Yoghurt helpt Tanzanianen in de strijd tegen HIV


Praat mee op Twitter! Gebruik #probiotica in je tweet
De 56-jarige Elizabeth Gabeal uit Tanzania gaat elke ochtend aan het werk in een kleine gemeenschapskeuken in haar dorp in de regio Mwanza. De ruimte staat bekend als jiko la maziwa imara, Swahili voor ‘de keuken voor krachtige melk’. Daar maakt ze yoghurt die ze verkoopt aan familie en kennissen.
In Tanzania zijn yoghurtmama’s als Gabeal een fenomeen. De yoghurt die ze maken, is rijk aan voedingsstoffen en gunstige bacteriën ofwel probiotica. Dat is in Tanzania van onschatbare waarde, vooral voor de naar schatting 800.000 mensen die besmet zijn met HIV. Probiotica kunnen onder meer darmklachten bij aids verminderen.
‘HIV-gerelateerde diarree verdwijnt binnen twee dagen’, vertelt Gregor Reid, een Canadese arts die in Tanzania melkzuurbacteriën bestudeert. Als mensen met een HIV-besmetting probiotica nemen, stabiliseert het aantal T-cellen, witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem, waardoor aids zich minder snel ontwikkelt. ‘Daarnaast zien we dat patienten die de yoghurt nemen zich beter voelen, in gewicht toenemen en dat huiduitslag verdwijnt’, meldt Reid. ‘Dat is in een land waar dure medicijnen voor velen onbereikbaar zijn van cruciaal belang.
Een probioticum is een bacterie die de gezondheid bevordert. Van nature komen ze voor in de darmen en op de huid, maar ook via voeding zoals zuurkool krijgen we probiotica binnen. Daarnaast zijn er commerciele yoghurtdrankjes, zoals Activia en Yakult, en supplementen. Probiotica houden in de darm plekjes bezet, waardoor schadelijke bacterien geen kans krijgen zich te hechten. Ze verminderen de kans op diarree en helpen hardnekkige darmontstekingen te genezen.
Voor de Tanzanianen is er nog een reden om de yoghurt te nemen. Bij gezonde mensen verkleinen ze de kans op een HIV-besmetting. De probiotica kunnen via de darm ook in de vagina terechtkomen, waar ze de kans verminderen op vaginale infecties die een risicofactor voor de overdracht van het HIV-virus vormen. Reid concludeert: ‘Probiotica helpen om de overdracht van HIV te verminderen.’ | De Nederlandse Yoba4Life Stichting promoot de productie van probiotische yoghurt in Oeganda. Zie http://www.yoba4life.nl.
Het zomernummer van Ode ligt nu in de winkel en is te verkrijgen bij AKO, Bruna of de boekhandel en voor de iPad via de app “Tijdschrift”. Bestellen kan ook via 0251 257927.
Meer lezen?
De grieken als pioniers naar een betere economie
Hoe voedsel verschillen overbrugt en communicatie op gang brengt
Zo maak je bedrijven sociaal en levend
 


Volg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts 15 euro.

 

Over de schrijver