Dit woonproject in Zuid-Frankrijk zoekt medebewoners

In de uitlopers van de Dordogne staat een oude boerderij. Hier woont Rinus van Ravenstein met zijn vrouw. Sinds 2011 zijn zij bezig om de boerderij te transformeren naar een zelfvoorzienende woning. Ze zijn op zoek naar medebewoners samen met hen willen genieten van deze bijzondere plek. We vroegen van Ravenstein naar hun inspirerende woonproject.
Wat is jullie achtergrond?
Ik begon ooit met welzijnswerk maar ben uiteindelijk overgestapt naar de zakelijkheid van administratie en belastingen. Mijn partner heeft altijd in de gehandicaptenzorg gewerkt. Hierin heeft zij de nodige ervaring opgedaan in biologisch tuinieren en machinaal houtbewerken. Daarnaast is zij BHV-er en gediplomeerd verpleegkundige en werkt ze als masseuse.
Jullie wonen op een bijzondere plek, wil je daar iets meer over vertellen?
In 2006 hebben wij een woning in Frankrijk gekocht. In Lot et Geronne om precies te zijn. Het huis ligt bovenop een heuvel en heeft mooie vergezichten over bos, wijnvelden, gras- en bouwland. Het was een ruïne met voldoende land om zelfvoorzienend te kunnen wonen. In de afgelopen tien jaar hebben wij een eenvoudige woning neergezet.
Hoe bent u hier terecht gekomen en wat heeft u sindsdien allemaal veranderd?
Onze zoektocht begon eigenlijk al 25 jaar geleden. We droomden er over om in een land met veel, licht, lucht en ruimte te wonen. Het leek ons mooi om een boerderij over te nemen maar dat was in die tijd financieel niet haalbaar. Bovendien waren onze kinderen nog klein.
In 2004 hebben we de zoektocht doorgezet. Via internet vonden we deze ‘woning’. Ondertussen is de ruïne veranderd in twee leefeenheden en een schuur. De voorwoning en de toren. De toren is zo goed als klaar en in de voorwoning zijn we gestart met het uitbreken van de oude vloer. We hebben er 2 slaapkamers gesitueerd en een doucheruimte. Tevens is het dak totaal vernieuwd en geïsoleerd met stro. In de schuur hebben we een compost toilet en een douche gemaakt. Zo is het voor gasten makkelijker om gebruik te maken van douche en toilet. Om water te verwarmen hebben we een palletkachel.

Afbeelding: Rinus Van Ravenstein
Afbeelding: Rinus Van Ravenstein

Welke rol speelt duurzaamheid in en om jullie huis?
Bij de sloop van de oude muren hebben wij de stenen bewaard. Deze hebben wij gebruikt bij het bouwen van de schuur en de toren. Oorspronkelijk was deze boerderij gebouwd met leem. Een fantastisch materiaal dat aan de binnenkant van de kleine muren weer terug komt. In de serre hebben wij verschillende technieken van leem toegepast. De dakisolatie is gemaakt van hennep en stro.
Verder hebben we een windmolen staan en gebruiken we zonnepanelen voor de stroom voorziening. Alle verlichting is op 12 volt, evenals de waterdrukpomp. Daarnaast hebben wij een kleine aggregaat. We gebruiken het water uit de put voor onze planten en om te douchen. Zodra het gefilterd is gebruiken wij dit water ook als drinkwater.
In de schuur hebben wij een composttoilet. Urine loopt via het riool naar een septictank. Vanaf daar gaat het naar een drainageveld waar het de grond in zakt. De menselijke mest laten wij 2 jaar verteren en gebruiken deze waardevolle stoffen voor planten en bomen
Jullie zijn op zoek naar medebewoners. Hoeveel mensen zoeken jullie en waar moeten zij aan voldoen?
Wij blijven regelmatig onze kinderen bezoeken in Nederland en merken dat wij nu met schapen, kippen, poezen, hond en bijen wel gebonden zijn. We kunnen niet meer samen weg. We zoeken daarom mensen die hier oprecht willen leven en de handen uit de mouwen willen steken. We vinden het belangrijk dat medebewoners ook hun eigen kwaliteiten willen benutten en ontwikkelen. Het lijkt ons fijn als we elkaar kunnen ondersteunen en versterken.
We denken dat het mogelijk is om hier met nog twee of drie koppels een mooi leven op te bouwen. Een leven waar iedereen een eigen woon- en leefplek heeft, waardoor we als betrokken buren kunnen leven op het Franse land. Eén van de belangrijkste voorwaarde is dat je jezelf financieel kunt bedruipen. Je moet bijvoorbeeld je eigen belasting, verzekering, telefoon en internet kunnen betalen.
Hoe zien jullie de toekomst van dit woonproject?
De komende jaren gaan we verder bouwen. Er wordt een groot atelier opgetrokken met groene eiken en strobalen. De fundering is gegraven en binnenkort gaan we het fundament storten. Als dat gedeelte klaar is, hebben we ruimte om bijeenkomsten te houden.
We willen graag een gedeelte van de dag werken met de dieren of in de tuin en boomgaard. Daarnaast kunnen we lezen, muziek maken, praten en discussiëren. Er is voldoende ruimte om tuinproducten te conserveren, om workshops te geven, om te dansen en nog veel meer. We willen spelen met de mooie kanten van het leven.
Wil je meer weten over dit bijzondere woonproject? Klik dan hier voor de site. Daar staat uitgebreid beschreven wat voor mensen zij zoeken en hoe je je aan kunt melden.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Rinus van Ravenstein
Afbeelding: Rinus Van Ravenstein
Afbeelding: Rinus Van Ravenstein

