Wortelgekte: 750.000 kg goede wortels worden doorgedraaid als veevoer

De Wortels Uit De Noordoostpolder. Foto: Kromkommer
Foto: Kromkommer

Een partij wortelen van 750.000 kg bedoeld voor menselijke consumptie ligt te vergaan in de schuren van een boer uit de Noordoostpolder. Dat meldt Kromkommer, een organisatie die probeert voedseverspilling te gaan met o.a. een eigen soeplijn. Helaas lijkt deze verspilling geen incident, maar een vaker voorkomende praktijk.

Volgens Kromkommer is het een slecht winterwortel jaar geweest: “De oogst was van mindere kwaliteit. Je moet hierbij denken aan wat plekjes. Deze partijen zijn lastiger te verkopen. Door de warme winter is de vraag naar winterwortelen ook veel kleiner geweest dan anders. We aten tenslotte minder hutspot en erwtensoep. Met als resultaat dat de wortelen in de opslag blijven liggen. 750 ton alleen al bij deze boer.”

Omdat het nieuwe wortelseizoen voor de deur staat, wil niemand meer deze wortelen hebben. De boer kan alleen nog de wortelen verkopen als veevoer. Goed dat de wortels toch opgegeten worden, maar een goede oplossing is het niet, aldus Kromkommer: “Dit waren perfect eetbare wortelen, kwalitatief goed en geproduceerd voor menselijke consumptie. Daarbij lijdt de boer ontzettend veel verlies. Maandenlang heeft hij hard gewerkt om de lekkerste wortelen te telen. Die hij nu in rook ziet opgaan.”

Via andere kanalen bereiken ons berichten van vergelijkbare verhalen van boeren die met grote partijen wortelen blijven zitten. Laten we hopen dat dit eten niet in de afvalbak verdwijnt.

Lees het hele artikel op de website van Kromkommer

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Crowdfund mee met No Waste Daisy en ontvang het Grote Keukenboek tegen voedselverspilling
Eerste anti-voedselverspilling restaurant opent deuren in Nederland

Over de schrijver

2 reacties op “Wortelgekte: 750.000 kg goede wortels worden doorgedraaid als veevoer”

  1. dat hij die te koop zet op internet, ik wil er wel, en zo zullen er nog mensen zijn. Er wordt veel te veel verspild, ik word daar niet goed van

  2. Pingback: Wortelgekte: 750.000 kg goede wortels worden doorgedraaid als veevoer | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.