Wyke wordt vegan…

Het lijkt een kleine stap: van vegetariër naar veganist, maar toch blijkt dit in de praktijk lastiger dan gedacht. Alle documentaires als What the health en Cowspiracy ten spijt. Ik houd namelijk van kaas. Maar echt! En een leven zonder kaas lijkt me gewoon, nou ja, niet zo leuk. Bovendien maak ik me zorgen over alle vitaminen en mineralen, die ik mogelijk tekort kom in een veganistisch dieet. Want hoewel ik van koken houd, komt het er in de praktijk nogal eens op neer dat ik er eigenlijk geen tijd voor heb. En als je gezond veganistisch wilt leven, hoort daar uiteraard een uitgebalanceerd dieet bij. En daarover gesproken: hoe ga ik ooit nog bij vrienden aankloppen om gezellig een vorkje mee te prikken? Ik zie de stressvlekken al in hun nek opkomen…

Maar toch. Er klinkt al jaren een stemmetje in mijn achterhoofd dat het eigenlijk niet bij mijn principes vindt passen om wel boter, kaas en eieren te eten. En hoewel ik al lang geleden ben overgestapt op plantaardige melk en ik eieren eigenlijk alleen maar bij vlagen eet, bleef het daarbij. Tot ik deze week op een ochtend wakker werd en besloot het gewoon te gaan doen.

Salade E1528122690309

De vegan revolutie

En daarin ben ik niet de enige, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Veganisten. Zij schatte het aantal vegans in ons land begin dit jaar op 100.000.  Nog nooit hadden er zoveel mensen meegedaan aan de Vegan Challenge als vorig jaar. En nog nooit kwamen er zoveel vegan eettentjes bij als in 2017.
Uit onderzoek van de Koninkijke Horeca Nederland (KHN) blijkt dat 70% van de horeca ondernemers zegt dat gasten steeds vaker om vegan gerechten vragen. In het vakblad Entree vertelt culinair trendwatcher Anneke Ammerlaan dat er in ‘normale’ restaurants veel meer met vegan gerechten geëxperimenteerd wordt. Een aantal sterrenrestaurants heeft zelfs een volledig vegan menu naast de gewone kaart. Maar ook de vegan kookboeken vlogen de winkel uit het afgelopen jaar.

Vegan Celebrities

En dan heb ik het nog niet eens over al die celebrities, die uit compassie en dierenliefde volledig veganistisch zijn gaan eten. Denk aan Miley Cyrus, Ariane Grande, Jennifer Lopez, Beyoncé, Woody Harrelson, Ellen Degeneres, Anne Hathaway, Bill Clinton, Brad Pitt, de zujes Serena en Venus Williams… Afijn, je snapt mijn punt. Vegan is hip & happening. Sterker nog: er lijkt een ware vegan revolutie gaande te zijn en daar wil ik graag aan meedoen.

Serena Williams E1528122286951

Redenen om veganist te worden

Daarom heb ik me nog één keer verdiept in alle redenen om over te stappen op een vegan dieet. Kort gezegd: het is beter voor je gezondheid, de dieren, het milieu en je medemens. Dat zit zo:

