Zeebodem bevat enorme hoeveelheden schoon water

Foto: Justin Brown, Flickr
Foto: Justin Brown, Flickr
Een half miljoen vierkante kilometer aan water onder de kusten van Australië, China, Noord-Amerika en Zuid-Afrika wacht op winning.
Onder de bodem van de zeeën bevindt zich een enorm reservoir aan schoon water dat als drinkwater kan worden gebruikt. Dat hebben wetenschappers uit Australië en Nederland ontdekt.
Volgens de wetenschappers, die hun bevindingen hebben gepubliceerd in Nature, bevindt zich meer dan een half miljoen vierkante kilometer aan bruikbaar water onder de kusten van Australië, China, Noord-Amerika en Zuid-Afrika. Volgens Vincent Post, leider van het onderzoek, kan er honderd keer zoveel drinkwater uit de zeebodem gewonnen worden als sinds 1900 van het aardoppervlak is gewonnen.
Nieuw aan het onderzoek is volgens Post, werkzaam aan de School of the Environment van de Australische Flinders University en het National Centre for Groundwater Research and Training, dat de onderzoekers bewezen hebben dat de onderzeese drinkwatervoorraad zeer groot is. Tot nu toe werd aangenomen dat zich slechts weinig zuiverbaar water onder de bodem van de oceanen bevond. De watervoorraden zijn de afgelopen honderdduizenden jaren ontstaan door regenval. De zeespiegel was toen lager dan nu en de kustlijnen waren minder ver landinwaarts zodat er voldoende ruimte was voor de vorming van waterbekkens.
360, het beste uit de internationale pers.
Bron: 3602360
Koop 360 in de kiosk of de app store. Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Een printer die je dromen print (video)
Bloopers van Google’s boekproject
Daklozen hebben spijt dat ze hun Bitcoins hebben uitgegeven

Over de schrijver