Ze bestaan: stoppen die niet meer doorslaan

Foto: Robert Webbe, Flickr, Cc By 2.0
Foto: Robert Webbe, Flickr, Cc By 2.0
Als je op zoek bent naar stoppen voor in je meterkast die niet meer doorslaan dan moet ik je teleurstellen. Er zijn namelijk geen speciale stoppen te koop die nooit meer kunnen doorslaan. Het behoort namelijk tot de functie van stoppen om door te slaan wanneer er teveel spanning op het netwerk komt te staan. Dit is voor de veiligheid zo ontwikkeld en voorkomt gevaarlijke situaties bij kortsluitingen. Toch is het wel mogelijk om ervoor te zorgen dat de elektra stoppen in je huis niet meer doorslaan.

De functie van stoppen in een meterkast

Elektra stoppen worden ook wel zekeringen genoemd en zijn bedoeld om in geval van overbelasting van een bepaalde groep in de meterkast ervoor te zorgen dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Bij overbelasting van een groep ontstaat er namelijk warmte en als dit doorzet kan er brand hierdoor ontstaan. Doordat bij overbelasting de stopper eruit slaan wordt voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan die brand kunnen veroorzaken.
Wanneer de stoppen eruit slaan is dit dus een goed ding en is er zojuist een gevaarlijke situatie voorkomen.

Verschillende soorten stoppen

Afhankelijk van hoe oud je meterkast is zullen de stoppen een ander uiterlijk hebben. In een oudere stoppenkast zijn dit namelijk de verwijderbare stoppen die vervangen moeten worden wanneer deze eruit slaan. Deze oude stoppen zijn ook precies waar de naam stoppen vandaan komt.

Bij de nieuwere groepenkasten zijn de stoppen echter in de vorm van schakelaars die omspringen als er sprake is van overbelasting. Als dit gebeurt dan kan je simpelweg de schakelaar terug om zetten om de stroom weer op het netwerk te krijgen. Komt deze situatie echter vaker voor dan is dit een teken dat er teveel spanning op een bepaalde groep staat. Dit kan voorkomen als er teveel elektrische apparaten op één afzonderlijke elektriciteitsgroep zijn aangesloten.

Hoe voorkomen dat de stoppen eruit slaan?

Zoals gezegd komt het meestal doordat er teveel elektrische aansluitingen op een bepaalde groep zitten aangesloten dat de stoppen eruit slaan. Om dit te voorkomen kan je dus een aantal elektrische apparaten in huis verplaatsen zodat deze voortaan van een andere elektriciteitsgroep stroom krijgen. Dit kan de meeste problemen al voorkomen. Echter kan het voorkomen dat verplaatsen geen mogelijkheid is of dat hetzelfde probleem zich voordoet bij een andere groep.

In deze gevallen kan een oplossing zijn om een extra groep aan te laten leggen in de meterkast. Op die manier krijg je dan de beschikking over een nieuw netwerk en meer elektriciteit en vermogen. Er kunnen dan weer een heel aantal nieuwe apparaten op het elektriciteitsnetwerk in huis worden aangesloten zonder dat de stoppen eruit zullen slaan.

Laat je adviseren door een elektriciën

Elektriciteit is niet iets waar je als amateur klusser mee wil gaan rommelen. Er kunnen dodelijke ongelukken gebeuren als er fouten worden gemaakt met elektriciteit. Zeker als je het over werk in de meterkast hebt waar dat de spanning een stuk hoger ligt dan bij een stopcontact. Laat daarom altijd een getrainde elektricien de werkzaamheden in de meterkast voor je uitvoeren. Als je een probleem hebt met het uitslaan van stoppen in huis dan kan je hem of haar ook het beste om advies vragen. Een elektricien kan er namelijk voor zorgen dat de stoppen in jouw huis niet meer doorslaan.

Foto: Robert Webbe, Flickr, CC BY 2.0

Over de schrijver