Recept: zelf afwasmiddel maken

Zelf afwasmiddel maken is makkelijker dan je denkt. Maak eenvoudig en goedkoop je eigen afwasmiddel en geef je oude plastic fles waar afwasmiddel in zat een 2e leven. Dit afwasmiddel bevat geen chemische ingrediënten, maakt je vaat goed schoon en het is rustgevend “merkloos”.
Afwasmiddel

Recept om zelf afwasmiddel te maken:

– 500 ml kokend heet water
– 10 gram fijngeraspte zeep (Marseillezeep)
– 200 gram schoonmaaksoda
Doe de geraspte zeep in een kom en giet het hete water eroverheen. Roer het door en zodra de zeep is opgelost kan je de soda toevoegen. Ook dit roeren tot het is opgelost. Laat de afwasmiddel een nacht staan en klop het daarna los met een garde of staafmixer voor het beste resultaat. Giet de afwasmiddel in een lege fles met behulp van een trechter. Voor ieder gebruik even de fles goed schudden.
Bereidingstijd:  6 minuten + een nachtje laten staan
Naar aanleiding van de vele nieuwsberichten over de schadelijke effecten van plastic afval op het milieu, besloot Emily Lowe haar hoeveelheid aan plastic afval drastisch te verminderen. Zette ze voorheen met haar gezin met 5 personen elke twee weken een grote zak plastic aan de straat, nu is het nog maar een minizakje per twee maanden. Elke week geeft zij tips om zelf ook te minderen met (plastic) afval. Volg haar ook via haar website of haar facebookpagina.
Lees ook
Gevolgen van plastic voor het milieu
Blog over leven zonder afval
Maak je eigen wasverzachter & waspoeder
Recept: zo kun je zelf allesreiniger maken … in 40 seconden
[adrotate banner=”34″]

Over de schrijver

45 gedachten over “Recept: zelf afwasmiddel maken”

 1. Net gemaakt, koelt nu af maar zit een 3 mm witte laag op en eronder vloeistof….mmm heb ik iets fout gedaan? Of komt dat goed met laten staan en doorroeren?

 2. Hallo allemaal,
  Knappe koppen allemaal, hoe kunnen jullie het onthouden!!!!!!
  Kunnen al die opmerkingen niet in boekvorm op de mail, zelf een nietje erin
  en ik kan het zo terug vinden.
  Ik heb een koffie-zet machine, heerlijke koffie, maar dure spullen
  om dat apparaat te ontkalken.
  Is er een ontkalkingsmiddel wat ik kan gebruiken
  zonder mijn machine te ruïneren?
  Dank voor jullie moeite!!
  Ellen

 3. Klopt het dat het niet schuimt en er in de vaat soms nog kleine stukjes schoonmaakmiddel ronddrijven?
  Of heb ik dan te weinig water gebruikt?

 4. Pingback: (Vaat)Afwasmiddel « Dicht bij huis

 5. Pingback: Self-made (schoon)moederdag-kadootje | 't Pure vrouwtje

 6. Eindelijk een afwasmiddel zonder azijn of citroensap. Dat had ik ook al eens gemaakt, met in mn achterhoofd, de lessen op school (heel lang geleden) over base en zuur. Ik snapte het ook al niet, en in sommige recepten zat ook nog glycerine. Het werden dan ook middeltjes die niet erg ontvettend waren, maar nu heb ik deze gemaakt, en het werkt goed, het schuimt wel niet, dat is even wennen, maar je kan er wel vette dingen mee afwassen, zonder dat het vet blijft. Goed receptje dus.

 7. Ik werk al jaren in de horeca, de glazen die we daar gebruiken gaan wekelijks door de soda heen om deze te ontvetten en schoon te maken.. De tip is hierbij wel om deze gelijk af te spoelen met water.. Lijkt me een goede vervanging voor afwasmiddel. Ik heb overigens nooit meegemaakt dat het glaswerk dof werd. Ze gingen er juist heel mooi van glanzen.

 8. marseillezeep wordt gemaakt van o.a. palmolie. hoe vriendelijk is dat nu. iedereen weet toch dat plantages van palmen die de olie produceren super milieuonvriendelijk zijn. alleen als je zeep koopt die biologisch is dan misschien wel.

  1. Ik heb marseillezeep waarvan expliciet vermeld staat dat de palmolie alleen van milieuvriendelijke bedrijven wordt afgenomen. Dus gewoon de goeie kopen.

Reacties zijn gesloten.