You-isme: “you” is het nieuwe “me”

Screen Shot 2013 01 04 At 14.58.25Of we bang moeten worden voor de agressie in de samenleving, vroeg iemand uit het publiek aan Jan Rotmans. De hoogleraar transitiekunde had net een inspirerend verhaal verteld over zijn boek ‘In het oog van de Orkaan’, over de crises waarin onze samenleving verkeert en de kansen die dat biedt voor een duurzamer maatschappij. ‘We zijn er al bang voor’, was zijn weinig opbeurende antwoord. En hij heeft gelijk; kijk maar eens naar alle repressieve maatregelen die getroffen worden of geëist.
Maar gelukkig is er verandering op komst. Want behalve dat deze crises leiden tot allerlei technologische innovaties, leiden ze ook tot sociale innovaties, tot vernieuwingen in de manier waarop wij met elkaar omgaan. We gaan ons weer anders tot elkaar verhouden.
You-isme
Want het gaat de komende jaren weer om wij, om jou en mij. En niet meer om ik. We kunnen zaken niet meer alleen aanpakken, daarvoor zijn de problemen te groot, en we willen het ook niet meer alleen aanpakken. Samen gaan we het doen. Het individualisme heeft afgedaan: You is het nieuwe me. Delen, samen-werken, samen-leven, samen-doen, allemaal kenmerken die bij dat You-isme horen.
Langzaam maar zeker
Om al te veel optimisme te temperen – al heb ik een zonnig karakter van nature- laten we niet te vroeg juichen. De trend is onmiskenbaar, maar het zal nog jaren duren eer de hele maatschappij daarvan doordrongen is. Het is nog maar een kleine groep mensen dat het idee van ‘samen en wij’ omarmt. En heel, heel langzaam zal dat doorsijpelen naar de grote massa, pas over jaren – 10, 15, 20 jaar – zal iedereen ervan overtuigd zijn dat individualisme en z’n uitwassen passé zijn.
Die grote beweging is overigens van alle tijden, zo werkt het simpelweg in de maatschappij. Waar die verhuftering dan vandaan komt, die nog steeds hoogtij viert? Van het yuppendom uit de jaren 80 van de vorige eeuw dat ‘ik-ik-ik’ vooropstelde, niet naar de ander keek en pakken wat het pakken kon.
Laten we niet al te somber afsluiten, want zeg nu zelf: het belooft toch en supertijd te worden voor en door voor en door social changemakers? We wachten niet meer af totdat van hogerhand iets geregeld wordt of aangeboden, we doen het helemaal zelf. Met z’n allen. Het You-isme- is de overkoepelende  trend voor deze tijd. Het individu is uit, samen is in. En dat zie je werkelijk overal.
Lees ook
Trends in social innovation 2013
Trends in social innovation 2013, deel 2
<em>Inspiring people to be part of a better world, is het motto van Petra Kroon, social journalist. Via verschillende media vertelt ze over social change. Daarnaast is ze trendanalist op het gebied van social innovation, waarover ze (vooral) online publiceert. Ze is oprichter van The Social Reporters, een netwerk van mediamensen die via social media het verhaal van organisaties laat horen. Meer lezen: www.goedgeefs.nl

Over de schrijver