 • Dieren worden gefokt, opgesloten, uitgebuit en vroegtijdig gedood. En dat allemaal zodat wij voor een redelijke prijs elke dag een lap vlees op ons bord kunnen leggen. Op mijn 18e besloot ik daarom al vegetariër te worden, maar voor boter, kaas en scharreleieren hoefde niemand dood. Dacht ik. Toch werden bokjes en haantjes rucksichlos naar de slacht gebracht, omdat ze niet ‘nuttig’ zijn. Ook worden kalveren bij hun moeder weggehaald, zodat wij de koemelk kunnen consumeren. Daar klopt toch iets niet. Dieren zijn tenslotte geen product, maar levende wezens, die je met respect moet behandelen. En waarom zou je dat wel bij je hond en kat doen, maar niet bij een koe of geit?
 • Voor de productie van vlees wordt op grote schaal soja geproduceerd. Om één kilo vlees te produceren heb je meerdere kilo’s veevoer nodig. Om de honger in de wereld te lijf te gaan, zou het dus efficiënter zijn om deze grond te gebruiken als landbouwgrond voor mensen in plaats van soja voor dieren. Nog helemaal los van het feit dat er regenwoud gekapt wordt voor deze veevoer-velden.
 • Kaas heeft een grotere impact op het milieu dan ik dacht. Milieucentraal stelt dat het vergelijkbaar is met dat van rundergehakt of lamsgehakt. In dit gehakt worden ook restproducten en melkkoeien verwerkt, dus de impact van het gehakt is minder groot dan dat van rundvlees en lamsvlees (de grootste boosdoeners volgens Milieucentraal). Maar toch: het effect is er.
 • Maar ook voor je gezondheid kan een vegan dieet voordelen hebben. Vegans hebben vaak een goed cholesterol gehalte, een prima bloeddruk en minder kans op obesitas. Maar dat kan ook komen, omdat vegans over het algemeen bewuster leven, niet roken en meer bewegen. Het is, kortom, niet bewezen dat de gezondheidsvoordelen puur en alleen het gevolg zijn van een vegan dieet. Maar zelfs het voedingscentrum adviseert om meer plantaardig te eten.

Taart E1528122745973

Galgenmaal

Ondanks alles voelt het een beetje alsof ik mijn galgenmaal aan het bereiden ben als ik mijn koelkast leeg trek. Van mijn laatste kaas en eieren maak ik mijn favoriete preitaart en wentelteefjes. Daarna is het klaar. Zou het klaar moeten zijn. Want nog geen dag later bestel ik per ongeluk een Griekse salade met feta bij mijn vegetarische gerecht. Oeps…nog even inkomen dus.
De komende weken ga ik op zoek naar vegan adresjes, recepten, tips om het vol te houden, apps om daarbij te helpen en vooral ook naar advies om gezond vegan te eten. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik straks een tekort aan eiwitten, ijzer en B12 opbouw als ik niet elke dag een uur in de keuken sta.
Heb je tips voor me? Laat dan vooral een bericht achter.

Over de schrijver

10 gedachten over “Wyke wordt vegan…”

 1. Pingback: Hoe eet ik minder vlees? - hetkanWEL

 2. Pingback: 'Dosia bakt vegan' laat zien hoe lekker vegan bakken kan zijn - hetkanWEL

 3. Gewoon minder dierlijk en meer plantaardig eten, daarvoor hoef je geen veganist of vegetariër te worden. Trouwens, voor de dieren scheelt het al een heleboel als je biologisch (zuivel, eieren, vlees, maar ook de plantaardige levensmiddelen) eet.

 4. Succes Wyke! Ik doe met je mee. Ik vind yoghurt en kwark laten staan het moeilijkst, maar als ik aan al die kalfjes denk die alleen voor mijn zui el direct na de geboorte van hun moeder worden gescheiden dan heb ik direct geen zin meer.

 5. wel grappig dat er dan een avocado als plaatje bij staat. Dat is geloof ik qua milieu niet zo’n hele beste en voor moedertje aarde moeten we ook respect hebben. Sowieso is de diversiteit aan groenten, noten en zaden die nodig is voor veganisten op grote schaal ook slecht haalbaar. Insecten lijken een goed alternatief, naast veel hollands traditioneel eten – vooral allerlei koolsoorten.
  Tot slot nog wat ander azijn: Bill Clinton is voornamelijk gestopt vanwege de hartproblemen die hij had en de vroege sterfte door hartfalen in zijn gehele familie. Dat is ook de strekking van het voedingscentrum: Minder vlees, meer groenten. En ik ben zelf dan voorstander van meer vet en weinig suiker. Eskimos eten periodiek alleen vette zeehonden die vol zitten met onverzadigd vet, maar die zijn ook kerngezond, net als die veganisten… Volledige verhalen, niet de krenten uit de pap…
  Dat vegans minder kans op obesitas hebben komt omdat er nauwelijks vet in het vegan dieet zit; je moet daar erg je best voor doen, zoals je zegt. Terwijl vet de belangrijkste brandstof in het lichaam is, vandaar die grote opslagmogelijkheid. Japanners worden voorlopig nog steeds het oudste, net als Koreanen en die eten veel groenten en vis. Oud nieuws.