Over de schrijver

15 gedachten over “Dit woonproject in Zuid-Frankrijk zoekt medebewoners”

 1. lees nu pas dit (al oude) bericht.
  Zijn jullie nog steeds op zoek naar medebewoners?
  Zo ja, zouden jullie mij dan een pb-tje met een e-mailadres kunnen sturen voor nader contact?

 2. Gosh wat een interessant projekt. Zelf ben ik met mijn partner twee jaar terug ook in de Dordogne gaan wonen, vooral om mijn creatieve dromen te kunnen waarmaken. En zelfvoorzienend een andere levensstijl verder uit te bouwen, in verbinding met de natuur. Mijn partner heeft helaas na 5 maanden hier een beroerte gehad, en al hoef ik niet te bouwen, het is veel nu voor mij alleen, met de zorg en de dieren en mijn werk. Ook ik denk aan een samenwerkingsverband, mede om de dromen en taken samen te realiseren, maar ook dat het minder eenzaam zou zijn voor mijn partner.

 3. Even een noot voor de dames ‘Elly’ en ‘Versele’. Denk niet dat je te oud bent. Blijf bruisen tot het leven je vanzelf ‘weghaalt’. Ik ken dames van begin 80 (of ouder) die nog rondreizen etc. Geloof in jezelf en blijf genieten! Alleen is ook maar alleen. Zo kun je met en voor elkaar zorgen. Laat die beperkende gedachte los en leef to the max! 🙂
  Met heel veel liefde voor jullie.

 4. Vinden het een fantastisch initiatief, wij zijn 66 en dus al wat oud om nog die stap te zetten, maar wel veel goesting
  Hou ons op de hoogte
  Vriendelijke groeten
  Ivan en Clara Versele Roels

 5. als heb 16 jaar in de bossen geleefd mijn man is nu 2 jaar dood dus ik ben alleen ik jonger was meteen ben kunstenares houd van gezelligheid en de natuur maar ik ben 70 jaar nu

  1. wat leuk dat jullie wellicht kunnen samenwerken met dit goede initiatief, ben geintresseerd in jullie activiteiten.
   Wij hebben ook toevallig in de dordogne een kleine boerderij gekocht met campeergrond en spelen ook met de gedachte om muziek en dans te organiseren.
   Mijn dochter Mathilde Brugman is danseres en woonachtig in Utredht, heeft daar ook een dansruimte. wellicht leuk om elkaar te leren kennen.
   mischien kunnen we wat afspreken.
   groeten, Els.

  1. Hallo Pat, je hebt helemaal gelijk. Het is Lot et Garonne. Ik heb het niet in de gaten gehad. Het ging ons vooral om het verhaal, de sfeer en de plek.
   Groetjes, Els

 6. Prachtig project. Steeds meer van dit soort eilandjes…
  een netwerk van harmonie…
  wij zijn ook bezig.
  Liefs! Deirdre en Frans
  (ik heb een filmpje op youtube over leembouw op Ecolonie gemaakt waar we in 2015 op het festival waren.
  We zijn dol op leembouw
  en ik heb ook een gaaf bouwplan… nu nog gronden om het, misschien wel meermaals, op te realiseren..)
  https://youtu.be/O3D2JHH_c80

Reacties zijn gesloten.