Wyke wordt vegan… tips voor de reizende vegan

Inmiddels ben ik bijna een maand vegan. Niet dat ik de dagen aan het tellen ben, want tot nu toe bevalt het veganschap me uitermate goed. De reacties van mensen zijn tot nu toe honderd procent positief, ondersteunend en nieuwsgierig. Ik begin langzaam een nieuwe kookroutine te ontwikkelen waarbij ik allerlei nieuwe gerechten ontdek. Ik mis mijn kaas eigenlijk nauwelijks. En ik beeld me in dat ik me fitter en lichter voel sinds ik alleen nog maar plantaardig eet.

Bovendien las ik in de krant dat uit onderzoek van Oxford University blijkt dat vegan worden waarschijnlijk veruit het beste is wat je voor de planeet kan doen. Het heeft meer impact dan het laten staan van de auto of het vliegtuig en het kan je ecologische voetafdruk met bijna driekwart verminderen. Dat is goed om te weten, zeker als je bedenkt dat ik net het vliegtuig heb genomen naar de andere kant van de oceaan. Met mijn kersverse vegan lifestyle compenseer ik dus hopelijk het broeikaseffect van mijn vlucht een beetje.

New York City

Ik ben in New York City en ik zou willen zeggen dat dit veruit de makkelijkste reisbestemming is voor een vegan. De menukaarten van restaurants en café’s staan vol met glutenvrije, lactosevrije en vegan opties. Niemand knippert hier met z’n ogen als je een gerecht lichtelijk wil aanpassen naar een vegan versie. In café’s staan naast de gewone muffins en scones ook de vegan versies uitgestald. En op je bagel kan je gewoon tofu-creamcheese smeren, of tofini, zoals ze het in sommige restaurants noemen.

Vegan Metro E1529941272253
In De New York Metro

 

Hangry vegan

Toch kwam ik gisteren onvermoed in een situatie terecht waarin ik honger had en er in de verste verte géén vegan optie te bekennen was. Ik had de boot genomen naar Governor’s island, vroeger Noten Eylandt geheten, om er met een vriendin een middagje van de zon en het uitzicht te genieten. Er is daar een foodplaza met foodtrucks, die vooral chickenwings, hamburgers, crèpes en ijsjes serveerden. Had ik al gezegd dat ik honger had? En dat ik bij tijd en wijle enorm ‘hangry’ kan worden, oftewel bloedchagrijnig van honger?
Heel even was ik in staat om al mijn nieuwe principes overboord te gooien en een mozzarella-tomaat-basicilum sandwich te bestellen. Maar ik deed het niet. Wel besloot ik de volgende keer beter voorbereid op pad te gaan en verzamelde ik tips voor de reizende vegan:

1.Kies een veganvriendelijke bestemming

De ene bestemming is de andere niet. Dat is duidelijk. Daarom heeft CNN vorig jaar de meest vegan vriendelijke steden op een rijtje gezet. Zo werd Portland door Peta uitgeroepen tot de nummer één vegan stad van de Verenigde Staten. En werd Berlijn uitgeroepen als de Vegan hoofdstad van Europa.

2.Verken je omgeving

Als je op reis gaat, google dan alvast waar de beste vegan tentjes zitten op de plaats van bestemming. Er zijn online veel lijstjes te vinden met de beste vegan restaurants en café’s van de betreffende stad. Ook op Social Media vind je veel als je op #vegantravel zoekt. Je kan ook gebruik maken van de app Happy Cow, die je vegan en vegetarische restaurants en winkels in je omgeving laat zien.
Lost In Translation

3.Leer de taal

Het is altijd handig om in de taal van het land van bestemming duidelijk te kunnen maken dat je veganistisch eet. En leg dan vooral ook uit wat dat betekent. Ik herinner me dat ik als vegetariër in Zuid-Amerika bijvoorbeeld regelmatig te horen kreeg dat kip de beste vegetarische optie was. Kip werd daar namelijk niet als ‘vlees’ gezien. De app veganagogo helpt bij het vertalen van vegan linguo. Je kan ook de app veganpassport gebruiken voor vertalingen.

4.Ga op zoek naar vegan travelblogs

Op deze blogs kan je allerlei tips vinden van vegan reizigers. En geloof me: als je er even voor gaat zitten, vind je meer vegan travel blogs dan je voor mogelijk houdt. Zo kwam Wanderpig met de beste 48! vegan blogs van 2017. En op Vegantravel vind je verschillende bloggers met tips voor diverse steden.
Snack E1529941869607

5.Neem altijd een snack mee

Voor de onverwachte situaties waarin geen vegan eten voorhandig is, maar honger wel op de loer ligt: neem vegan snacks mee. Denk daarbij aan noten, (gedroogd) fruit, rauwkost, een energiereep, (zelfgemaakte) vegan bananenbrood, crackers of gewoon een boterham.
Heb jij nog tips voor de vegan reiziger? Deel ze dan vooral met ons!  

Over de schrijver

2 gedachten over “Wyke wordt vegan… tips voor de reizende vegan”

  1. Bijna 20 jaar geleden werd ik bijzonder verrast door de mogelijkheden in Nieuw-Zeeland. Werkelijk elk eettentje, restaurant en café had vegan opties en ook plantaardige melksoorten in koffie en smoothies. Een feest als je, zoals ik, geen vlees eet en vrijwel geen alcohol drinkt. Gelukkig is dat ook hier wel aan het veranderen, maar helaas nog niet overal.

  2. Met alle respect voor de leefstijl van Wyke Potjer heb ik bedenkingen bij het compenseren van je ecologische voetafdruk van reizen, met name vliegen, door vegan te zijn. Het klinkt leuk, maar de werkelijkheid is, dat je al je goede bedoelingen van één jaar in één klap verpest met een vliegreisje naar New York.
    Jammer dus, want het ziet er goed uit, geen auto, minimaal plastic, biologisch eten, vegan…..

Reacties zijn gesloten.