Wubbo Ockels: “De Nederlandse staat blundert”

001Het kon je bijna niet ontgaan zijn afgelopen vrijdag: TEDxAmsterdam was ging van start! Inspirerende keynotes kwamen onder andere van staatssecretaris Frans Timmermans, HKH Mabel van Oranje, designer Christien Meindertsma, fotograaf Hans Aarsman en vele anderen. Oud-astronaut en hoogleraar Wubbo Ockels maakt zich zorgen over de wijze waarop Nederland technologische innovatie stimuleert. Investeringen in onderwijs en duurzame energie zouden tekort schieten.

TEDx Amsterdam maakte gisteren zichtbaar veel optimisme en enthousiasme los bij bezoekers. Ook ex-ruimtevaarder en TED-spreker Wubbo Ockels vertelde na afloop erg blij te zijn met de komst van het inspiratie- en innovatiecongres. “Het is een genoegen, het maakt een mens blij. Je ziet dat er een behoefte is aan een inspirerende, vrije intellectuele manier van denken. Ik vind dat heel gezond.”

‘Regering bakt er weinig van’

Ockels hoopt dat het congres enigszins tegenwicht biedt tegen het, volgens hem, weinig tot innovatie inspirerende overheidsbeleid. “Op universiteiten zoals de TU Delft lopen nog steeds studenten rond die internationaal de toon kunnen zetten. Aan de kwaliteit van het individu ligt het dus niet. Maar ik maak me wel zorgen. De Nederlandse regering bakt er weinig van als het gaat om het stimuleren van de kenniseconomie. Studenten hunkeren momenteel naar kennis en dan gaat Den Haag juist bezuinigen op onderwijs. Ik vind het een blunder.”

Ockels2

Te weinig investeringen in duurzaam

Met de CO2-top in Kopenhagen op de kalender, vindt Ockels ook dat Nederland nog te weinig kansen schept om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. “Kopenhagen is natuurlijk op zich een goed initiatief, maar intussen lopen we zelf achter met het ontwikkelen van duurzame technologie. Ook daar moet de overheid meer in investeren.” De ex-astronaut vindt tevens dat politici ‘uitspraken doen met weinig inhoud’. “Dan is het weer ja, dan is het weer nee. Telkens twijfelen ze of ze fors gaan inzetten op zonnepanelen. Wat ze zeggen is allemaal gewoon nooit echt helemaal waar.”

Meer over TEDxAmsterdam is te vinden op Idealize.nl

Over de schrijver