Youtube wordt uitvalsbasis van piraten

Foto: Maurits Knook, Flickr

Franse filmmakers zijn boos omdat hun werk illegaal op ‘s werelds grootste videosite staat. YouTube bevat steeds meer films en video’s die het auteursrecht schenden. Omdat de downloadsite MegaUpload gesloten is, gebruiken piraten steeds vaker YouTube. De site is gratis en laagdrempelig.
Die piraterij is bijzonder erg voor Frankrijk, schrijft de Franse krant Les Échos, omdat Frankrijk een echte filmindustrie kent. Die heeft volgens het dagblad last van de piraterij. En daarom overwegen Franse cineasten een proces aan te spannen tegen Google, de eigenaar van YouTube.
In Duitsland heeft de rechter al bepaald dat YouTube materiaal moet verwijderen dat illegaal geplaatst is. De site heeft ook een eigen beleid tegen auteursrechtenschendingen. Maar het gemak waarmee iedere internetgebruikers films en video’s op YouTube kan plaatsen, maakt het voor Google moeilijk om alle gevallen van piraterij te voorkomen.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Modern Europa heeft nieuw elan nodig
FARC geeft met rapvideo commentaar op onderhandelingen
Blauw bloed op de bres voor zigeuners

Over de schrijver