 6. Nee hoor ben veganistisch en kan heel veel lekker eten. en heb dan ook meer energie dan toen ik nog vlees at
  ik denk ook niet dat het een hype is maar meer een bewustwording want het is tenslotte ook beter voor mens dier, en milieu

 7. Ik ben bijna 6 jaar veganist en heb er geen problemen mee gehad. Toen ik wakker werd en de gruwelijke wreedheden, martelingen, leed en dood dat eten op mijn bord teweeg bracht zag, ben ik overnight plantaardig gaan eten. Héérlijk! Voel me veel beter, ook omdat ik nu weet niet meer mee te doen aan het om zeep helpen van dieren en planeet. Ik begrijp helemaal niets van mensen die daar moeite mee hebben. Al dat leed voor een beetje plezier en je smaakpapillen. Wat een waanzin! Kaas is moeilijk omdat het zwaar verslavend is. Er zit casomorphine in en dat is net zo verslavend als opiaten. Werkt op hetzelfde deel in je hersenen. Logisch. Afkicken dan maar. Alles is in plantaardige versie te krijgen en net zo lekker. Iemand die een beetje verantwoording voelt voor leven, de planeet en de toekomst van ook de volgende generaties, verdiept zich hierin en eet ook gewoon plantaardig. Er is eigenlijk geen enkel excuus en ook geen discussie. Veganisme is nu en de toekomst, omdat het respect voor leven en moeder aarde betekent. We hoeven allang niet meer te doden om te overleven. Dat doet de mens enkel en alleen voor plezier. En dat tijdperk komt eindelijk aan zijn einde. Het eetpatroon van nu is namelijk niet vol te houden. Niet voor de dieren, het milieu, gezondheid en een eerlijke wereld voedsel verdeling. Ik hoop alleen dat de rest ook op tijd wakker wordt, want het gaat snel bergafwaarts. Als we met zijn allen de schouders eronder zetten zou dat kunnen lukken. Ik ben alleen bang dat de mens smaak, geld, gewoonte en traditie belangrijker zal blijven vinden. Evolueren doen we blijkbaar alleen als het ons uitkomt en iets oplevert. Slavernij heeft 400 jaar geduurd, vrouwen- en gayrechten zijn we nog mee bezig. Dierenrechten staat nu gelukkig ook hoog op de lijst. Wij vechten door voor een betere wereld voor alles dat leeft. Dat noemen we namelijk rechtvaardigheid. Mens en dier hebben allebei gevoel voor angst, lijden en liefde. We hebben allebei een hart, hersenen, bloedsomloop en centraal zenuwstelsel. Een levend wezen doden dat niet dood wilde, ofwel een hart met opzet laten stoppen met kloppen is voor mij moord. En wereldwijd beginnen steeds meer mensen daar over na te denken. Gelukkig! Veganisme is samen voor een betere wereld!

 8. Dit is een hype met een goede reden. Een gezonde trend voor mens, dier en milieu die door steeds meer mensen wordt opgepikt. Ga dus vooral in deze hype mee, en zeg niet klakkeloos nee alleen omdat je iets tegen het woord hype hebt.

 9. Ga nooit met de hype mee. Ik word dus nooit veganist of wat dan ook omdat het nu in is. Ik zie mensen om mij heen helemaal gek doen. Ach ja, zo gaat het he, kuddegedrag

  1. Het is niet in, het is opkomend. Totdat bijna iedereen veganist. Niet omdat het zielig voor de dieren is, maar omdat de broeikasgasuitstoot van koeien(methaan) het milieu fataal wordt. En het milieu dat zijn Wij. Dus moeten we wel.

Reacties zijn gesloten.