Ninjatip tegen voedselverspilling: zelf wortels hergroeien!

wortel
Twee weken oude hergroeide wortel. Foto: eigen archief via Instagram

Kinderlijk eenvoudig en enorm leuk. Eerlijk toegegeven, we gaan niet de complete wortel hergroeien, maar alleen het wortelloof. Het geeft een enorme voldoening om te zien wat er nog uit een klein stulpje wortel komt, vooral omdat niet veel mensen weten dat hier nog ‘leven’ in zit! Het wortelloof kunnen we vervolgens gebruiken voor in de salade of als garnering op een gerecht. Naast een culinaire waarde, geeft dit natuurlijk ook een enorm mooi verhaal. Hoe tof is het namelijk om ingrediënten te serveren die jouw kinderen of jezelf hebben laten groeien?

Zelf wortels hergroeien doe je zo.
* ondertiteling aan te zetten in het filmpje, door op het knopje (rechts onderin) te drukken dat naast het knopje van de kwaliteit staat

Wat heb je nodig?
– het kontje van een wortel (daar waar het groen uit komt)
– een bakje
– water

Hoe doe je het?
Kinderlijk eenvoudig is een understatement. Het enige dat je hoeft te doen is het kontje (circa 1 a 1.5 cm van de wortel) in een bakje met water te zetten. Let er even op dat de wortel niet helemaal verdrinkt in het water. Vaak volstaat een laagje van max. 5 millimeter.

Let er vervolgens op dat de wortel niet droog komt te staan door elke derde dag ietwat water toe te voegen of te verversen, mocht het water smerig zijn geworden. Wees daarna geduldig en na één week zie je flinke sprieten uit de wortel komen.

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst  een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020