Wyke wordt vegan…. en leert de basisprincipes van het vegan koken

Dit weekend was ik op het Veggie Festival in Amsterdam. Het absolute hoogtepunt daar was de aanwezigheid van het nieuwe restaurant Yerba. De chef bood een driegangenmenu aan met verrassende gerechten waarbij alles van de plant gebruikt werd. Denk aan salade van brocolli, waarbij ook de zaadjes en de bladeren een rol spelen. En ijs gemaakt van de schillen van asperges met een zachte anijssmaak. Een prachtig voorbeeld van hoe gevarieerd, gezond en lekker de plantaardige keuken kan zijn. Ik verheug me op vele toekomstige bezoekjes hier.  

Natuurlijk is het overbodig te zeggen dat ik dit soort dingen thuis niet voor elkaar krijg. Niet alleen mis ik de nodige kookervaring, maar ik mis vooral ook de tijd en het geduld om er iets moois van te maken. Het vegan koken is dan ook iets waar ik als kersverse vegan nogal tegenop keek. Ik had visioenen van gerechten waarvoor ik uren in de keuken zou moeten staan, maar niks blijkt minder waar te zijn.

Veganiseer je maaltijd

Vegan Koken

Het begon er al mee dat Lisette Kreischer me geruststelde met de mededeling dat je eigenlijk bijna alles wat je ‘normaal’ kookt, kan veganiseren (mooi woord trouwens!). Dat betekent dat je gewone room door bijvoorbeeld kokosroom vervangt en in plaats van stukjes kaas, stukjes gekruide tofu of tempeh door je salade doet. Easy breezy, zo ontdekte ik de afgelopen week.

Vegan koken als ontdekkingstocht

Haar tweede tip was om het vegan koken te zien als één grote ontdekkingstocht vol avontuur en verrassingen. Dat hielp. Niet alleen struinde ik het internet af naar recepten, tips en blogs, maar ik dook ook even de boekhandel in om door de vele vegan kookboeken te bladeren. Het water liep me in de mond.

Koken met aandacht

Vegan Koken

Wat ik merkte, was dat ik door het nemen van deze vegan afslag ineens weer met mijn volle aandacht ging koken én eten. Hierdoor kreeg ik er niet alleen meer lol in, maar creëerde ik ook meer rustmomenten op mijn dag. Ik kreeg het gevoel dat ik weer goed voor mezelf zorgde door deze hernieuwde aandacht voor het koken. Eten was ongemerkt de sluitpost geworden op mijn to-do lijstjes en werd nu ineens weer op de eerste plaats gezet. Dat beviel me wel: ik voelde me er fitter en lichter door.

Heb je voorraadkast op orde

Natuurlijk kost het koken en bedenken van gerechten me nu meer tijd dan voorheen. Maar dat komt, omdat het nieuw voor me is en (nog) niet op de automatische piloot gaat. “Het is even wennen,” zegt Jolijn Pelgrum van Vegadutchie.  “Mensen denken vaak dat je uren in de keuken moet staan voor een goede vegan maaltijd. Maar ik zorg er gewoon voor dat mijn voorraadkast goed aangevuld is. Granen, edelgistvlokken, bonen en havermelk heb ik altijd in huis. Als je dan aan het begin van de week een goede dressing maakt met bijvoorbeeld tahin, hoef je eigenlijk alleen maar wat groente in de oven te doen en rijst te koken voor een goede, snelle maaltijd.”

Plannen geeft rust

Vegan Koken

Elke verandering kost inspanning, wat het ook is. “Plannen geeft wel rust,” vertelt Jolijn. “Dan hoef je niet elke keer aan het einde van je werkdag te bedenken wat je nu weer moet eten. Dus ga op zoek naar recepten, die je super lekker vindt en leer er bijvoorbeeld drie uit je hoofd, zodat je altijd last minute nog boodschappen kan doen om even snel een lekkere vegan maaltijd op tafel te toveren. Een pasta pesto, pompoensoep of tosti met hummus is zo gemaakt en heerlijk.”

Houd er plezier in

De tip van eigenlijk iedereen die ik tot nu toe spreek, is: houd er plezier in! En dat lukt tot nu toe super goed. Niet alleen krijg ik veel positieve en nieuwsgierige reacties, ik ben ook iets nieuws aan het leren. Iets waarvan ik dacht dat het niet te doen zou zijn, maar wat eigenlijk 100% meevalt. Een ervaring die ik van meerdere vrienden hoor, die een jaar geleden al de overstap hebben gemaakt en nooit meer terug willen.

Heb jij nog tips voor de beginnende vegan? Laat het me dan vooral weten.

Over de schrijver

3 gedachten over “Wyke wordt vegan…. en leert de basisprincipes van het vegan koken”

  1. Pingback: Vijf vegan blogs die je niet wil missen

    1. Uit een pak misschien niet, maar als je veganistische pesto Albert Heijn googelt vind je een potje van 135 gram voor €2,49.

Reacties zijn gesloten.