Deze twee vrienden verkopen zachte en zoete dadels uit een oase

Twee vrienden uit verschillende windstreken, die graag laten zien dat het (in dit geval letterlijk!) vruchten afwerpt om open te staan voor elkaars cultuur. Zij plukken en verpakken een nieuw ras verse dadels en veroveren daarmee de Europese markt.

Zachte en zoete dadels

Yogi uit Nederland & Yousef uit Saudi-Arabië verkopen met hun bedrijf Yogi & Yousef verse en zachte Dalia Sukkary dadels in Europa. De Dalia Sukkary is een unieke dadelsoort, die ze aan consumenten verkopen voor bij het ontbijt, de borrel, in een salade of ander gerecht of als tussendoortje. De reststromen verkopen ze aan bakkers en voedselproducten als natuurlijke zoetstof. Op die manier wordt er geen dadel verspild. Alle producten zijn volledig plantaardig en een alternatief voor suiker.

Een alternatief voor suiker

Een dadel is de vrucht van de dadelpalm en er zijn zo’n 400 soorten. Ze groeien in trossen aan de vrouwelijke bomen en hebben een harde pit. Je kunt de dadel vers of gedroogd eten. In Nederland doen we dat laatste vooral. De dadel is een bron van vezels, vitaminen (A, B,C,E en K), mineralen (calcium, ijzer, zink, mangaan, koper, magnesium en kalium) en antioxidanten. Daarnaast geven ze je energie en snel een verzadigd gevoel.

Dadels uit een oase

De dadels van Yogi & Yousef groeien in een oase in de woestijn van Saudi-Arabië. Van augustus tot en met september kunnen ze geoogst worden. Dan hebben ze ook meteen de hele voorraad voor het hele jaar te pakken. Na het sorteren worden de dadels van Yogi & Yousef verpakt, direct gekoeld en geëxporteerd naar Nederland, waar ze verkocht worden als gezonde snack en als natuurlijke zoetmaker voor onder andere repen, koek en taarten.

Samen in een snackbox

Yogi & Yousef begonnen hun bedrijf in 2013 door 3 ontpitte dadels in een snackbox op de markt te brengen. Als een gezond alternatief voor de ongezonde snacks en repen. Omdat de dadels goed in de smaak vielen, breidden ze het assortiment uit met grotere verpakkingen, maar ook met natuurlijk gezoete chocopasta’s, chocoladedadels en dadelsiroop.

dadels van yogi en yousef

Biologische dadelteelt

Dit jaar willen Yogi & Yousef 730.000 kilo oogsten en volgend jaar 1.000.000 kilo. Maar ze willen ook overstappen naar een volledige biologische dadelteelt. En dat mensen daar een succesverhaal in zien, werd duidelijk toen Yogi en Yousef binnen anderhalf hun doelbedrag van 700.000 euro aan financiering opgehaalden via het duurzame crowdfundplatform Oneplanetcrowd. En inmiddels loopt het al op tot een miljoen. Als je snel bent, kun je misschien nog meedoen.

Zo kun je in dadels én de transitie naar biologische dadelteelt door een lening te verstrekken met een rente van 5% + 1% webshoptegoed (uitgekeerd na afronding van de campagne) met een looptijd van 19 maanden.

Zou jij interesse hebben om te investeren in een duurzaam project, zoals dat van Yogi & Yousef?

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020