Zelf aardbeienijs maken zonder ijsmachine

hetkanWel-blogger Rozemarijn tuiniert er op los: in haar Haagse achtertuin en andere tuinen. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen én schrijft ze over “gezonde voeding van grond tot mond”. Vandaag: Aardbeienijs maken is makkelijker dan je denkt. Zelfs zonder ijsmachine. Hier is haar recept.

IJs is m’n lievelingseten. Italiaans roomijs met zo veel mogelijk stukjes erin qua noten, chocola, stukken cheesecakes en brownies; Fairly nuts van Ben & Jerry’s, of romig kwarkijs met sesam en honing, m’n favoriete ijs van Roberto in Utrecht (echt de beste ijssalon die er is)… Daar kan ik van door blijven eten. Nu is Roberto iets te ver om ‘s avonds een ijsje te halen en de Italianen hier in Den Haag vielen een beetje tegen. Tijd om het zelf te gaan doen. Kan ik meteen die ladingen suiker vervangen met stevia zodat ik dan wel zonder schuldgevoel een hele bak kan leegeten… Maar hoe krijg je dat gladde ijs als je geen ijsmachine hebt? Hier is het geheim!

De basis

De basis van roomijs bestaat uit melk en room. Uiteraard volle melk en volle room. Eventueel een eidooier erbij (die helpen om de vetdeeltjes goed te mengen en het nog romiger te maken). De melk wordt soms een beetje verhit om de suiker er makkelijker in op te lossen en smaakmakers als vanille te laten trekken. Daarna kan je alle extra ingrediënten toevoegen die je wil. En dan moet het bevriezen.

Tijdens het invriezen moet er lucht in het ijs komen. Dat maakt het lekker. Bij het vriezen ontstaan er altijd ijskristallen. Die zijn minder lekker. Ze moeten zo klein mogelijk blijven zodat je ze niet opmerkt op je tong. Hoe sneller je het mengsel invriest, hoe kleiner de ijskristallen en hoe zachter je ijs. Voor de lucht in je ijs en het snelle invriezen gebruik je de ijsmachine. Die draait het ijs terwijl het bevriest.

Zelfgemaakt Aardbeienijs. Foto: Roos Van West
Zelfgemaakt Aardbeienijs. Foto: Roos Van West

IJs maken zonder ijsmachine

Ik had geen ijsmachine, dus heb ik geprobeerd om tijdens het invriezen het mengsel om de 10 minuten even om te scheppen. De smaak was prima, maar die ijskristallen waren toch wel een beetje jammer. Een andere suggestie is om het ingevroren ijs voordat je het gaat eten in de blender te doen, maar ook dat leverde niet de ideale zachte structuur op.

Net op dat moment bleek dat mijn broer ook met ijs in de weer was geweest. Hij had een overschot aan rijpe aardbeien in de vriezer gedaan. En kwam toen op het lumineuze idee om de bevroren aardbeien met een staafmixer door (ongeklopte) slagroom met suiker te blenden. De slagroom wordt daardoor luchtig geklopt en de kou die de aardbeien afgeven is precies genoeg om het geheel tot een zacht ijsmengsel te maken. Geweldig! Het blijft wel iets vloeibaarder dan gewoon ijs, maar de smaak en textuur is geweldig. Hier kan je natuurlijk eindeloos op variëren met allerlei ingevroren vruchten. Alle bessen zijn supergezond en werken ook nog kankerremmend door de salvestrolen en ellaginezuur. Verder kan je ook nog variëren door de slagroom te mengen met melk, kokosmelk of yoghurt. In plaats van suiker heb ik kristalstevia gebruikt en dat werkte prima.

IJs zonder melkproducten

Een andere ijstopper is ingevroren banaan. Als je dat blendt wordt het een superromige massa. Daar hoef je dan geeneens meer room aan toe te voegen. Aanrader van m’n broer is bevroren banaan door vers geperst sinaasappelsap blenden.

Of:  Recept bevroren banaan, chocola en kokos

De ideale ‘gezonde’ combi zou zijn als je het ijs kunt maken met kokosmelk in plaats van gewone melk. Daar ben ik nog mee aan het experimenteren (denk dat daar toch een ijsmachine voor nodig is om het geheel luchtig te krijgen), maar dit recept komt al een heel eind in de richting: aardbeienijs met kokosmelk.

Tip als je liever wél een ijsmachine gebruikt: check ze dan hier. 

 

Over de schrijver

10 gedachten over “Zelf aardbeienijs maken zonder ijsmachine”

  1. Pingback: Anti-waste tip voor zomers rood fruit! -

  2. Aardbeien heb ik maar weinig in de tuin, die gaan zo van de plant in de mond … maar frambozen en rode bessen heb ik volop. Er zitten al twee bakjes van in de vriezer. Laat ik daar eens mee gaan experimenteren! Ik heb ook steviapoeder dat ik zelf gemaakt heb van gedroogde blaadjes van een steviaplantje; het heeft wel een rare groene kleur, maar het is tenminste ‘puur natuur’!

  3. Pingback: Verkouden? 7 natuurlijke middelen die helpen | hetkanWel.nl

  4. Om van het ijs helemaal superfood te maken gooien we er als zoetmiddel dadels, vijgen of moerbeien mee in de blender. Ahornsiroop of Agavesiroop of dadelsiroop is ook lekker. Maar met bijvoorbeeld mango of banaan hoeft er eigenlijk nooit extra zoet bij. Topper bij ons: banaan, kokosmelk en limoenrasp.
    Met kokosmelk krijg je een superromig resultaat. Sojaslagroom kan ook, met blauwe bessen en moerbeien een topper. Wij gebruiken sinds jaren een ijsmaker van Donvier (zonder stroom), gekocht op Ebay. Binnen een kwartier heb je dan ijs met de juiste consistentie en zonder kristallen.

  5. Ik giet het mengsel dan in ijshoudertjes en heb dan heerlijk romige ijslolly’s! Idd met een beetje ijskristallen maar dat is niet echt hinderlijk met een ijslolly.
    Als zoetmiddel gebruik ik stevia druppels omdat in steviapoeder het vulmiddel ook weer een soort suiker is. Wat ook kan is palmsuiker. Heerlijk!

  6. mmm… klinkt lekker! Wil ik ook proberen (ik heb geen ijsmachine)… weet je misschien waar je goedkoop kristalstevia of een vergelijkbaar product kan kopen? dankje!

Reacties zijn gesloten.