkaar, maar wisten ze zeker dat ze door wilden gaan met het project.
“In het jaar dat we samenwoonden, voelden we hoe het is om er voor elkaar te zijn. We deelden lief en leed met elkaar, vierden verjaardagen samen en hielpen elkaar. Dat konden simpele dingen zijn, die je leven echt een stuk gemakkelijker maken, zoals iemand die even iets meeneemt voor je uit de supermarkt, een auto die je kunt lenen, iemand die ’s avonds voor je kookt, of die je kinderen naar school brengt als je ziek bent, of een afspraak hebt. Wij zijn zelfs getrouwd vanuit dit huis en ons kind is er geboren.

Een nieuwe familie

Het grootste leeftijdsverschil in de groep is 15 jaar, maar leeftijd is eigenlijk niet zo belangrijk. Bij de een is er een baby op komst, bij de ander zijn de kinderen al bijna tieners. Dat vraagt om wat aanpassingsvermogen. Je wordt familie van elkaar. En familie is niet altijd leuk, maar je bent er wel voor elkaar. Voor de lange termijn.”
Ook de kosten kunnen je in een woongemeenschap delen. Je hebt maar een wasmachine en grasmaaier nodig en je kunt sommige boodschappen groot inkopen. Als je een weekendje weggaat, is er altijd iemand om voor je kat te zorgen. Het haalt de druk er een beetje vanaf.
Terwijl Laura vertelt, kan ik me goed voorstellen dat deze manier van wonen, in een tijd waarin we allemaal zo druk zijn, rust met zich mee kan brengen. Je staat er ineens niet meer in je eentje (of met z’n tweeën) voor.

Een definitieve plek om te bouwen

Inmiddels hebben ze een plek gevonden voor het Oererf. “We kregen vanaf het begin hulp van de gemeente Bergen op Zoom. Zij vonden het project interessant en steunden ons. Daar hebben we echt geluk mee. Het plan is dat we een soort duurzame en ecologische rijtjeshuizen bouwen van 70 tot 100 m2. Doordat ze aan elkaar vastzitten, is het goedkoper om te bouwen. Elk gezin krijgt een eigen woning met een badkamer, keuken, kleine woonkamer en slaapkamers. Daarnaast komt er een gemeenschappelijk ruimte waar we samen kunnen zijn. En natuurlijk een tuin, een moestuin en geitjes. Op ons verlanglijstje staat ook nog een multifunctionele ruimte, waar ik bijvoorbeeld danslessen kan geven, maar waar ook lezingen en kleine huiskamerconcerten kunnen plaatsvinden. Zo kunnen ook anderen van onze woongemeenschap gebruik maken. Ook dat vinden we belangrijk”.

Meer informatie

Wil je meer informatie over het Oererf? Check dan de website www.oererf.org. Als je het leuk vindt om bij te dragen aan dit bijzondere project, dan kun je ook een donatie doen. In ruil daarvoor krijg je eeuwige dank én een leuke tegenprestatie.

Over de schrijver