Yournalism start crowdfunding voor onderzoek naar aardbevingen in Groningen

Beeld van aardgas molecuul, vlakbij Slochteren, Groningen. Foto: Detlef Schobert, Flickr
Beeld van aardgas molecuul, vlakbij Slochteren, Groningen. Foto: Detlef Schobert, Flickr
Het medium voor onderzoeksjournalistiek Yournalism gaat een project starten naar de aardbevingsgebieden in Groningen. Het publiek wordt opgeroepen bedragen tussen €5 en €100,- te doneren. Bij genoeg donaties aan het project kan een journalist een maand lang onderzoeken wat er precies gaande is in de desbetreffende gebieden in Noord-Oost Groningen.

Door decennia van gaswinning is er in het noordoosten van Groningen een aardbevingsgebied gecreëerd. Het aantal aardbevingen in het gebied neemt toe in frequentie en intensiteit. De gevarenzone wordt steeds groter – het boorgebied is inmiddels uitgebreid tot onder de stad Groningen. Minister Kamp sluit sinds begin vorig jaar zelfs dodelijke slachtoffers niet uit.

Het is een ingecalculeerd risico. De aardgasbaten leveren jaarlijks zo’n 10 miljard euro op; bijna vijf procent van wat er jaarlijks de schatkist invloeit. In de afgelopen vijftig jaar heeft de Staat hier ruim 200 miljard euro aan verdiend. Daarmee zijn investeringen bekostigd, is onze levensstandaard verhoogd en de staatsschuld ingeperkt. De gasbel van Slochteren en omliggende gebieden is een geschenk, maar wordt ook steeds vaker ervaren als een vloek.

Wat staat Groningen en omstreken te wachten? Is de status quo van ingecalculeerde collatoral damage te compenseren met de beloofde schadevergoedingen en stevigere bouw? Streeft de realiteit de prognoses voorbij? Wanneer het te moeilijk wordt om door alle metingen en cijfers heen de daadwerkelijk schade te zien, vraagt dit om onderzoek.

Hier kun je het journalistieke project steunen

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020