Worm compost beter tegen plantenziektes

Vancour, Flickr.com
Vancour, Flickr.com

Biologische boeren kunnen hun oogst verbeteren door een wel heel bijzondere werknemer in te schakelen: de worm. Uit onderzoek van studente Allison Jack blijkt namelijk dat worm compost niet alleen een goede vorm van kunstmest is, maar ook helpt tegen plantenziektes.

Met haar ontdekking hoopt ze een nieuwe en milieuvriendelijke manier gevonden te hebben om gezonde planten te kweken.

Eerder onderzoek
Voor haar onderzoek borduurde Jack door op het onderzoek dat eerder al werd uitgevoerd door haar professor, Professor Eric Nelson. Jack wist aan te tonen dat vermicompost, een compostvorm die gemaakt is door verschillende soorten wormen, belangrijke micro-organismen bevat die zaden kan beschermen tegen infectie. De micro-organismen voegen iets toe aan de bodem dat ziektes onderdrukt, maar wat dat precies is, is nog niet duidelijk.

Van mest naar plantmedicijn
Eric Carr, een van Professor Nelson’s andere studenten, probeert hier achter te komen. Als zijn onderzoek succesvol is, dan wordt het in de toekomst mogelijk om afvalproducten als mest in te zetten als bodemverbeteraars die plantenziektes tegengaan. Hiervoor moet hij wel precies weten welk van de duizenden micro-organismen in vermicompost plantenziektes onderdrukken en hoe deze micro-organismen aan de compost onttrokken kunnen worden, om ze op grote schaal in te zetten.

Bron: Physorg.com

Lees ook:
Zwaartekracht geeft gratis energie en schoon drinkwater
Insecten leveren vervanger van plastic
Biozonnepaneel haalt inspiratie uit de natuur